ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ «6 ΓΙΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΛΑΡΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ … ΦΥΣΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜεγαλωμένος στη γη της πέτρας και του χαλκού, την Ήπειρο, με αντίτιμο 6 γίδια παίρνει από τσιγγάνικα χέρια το πρώτο του κλαρίνο για να το υπηρετήσει «παίζοντας με την καρδιά του μόνο» και να μας  προτρέπει  μέχρι τα τελευταία του «… την παράδοση και τα μάτια σας».

Αυτά και άλλα πολλά ακούστηκαν χθες βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Στεργίου «Τάσος Χαλκιάς. Το φύσημα του θεού».

Τεράστια προσφορά στην παραδοσιακή μουσική, συνεργασίες σταθμός με Σαββόπουλο, Μαρκόπουλο και Λεοντή, ταξίδια σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Αμερική και γνωριμία με τον σπουδαίο τζαζίστα  Μπ. Γκούντμαν που «εντυπωσιάζεται από το μουσικό που έπαιζε δίχως να ξέρει νότες», η ζωή του Τάσου Χαλκιά ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου που παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, τις εκδόσεις Μιχ. Σιδέρη και το βιβλιοπωλείο «Γνώση».

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτην εκδήλωση μίλησαν η συγγραφέας-δημοσιογράφος Άννα Στεργίου, ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βαγγέλης Αυδίκος και ο φιλόλογος Χρ. Αλμυρούλης ενώ οι απαγγελίες ήταν της Θεοδώρας Μουκούλη.

Η βραδιά, που απόλαυσε  πλήθος Λαρισαίων, έκλεισε με ηπειρώτικα τραγούδια με τη φωνή του Λάκη Χαλκιά.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ