ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ο Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Βορείου Ελλάδος

λοβερδοςΝέα λαμπρή σελίδα στο εργατικό δίκαιο ανοίγει ο Υπουργός Παιδείας με τροπολογία που κατατίθεται αιφνιδίως στη Βουλή και χωρίς καμία διαβούλευση (πάντα για το καλό μας). Σύμφωνα με αυτή οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα μπορούν να εργάζονται προαιρετικά απογεύματα, βράδια, Σαββατοκύριακα, αργίες από 10 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους αμειβόμενοι όχι ως εκπαιδευτικοί, αλλά ως ιδιωτικοί υπάλληλοι των «κοινών διατάξεων του εργατικού δικαίου». Και όλα αυτά προαιρετικά!

Πέραν της προφανούς νομιμοποίησης της παράνομης εργασίας εκτός ωραρίου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καθιερώνονται συνθήκες γαλέρας πολύωρης καθημερινής απασχόλησης με τις χαμηλότερες δυνατές αμοιβές (όταν και εάν θα δίνονται στο καθεστώς ζούγκλας που έφεραν) για 294 ημέρες τον χρόνο. Υποβιβάζεται ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός από λειτουργός της εκπαίδευσης το πρωί σε υπάλληλο το απόγευμα και μάλιστα «προαιρετικά», υπό την απειλή της άμεσης απόλυσης. Γίνεται έτσι, ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους απαξίωσης της εκπαιδευτικής μας υπόστασης.

Η ΟΙΕΛΕ με έκτακτη και ομόφωνη απόφαση του ΔΣ ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. άμεση συνάντηση τη Δευτέρα με τα ακόλουθα αιτήματα:

  • Την απόσυρση της τροπολογίας που, μετά την εισαγωγή της εθελοντικής εργασίας στο δημόσιο, εισάγει την «προαιρετική» (κατ’ ουσίαν υποχρεωτική) εργασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών απογεύματα, Σαββατοκύριακα και αργίες από τη 10η Σεπτέμβρη έως τις 30 Ιούνη. Εξυπακούεται ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να κάνουν πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως αναφέρει παραπλανητικά η τροπολογία, αλλά από τη στιγμή που τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δρουν πλέον ανεξέλεγκτα, οι απειλούμενοι με απόλυση εκπαιδευτικοί θα εργάζονται φυσικά χωρίς καμιά αμοιβή.
  • Την απόσυρση της τροπολογίας για τη μαζική και χωρίς κανένα έλεγχο αδειοδότηση ιδιωτικών σχολείων που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν παράνομα.
  • Την άμεση υπογραφή της γνωμοδότησης 266/2014 του ΝΣΚ, την οποία ζήτησε με την υπογραφή του ο ίδιος ο Υπουργός που εδώ και 4 μήνες «παραδόξως» δεν την υπογράφει, και η οποία ρητώς ζητά την επαναφορά της κρατικής εποπτείας και την τήρηση όσων προβλέπει το Σύνταγμα για την ιδιωτική εκπαίδευση.

 

Συνάδελφοι, υπάρχουν καθημερινά όλο και περισσότεροι λόγοι για να διεκδικήσουμε συλλογικά όσα μας ανήκουν. Μία ακόμη στιγμή σε αυτή την πορεία είναι και η Πανεργατική Απεργία της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου που κήρυξε η ΓΣΕΕ και συμμετέχουμε και εμείς οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ