Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΦΕΡΕΓΓΥΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

ΤΣΙΠΡΑΣΜε την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί ένα από τα φλέγοντα ζητήματα στο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε την Κυριακή την υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε ένα πλατύ μέτωπο για να κατακτήσει την αυτοδυναμία, αλλά δεν θα γίνει ούτε πλυντήριο εκείνων που συμμετείχαν στο πάρτι της προηγούμενης περιόδου, ούτε θα δεχτεί όσους πάνε όπου φυσάει ο άνεμος, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση Γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών και Οργανωτικού Γραφείου του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για λεπτή ισορροπία, αποκλείοντας τόσο τη λογική της περιχαράκωσης, όσο και του ανεξέλεγκτου ανοίγματος. Αναφέρθηκε σε άνοιγμα σε «φερέγγυα πρόσωπα» και εισηγήθηκε την υιοθέτηση συγκεκριμένων κανόνων -στο πρότυπο του ισπανικού αριστερού κόμματος Podemos- που θα ισχύουν για όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, εκκινώντας από την θέση ότι επίκεινται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ο Αλ.Τσίπρας επανέφερε με έμφαση το θέμα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων και την πολιτική συμμαχιών, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς να γινόμαστε πλυντήριο, θα συγκροτήσουμε σε αξιόπιστη βάση, με προγραμματικούς όρους, έντιμα και ανοιχτά, όχι κάτω από το τραπέζι, ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».

Προκειμένου να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε προς τα κομματικά στελέχη ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε το επόμενο διάστημα οι οργανώσεις μας να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης ομάδων συμφερόντων στο όνομα του τάδε υποψήφιου ή του δείνα υποψήφιου» και πρόσθεσε ότι «εδώ χρειάζεται μια λεπτή ισορροπία: χρειάζεται ταυτόχρονα να είμαστε ανοιχτοί σε κοινωνικές δυνάμεις, σε φερέγγυα πρόσωπα».

Δεν είναι δυνατό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40% ή το 45%. Ωστόσο, διευκρίνισε, «δεν θέλουμε να βάλουμε στα ψηφοδέλτιά μας αυτούς τους οποίους αύριο μπορεί να τους βρούμε μπροστά μας: είτε επειδή συμμετείχαν στο πάρτι της προηγούμενης περιόδου, είτε επειδή είναι διακριτό στον κόσμο ότι είναι έτοιμοι να πάνε όπου φυσάει ο άνεμος».

Η λύση είναι να δημιουργηθούν θεσμοί ελέγχου και αυτοελέγχου «για να μην τα βρούμε αυτά μπροστά μας» τόνισε και σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μελετηθούν οι κώδικες δεοντολογίας για τους βουλευτές που συνέταξε το Podemos και να τεθούν όροι και κανόνες για όσους και όσες θα θελήσουν να είναι είτε υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του κόμματος, είτε θα ενταχθούν στον κρατικό μηχανισμό με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, έτσι θα δημιουργήσουμε κανόνες, αλλά και συνθήκες νέας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, γιατί εμείς δεν έχουμε σχέση με το χθεσινό, το παλιό και το διεφθαρμένο.

Κατέληξε, λέγοντας ότι τα κριτήρια για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι κριτήρια αρχών και προσφοράς και κυρίως εντιμότητας, όχι κριτήρια σεχταριστικά και βεβαίως θα πρέπει να γίνουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

«Σαμαράς και Βενιζέλος θα κάνουν το παν για να παραμείνουν»

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η τρόικα έχει δύο στόχους: Πρώτον, επιδιώκει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο «υποχωρήσεων» σε μια επόμενη φάση. Δεύτερον, προετοιμάζει το έδαφος της διαπραγμάτευσης με την επόμενη κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πιέσει και να δημιουργήσει προϋποθέσεις συναίνεσης στην πολιτική της.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από αυτή τη Βουλή με αυτή την κυβέρνηση που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση». Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι υποκρίνεται πως διαπραγματεύεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός θέλει να εμπλέξει τη διαπραγμάτευση στο πακέτο των πολιτικών εξελίξεων (σε σχέση με την προεδρική εκλογή), και τόνισε ότι το μόνο που απασχολεί τον Ευ.Βενιζέλο και τον Αντ.Σαμαρά είναι το δικό τους προσωπικό πολιτικό μέλλον και η πολιτική τους επιβίωση. «Συνεπώς πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα πέσουν από μόνοι τους και θα κάνουν το παν για να παραμείνουν άλλον ενάμισι χρόνο» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

in.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ