ΞΕΒΑΦΟΥΝ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΦΠΑ      

ΤΡΟΙΚΑΤην εκτίμηση ότι εάν δεν παρθούν κάποια μέτρα και ειδικά εάν δεν υπάρξουν παραχωρήσεις στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, αλλά και στον ΦΠΑ η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου και οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας έχουν καταρτίσει προτάσεις συμβατές με το αίτημα των δανειστών για περαιτέρω δημοσιονομική εξοικονόμηση από την πλευρά του ασφαλιστικού και μεγαλύτερα έσοδα από τον ΦΠΑ, ωστόσο προς το παρόν αυτές προσκρούουν στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι επαφές του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα ήταν διαρκείς. Διαρκής ήταν και ο συντονισμός με το πρωθυπουργικό επιτελείο.  Από το Μαξίμου διαμηνύεται πως ειδικά για το δημοσιονομικό κενό το οποίο η τρόικα τοποθετεί στα 2,5 δισ. ευρώ οι θέσεις της κυβέρνησης είναι ισχυρές, βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά και στην επιβεβαιωμένη αστοχία των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ κατά το παρελθόν.

Αν και η Κυβέρνηση επιδίωκε αρχικά μια συμφωνία με την τρόικα, που θα λάμβανε υπ’ όψιν όχι μόνον τα δημοσιονομικά επιτεύγματα αλλά και την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει κάνει στροφή στο ρεαλισμό. Η ρητορική «όχι νέο Μνημόνιο, όχι νέα μέτρα» εγκαταλείπεται, λόγω του κινδύνου περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομικής θέσης της χώρας. Άλλωστε οι πρώτες προειδοποιήσεις ήλθαν ήδη από τον οίκο αξιολόγησης Fitch ο οποίος ξεκαθάρισε πως ενδεχόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα μπορούσε να συνεπάγεται υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδος.

Σε μια προσπάθεια να κρατήσει άμυνα στις αξιώσεις της τρόικας για μειώσεις συντάξεων 20%, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αλλά και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Δημήτρης Πτωχός και Μιχάλης Πεγκλής έχουν καταρτίσει εναλλακτικές προτάσεις που αφενός δεν επηρεάζουν τους σημερινούς συνταξιούχους, αφετέρου προχωρούν σε αλλαγές που δεν προσκρούουν στο δημόσιο αίσθημα.

Βάσει των μέτρων που έχουν επεξεργασθεί και τα οποία βρίσκονται σε ενδοκυβερνητική διαβούλευση:

Εξετάζεται η κατάργηση του υπερ- μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας (5%, 9% και 16%) και ειδικά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο.

Εξετάζεται από το 2015 θα επέλθει σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής – εγγυημένης από το κράτος – σύνταξης στις 6.000 ημέρες (20ετία) από τις 4.500 ημέρες (15ετία).

Εξετάζεται η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης από το 2% στο 1,7% ή 1,8% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015.

Εξετάζεται η χορήγηση σύνταξης από το ΙΚΑ με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας και όχι της τελευταίας δεκαετίας.

Εξετάζεται η σταδιακή αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο και το 67ο έτος, που ισχύουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2013 και μετά.

Εξετάζεται η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιών.

Εξετάζονται  αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων με αύξηση της απαιτούμενης πλειοψηφίας (50%+1).

Εξετάζεται η μείωση του αριθμού των ημερών που δικαιούνται οι συνδικαλιστές να απέχουν από την εργασία τους.

Εξετάζονται αλλαγές στο πλαίσιο της ανταπεργίας με τροποποίηση του Αστικού Κώδικα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα μιλήσει στη Βουλή την Τετάρτη στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015 και αναμένεται να αναφερθεί και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ενδιάμεσα θα έχει διαφανεί το εάν η τρόικα ζητά πρόσθετα μέτρα, αλλά και εάν το ΠΑΣΟΚ ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος συναινεί σε αυτά.

Τέλος, κρίσιμη κρίνεται η 27η Νοεμβρίου, ημέρα που αφενός συνεδριάζει το EuroWorkingGroup στις Βρυξέλλες που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και αφετέρου συμπίπτει με τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) στις ΗΠΑ, ήτοι συνεπάγεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι σε αργία τουλάχιστον 24 ωρών.

in.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com