ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟ «ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΕΟΠΥΥ»

 Ανακοίνωση της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

giatrΠραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη συγκέντρωση των ιδιωτών γιατρών με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση για το «Προσχέδιο σύμβασης με ΕΟΠΥΥ».

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η προτεινόμενη  από τον ΕΟΠΥΥ σύμβαση αποτελεί ένα απαράδεκτο νομικό κείμενο αποικιοκρατικού χαρακτήρα, που προσβάλλει ευθέως το κύρος και την αξιοπρέπεια του γιατρού, απαξιώνοντάς τον σχεδόν μέσα από τα περισσότερα άρθρα του.

Ο γιατρός, ως δεύτερο συμβαλλόμενο μέλος, έχει μόνον υποχρεώσεις και κανένα δικαίωμα ή ρήτρα, ούτε καν αυτά της αμοιβής της εργασίας του (πόσο και πότε ή αν θα πληρώνεται η ιατρική επίσκεψη και πράξη).

Δεν προκαθορίζεται ο αριθμός των επισκέψεων, ιδιαίτερα μετά την είσοδο στον ΕΟΠΥΥ νέων συναδέλφων, ενώ στο 6/μηνο, ανάλογα με το επίπεδο του πενιχρού κλειστού προϋπολογισμού, δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να κάνει νέα «παζάρια» για πληρωμές (προφανώς οι γιατροί που έχουν αρκετή δουλειά θα κληθούν να ρίξουν τις τιμές).

Το κοστολόγιο για την αξιολόγηση των υπηρεσιών που θα παρέχουμε βαρύνει μόνον εμάς, ενώ υπάρχουν πολλές ασάφειες γύρω από την τήρηση του ειδικού μητρώου-ηλεκτρονικού αρχείου, το ωράριο και την αμοιβή των γιατρών σε σχέση μ΄αυτό, καθώς και στις κατ’  οίκων επισκέψεις.

Με αυστηρό ύφος υποχρεώνει όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση ή στοιχείο τους ζητηθεί εντός 5 ημερών.

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει αρχίσει να εφαρμόζει εκπτωτικά τιμολόγια (μείωση 40% στην τιμή των  ιατρικών πράξεων σε περίπτωση αυτοπαραπομπής), γεγονός που προδικάζει και την ανάλογη τύχη των ιατρικών επισκέψεων.

Πίσω δε από την αναφερόμενη λέξη «κριτήρια», προφανώς κρύβεται η ρουσφετολογική πρόθεση του ΕΟΠΥΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή στον ΕΟΠΥΥ, ούτε να συρθεί πίσω από τέτοιου τύπου συμβάσεις.

Επαναδιατυπώνοντας τις πάγιες θέσεις της Γ.Σ του Π.Ι.Σ., ζητάμε επιτακτικά :

  1. Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ
  2. Άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους γιατρούς.
  3. Συλλογική σύμβαση εργασίας με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους.
  4. Αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης και πράξης, μετά από διαπραγμάτευση και συμφωνία με τα συλλογικά μας όργανα.
  5. Καθορισμός του κόστους ανά ασθενή.
  6. Πλήρης διασφάλιση των γιατρών και των ασφαλισμένων απέναντι στον ΕΟΠΥΥ.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, καλούμε τον ΠΙΣ, του Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας, την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

και τις υπόλοιπες Ενώσεις, να τοποθετηθούν το συντομότερο δυνατόν ώστε να σχηματισθεί ένα ενιαίο και αρραγές πανιατρικό μέτωπο, που θα δρομολογήσει νέες εξελίξεις στις σχέσεις μας με τον ΕΟΠΥΥ.

Η επικείμενη Σύνοδος των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας με το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.. πρέπει να αντιπροτείνει το ΔΙΚΟ ΜΑΣ «Προσχέδιο σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ». Ένα κείμενο, που πάνω απ΄ όλα θα σέβεται γιατρούς και ασθενείς.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ