ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΤΑΤΙΑΝΑΣ ΑΒΕΡΩΦ “ΔΕΚΑ ΖΩΕΣ ΣΕ ΜΙΑ”

5036_014KP_ABEROF_CVΗ Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα τηςΤατιάνας Αβέρωφ “Δέκα ζωές σε μία” την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στις 7:30 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα του Θεάτρου ΟΥΗΛ (Ανθίμου Γαζή και Κουμουνδούρου). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θωμάς Ψύρρας, συγγραφέας-βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, συγγραφέας και η Ελένη Μπούρα, επιμελήτρια του βιβλίου. 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η ζωή σαν παραμύθι…
Περιπετειώδης, γεμάτη πάθη και ανατροπές.
Η άγνωστη ζωή του πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα μέσα από τη ματιά της κόρης του.
Ένα μυθιστόρημα με ήρωες υπαρκτούς και γεγονότα πραγματικά, που ζωντανεύει την ταραγμένη ατμόσφαιρα και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα, από το 1908 μέχρι τις αρχές του Εμφυλίου.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που είναι ταυτόχρονα βιογραφία, μαρτυρία και ταξίδι αναζήτησης.

Η ΠΛΟΚΗ
Το βιβλίο αρχίζει με τη γέννηση του Λόλη (υποκοριστικό του Ευάγγελου Αβέρωφ), 1908, στα Τρίκαλα. Η οικογένεια ξεκαλοκαιριάζει στη Λάρισα στα κτήματα Αβέρωφ και στο Περτούλι. Εγκατάσταση στην Αθήνα το 1920, εν μέσω συγκλονιστικών πολιτικών εκρήξεων ανάμεσα σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς. Ο θείος τού Αβέρωφ, Γεώργιος, πολιτεύεται με τον Παπαναστασίου και τους βενιζελικούς. Αν και δεκάχρονο παιδί, μολύνεται με το μικρόβιο της πολιτικής. Στα δεκαεφτά του, εξαιτίας της φυματίωσης, φεύγει για την Ελβετία, στο Μαγικό Βουνό, κατά Τόμας Μαν, όπου στο εκεί σανατόριο θα νοσηλευτεί για σχεδόν δύο χρόνια. Σπουδάζει στη Ζυρίχη πολιτικές επιστήμες. Επισκέπτεται για πρώτη φορά το Μέτσοβο ως αντιπρόσωπος του πατέρα του, που ήταν πρόεδρος του κληροδοτήματος Γεωργίου Αβέρωφ, κι εκεί, στην Ελλάδα του 1927, ερωτεύεται αυτό το χωριό στην άκρη ενός γκρεμού και μεγάλο μέρος της ζωής του το αφιερώνει στη δημιουργία ενός χωριού παραγωγικού και δημιουργικού. Αργότερα με συνεχείς προσπάθειες θα καταφέρει να αποσπάσει από τον μακρινό του συγγενή Τοσίτσα ένα μεγάλο κληροδότημα και θα κάνει το Μέτσοβο να λειτουργήσει ως κόμβος στην περιοχή – «αναπτυξιακό θαύμα». Ως νομάρχης Κέρκυρας το 1941 θα αρνηθεί να παραδώσει το νησί στους Ιταλούς. Στο τέλος της Κατοχής εμπλέκεται στη Λάρισα με το μέγα θέμα του Κουτσοβλαχικού ζητήματος –ένα φασιστικό κίνημα υποκινούμενο από τους Βλάχους–, εναντιώνεται σ’ αυτές τις προσπάθειες και εξαιτίας αυτών θα βρεθεί αιχμάλωτος στην Ιταλία. Με το τέλος του πολέμου γνωρίζει τη μητέρα τής Αβέρωφ Ντίνα και εκεί σταματά, πριν από τη γέννησή της. Σ’ όλη την αφήγηση του βιβλίου η Τατιάνα Αβέρωφ σχολιάζει και εμπλέκεται ως η κόρη που θέλει να γνωρίσει καλύτερα τον πατέρα της και όχι να τον αγιοποιήσει. Είναι γραμμένο ως ιστορικό μυθιστόρημα με τρομερά ενδιαφέρουσα πλοκή.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Η Τατιάνα Αβέρωφ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο και εργάστηκε για είκοσι χρόνια ως ψυχολόγος. Σήμερα διευθύνει την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, διδάσκει σε σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και εξοικονομεί όσο περισσότερο χρόνο μπορεί για να γράφει.
Έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα: “Το Ξέφωτο”, 2000, “Αύγουστος”, 2002, “Ανοιχτή Γραμμή”, 2005 και “Θράσος”, 2009. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων 2001 για το μυθιστόρημα “Το Ξέφωτο”. Ήταν υποψήφια για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω (shortlist, 2001, για το μυθιστόρημα “Το Ξέφωτο”) και για το Βραβείο Μυθιστορήματος του ίδιου περιοδικού δύο χρόνια αργότερα (shortlist, 2003, για το μυθιστόρημα “Αύγουστος”). Το μυθιστόρημά της “Θράσος” ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βιβλίο Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου 2010 (αν και πρόκειται για βιβλίο λογοτεχνίας που απευθύνεται πρωτίστως σε ενηλίκους).
Περισσότερα για την ίδια και το έργο της μπορείτε να βρείτε στον διαδικτυακό της τόπο: www.tatiana-averoff.gr.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ