ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ –Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.

εγκλημαΤα τελευταία χρόνια στη χώρα μας,[πρωτεύοντως στην Αθήνα και στη Θεσ/νίκη ] και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα -άρα και στη περιοχή μας- , ο δείκτης της εγκληματικότητας έχει αυξηθεί ανησυχητικά και οι στατιστικές ”τραβάνε την ανηφόρα”, με συνέπεια οι πολίτες εύλογα ανησυχούν και αισθάνονται ανασφαλείς κύρια στους τόπους και χώρους ”υψηλού κινδύνου”.

Οι διωκτικές Αρχές και η Δικαιοσύνη έχουν αναλάβει ένα υπέρογκο φορτίο στους ώμους τους και προσπαθούν φιλότιμα. Τα Σωφρονιστικά κατ/τα ”έχουν φρακάρει”, ο δημοσιονομικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με πολλαπλές και διογκωμένες δαπάνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ψυχολογική και ψυχική κατάσταση των πολιτών εμφανίζεται αρνητική και απαισιόδοξη εξ αιτίας του συνδρόμου της επικινδυνότητας και της βίας, αφού όλοι γίνονται αποδέκτες όλων αυτών των φαινομένων και γενικότερα έχει διαταραχθεί η κοινωνική γαλήνη και ηρεμία.

Γιατί άραγε φθάσαμε στο σημείο αυτό και γιατί αυξήθηκε κατακόρυφα τόσο η ”ποσοτική”, όσο και η ”ποιοτική” εγκληματικότητα με νέες μορφές ακραίας βίας ;

Υπάρχουν αίτια και αιτιατά, τα οποία μας ”δείχνουν” την έξαρση του προβλήματος.

Η Ελλάδα μέχρι το έτος 1989 ήταν σε γενικές γραμμές ένας τόπος φιλήσυχος και η εγκληματικότητα ήταν ελεγχόμενη σε αρκετά καλό βαθμό-,εξαιρουμένης της τρομοκρατίας. Τα ονομαζόμενα ”ειδεχθή” εγκλήματα δεν ήταν ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση του κανόνα, επειδή ήταν έξω από το συναίσθημα και την κουλτούρα του Έλληνα και τότε βέβαια σε διάπραξη κάποιας εγκληματικής πράξης ”συνταράσσονταν” το Πανελλήνιο, σε αντίθεση με τη σημερινή καθημερινότητα που οι εγκληματικές ενέργειες  έχουν γίνει ….ρουτίνα ατυχώς….

Στα κρατητήρια των αστυν. υπηρεσιών ο αριθμός των κρατουμένων κατά το παρελθόν ήταν περιορισμένος και ελεγχόμενος, ενώ σήμερα ”ξεχειλίζει” από υπεράριθμους κρατουμένους για σωρεία διάπραξης αδικημάτων του Π.Κ. και όχι μόνο. Σε καθολικό σχεδόν ποσοστό οι συλλαμβανόμενοι και κρατούμενοι ήταν Έλληνες, σε αντίθεση με τη σημερινή πραγματικότητα που η όλη κατάσταση έχει ”άρδην” ανατραπεί.

Μετά το 1990 που κατέρρευσαν τα καθεστώτα των πρώην ανατολικών χωρών, όπως επίσης και των ομόρων με τη χώρα μας, η κατάσταση στην Ελλάδα άρχισε να περιπλέκεται, λόγω της ξαφνικής και συνεχούς εισβολής στην Ελληνική Επικράτεια χιλιάδων ανεξέλεγκτων παρανόμων μεταναστών, μεταξύ των οποίων ”μας τίμησαν με τη παρουσία τους….” κακοποιά στοιχεία, όπως βαρυποινίτες, δραπέτες φυλακών και κάθε είδους και ”συνομοταξίας” εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου με ”σκληρή” νοοτροπία παντελώς διαφορετική από την Ελληνική, ως προς τη βιαιότητα των αντιλήψεων και των ενεργειών τους.

Με την πάροδο του χρόνου συνταυτίσθηκαν με τους εγχώριους κακοποιούς (οι οποίοι μετεξελίχθηκαν με….. master) και έτσι συντάχθηκαν τρείς ομάδες δράσης.

1. Ημεδαποί.

2. Αλλοδαποί.

3. Κοινή πορεία συνεργασίας και δράσης αμφοτέρων λειτουργούντων ως ”συγκοινωνούντων δοχείων”.

Οι Αρχές της χώρας μας βρέθηκαν αιφνιδιασμένες και ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτό το απρόσμενο φορτίο της κλιμακούμενης βίας και για χρόνια με ”όπλο” το φιλότιμο και το καθήκον προσπαθούσαν να αναχαιτίσουν αυτό το ”τσουνάμι” της παραβατικότητας.

Τα τελευταία χρόνια και επειδή η εγκληματική βία ( και δυστυχώς η ”υψηλή”) βαίνει αλματωδώς  αυξανόμενη,η Αστυνομία προσπάθησε και αναδιοργανώθηκε με νέες ομάδες και υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, με βελτιωμένα αποτελέσματα ως προς την αντιμετώπιση της τέλεσης αξιοποίνων πράξεων σε σχέση με το παρελθόν λαμβανομένου υπόψη ότι ”το τέρας έχει θεριέψει”.

Γιατί η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί -μετά τα αστικά κέντρα-στα ημιαστικά κέντρα και την  ύπαιθρο ;

Ο ”Καλλικράτης” στους Δήμους έφερε άτυπα και ΄΄Καλλικράτη” στην Αστυνομία με ορατή συνέπεια την κατάργηση,η και αποδυνάμωση της  αστυν. παρουσίας στους αστυν. Σταθμούς και αστυν. Τμήματα της περιφέρειας. Οι κακοποιοί αποθρασύνθηκαν, γιατί ”παίζουν μόνοι τους στο γήπεδο” και έτσι ”μετανάστευσαν” στην επαρχία κάνοντας ”πράξη” την ”αποκέντρωση”……αφού λείπει η αστυν. παρουσία, η είναι ανεπαρκής και ως εκ τούτου ”το πεδίο είναι ελεύθερο” και βέβαια ο τρόπος δράσης και η διαφυγή τους είναι εύκολη εκ των πραγμάτων.

Γιατί έχουμε κατ εξακολούθηση κρούσματα βίας ;

Γιατί ”έτσι έχουν μάθει”. Γιατί η όλη αντιμετώπιση του Ελληνικού Συστήματος δίωξης, αποφάσεων και σωφρονισμού είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με την αντιμετώπιση και επιβολή ποινών  από τις Αρχές άλλων δημοκρατικών χωρών (εξαιρουμένων επί μέρους των Σκανδιναβικών χωρών),πράγμα το οποίο …..τους ”δίνει φτερά”.

Γιατί η εγκληματικότητα είναι συνυφασμένη με το σημερινό  κοινωνικό και οικονομικό status της χώρας μας, πράγμα το οποίο αυξάνει τα αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα,με την αύξηση ομοίως και των οικονομικών εγκλημάτων, όπως λ.χ. της απάτης. Γιατί η διογκούμενη ροή και ακατάπαυστη εισβολή στη χώρα μας εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών λογικά επιτείνει το πρόβλημα της παραβατικότητας, από την ”χαμηλή” έως την ”υψηλή”. Γιατί υπάρχει σοβαρή κρίση αρχών, θεσμών και αξιών και έχουν ”εισβάλει” και νέοι τρόποι αντιληπτικής σκέψης και ενέργειας….

Δεν κομίζω ”γλαύκαν εις Αθήνας”. Τα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης του προβλήματος τα γνωρίζουν οι Κρατούντες υπεύθυνοι, από τους οποίους όμως ζητείται ”ελπίς”. Το φαινόμενο αυτό το οποίο απασχολεί τον Ελληνικό λαό δεν είναι κομματικής φύσης, αλλά θέμα κατ εξοχήν εθνικό. Πρέπει να υλοποιηθούν κοινωνικά μέτρα και να ενισχυθούν οι διωκτικές και δικαστικές Αρχές στο έργο τους.

Για την καλύτερη κατανόηση, παραθέτω παρακάτω το ”πανόραμα” των στατιστικών στοιχείων- (τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση)- σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του παρόντα μήνα Νοεμβρίου,–δηλαδή σήμερα.–

Η χωρητικότητα των Ελληνικών Σωφρονιστικών κατ/των (όλων) ανέρχεται στην κράτηση 9800 κρατουμένων. Σήμερα κρατούνται στις φυλακές όλης της χώρας 11988 κρατούμενοι { στοιχεία 1-11-2014 ). Εξ αυτών οι 7000 είναι αλλοδαποί. Ήτοι το 63% του συνόλου. Οι κρατούμενοι [ημεδαποί-αλλοδαποί] για κλοπές-ληστείες ανέρχονται σε 3607, για ναρκωτικά σε 3093 και για εγκλήματα κατά ζωής σε 1204. (Σε μικρότερους αριθμούς κρατούνται παραβάτες για άλλης μορφής αδικήματα).. -Παρέθεσα τα βαρύτερα.-

Αναλογικά σε ποσοστιαία ανάλυση στη σύγκριση πληθυσμού γηγενών και αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα, δηλαδή 11 εκατ. ημεδαπών και 1-1,5 εκατ. αλλοδαπών (κατά προσέγγιση) ,γίνεται αντιληπτή η βασική αιτία αύξησης της εγκληματικότητας και μαθηματικά σε τι ποσοστό ανέρχεται η πραγματική στατιστική ανάλυση…

ΣΗΜ. Η αιτιολόγηση μου στα παραπάνω δεν έχει ουδεμία σχέση με συμπάθειες η αντιπάθειες. Έχει σχέση μόνο με την πραγματικότητα, γιατί ο κακοποιός ….”που σέβεται τον εαυτό του”  “δεν έχει …ούτε πατρίδα,…ούτε θρησκεία, γιατί ”επαγγελματικά” είναι….πολυπολιτισμικός και παγκοσμιοποιημένος…”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ