Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου και ώρα 8.00 μ.μ., στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό την αιγίδα του τελευταίου καθώς επίσης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία – σύμπραξη δύο γνωστών στο μουσικόφιλο κοινό της πόλης μας λαρισαϊκών μουσικών σχημάτων της ανδρικής χορωδίας του «Μουσικού Συλλόγου Λάρισας και του γυναικείου φωνητικού συνόλου “InDONNAtiόn”.
Μετά την επιτυχημένη σύμπραξη των δύο χορωδιών τον Μάρτιο του 2013, αυτή τη φορά μ’ ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει μοντέρνες θρησκευτικές λειτουργίες του 20ου και 21ου αιώνα, όπως η Misa Criolla και η Little Jazz Mass, καθώς και άλλα spiritual ακούσματα, οι εβδομήντα περίπου χορωδοί αναμένεται να καταπλήξουν γι’ άλλη μία φορά το κοινό της πόλης μας με τις φωνητικές τους ικανότητες.
Η μουσική διεύθυνση των χορωδιών ανήκει στους μαέστρους Χρήστο Κτιστάκη και Δημήτρη Κτιστάκη. Στο πιάνο συνοδεύει η Φρόσω Αστ. Κτιστάκη, και σολίστ είναι ο Αστέριος Τσέτσιλας.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10€ (κανονικό) και 7€ (μαθητικό – φοιτητικό – ανέργων) και η προπώλησή & κράτηση θέσεων γίνεται στο τηλέφωνο 6955 995161 ενώ το ταμείο στο ΔΩΛ θα λειτουργεί από 10/12 έως 05/12 (11πμ-2μμ & 6μμ-9μμ) και μετά τις 6μ.μ. τις ημέρες της συναυλίας.
Τέλος, η συναυλία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της ΔΕΥΑΛ.
Γενικές πληροφορίες & Κρατήσεις: τηλ. 6955 995161
*Στο χώρο του Δημοτικού Ωδείου οι θεατές θα έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων και να φέρουν είδη πρώτης ανάγκης (αλεύρι, ζάχαρη, γάλα, ζυμαρικά, μαρμελάδα, ντοματοπολτός, ρύζι, φρυγανιές, όσπρια, αλάτι, κονσέρβες).
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Έχει δημιουργηθεί για να παρέχει δωρεάν βασικά είδη πρώτης ανάγκης και άλλα προϊόντα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Η Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας ιδρύθηκε το 1931. Επί 35 χρόνια τη χορωδία διηύθυνε ο μαέστρος Θανάσης Βαλακώστας . Την άνοιξη του 1988 τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο Δημήτρης Καρβούνης. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2006 την διεύθυνση ανέλαβε ο Χρήστος Κτιστάκης. Η χορωδία έδωσε πάνω από 250 συναυλίες και συμμετείχε σε Φεστιβάλ και Συναντήσεις χορωδιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας μεγάλο ρεπερτόριο ελληνικής και ξένης μουσικής, που ξεπερνάει τα 250 έργα. Βραβεύτηκε σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Χορωδιών το 1959, 1963, 1973, 1977, 1978, 1981 και 1985 με Α’, Β’ και Γ’ βραβεία. Πήρε μέρος στα Διεθνή Φεστιβάλ Χορωδιών: στη Βάρνα, Σβιστόφ, Σιλίστρα και Γκάμπροβο (Βουλγαρία), στο Γκντανσκ (Πολωνία), στο Λορέτο, Αρέτσο και Γκορίτσια (Ιταλία). Το 1982 στο Διεθνή Διαγωνισμό στην πόλη Τουρ της Γαλλίας, απέσπασε το μοναδικό βραβείο στην κατηγορία των ανδρικών χορωδιών. Έδωσε συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στη Λευκωσία και Αμμόχωστο της Κύπρου και στις πόλεις του εξωτερικού: Σόφια, Φιλιππούπολη (Βουλγαρία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Mel, Montena, San Vito al Tagliamento (Ιταλία), Bruchsal, Obertshausen, Saardruechen (Γερμανία), Στρασβούργο (Γαλλία), Banska Bystritsa (Σλοβακία), Μόσχα (Ρωσία), Στοκχόλμη (Σουηδία) κ.α. Πολλές συναυλίες της δόθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Από το 1985 διοργανώνει κάθε χρόνο το Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας.
Σύντομο βιογραφικό του μαέστρου Χρήστου Κτιστάκη
Ο Χρήστος Κτιστάκης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1969. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ανώτατο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Saarbrucken της Γερμανίας απ’ όπου περάτωσε με άριστα το διδακτικό (Musikerziehung) και σολιστικό (Konzertreife) δίπλωμα πιάνου με την Kristin Merscher, καθώς επίσης και το δίπλωμα διεύθυνσης ορχήστρας με τον Max Pommer. Στην καλλιτεχνική του πορεία έχει διακριθεί στο πιάνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχει εμφανισθεί ως σολίστ ή με μουσική δωματίου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως επίσης στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και στις Ινδίες. Του απονεμήθηκε το βραβείο DAAD για το έτος 1996 και έχει ηχογραφήσει πολλές φορές για το γερμανικό ραδιόφωνο. Ο Χρήστος Κτιστάκης είναι συνιδρυτής του Σ.ΜΟΥ.Θ. (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου), μαέστρος της Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Τυρνάβου, μαέστρος των μαθητικών Ορχηστρών του Δ.Ω.Λ. και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Λαρισαίων.
Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο “InDONNAtiόn”
Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο “InDONNAtiόn” είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που δημιουργήθηκε το 2012 μετά από πρωτοβουλία του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη έπειτα από παρότρυνση επαγγελματιών μουσικών με γνώμονα την αγάπη τους για τη χορωδιακή τέχνη και την επιθυμία τους να ξεπεράσουν τα στενά όρια που χαρακτηρίζουν τη χορωδιακή μουσική στη χώρα μας. Σκοπός του συνόλου “InDONNAtiόn” είναι η διάδοση της ποιοτικής χορωδιακής τέχνης, ως μέσο για την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου του κοινωνικού συνόλου προτείνοντας μια διαφορετική και πρωτότυπη προσέγγιση της χορωδιακής μουσικής. Έχει ήδη πραγματοποιήσει πρώτες πανελλήνιες εκτελέσεις και το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει, εκτός από κλασσικά έργα, συνθέσεις – Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών – όπου συνδυάζονται μοναδικά η κίνηση και ο ήχος. Το όνομα της χορωδίας αποτελεί λογοπαίγνιο του μουσικού όρου Intonation (τονικότητα του ήχου) και της λέξης Donna προδίδοντας έτσι τη γυναικεία φύση της χορωδίας InDONNAtiόn. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η χορωδία έφτασε να απαριθμεί 40 ενεργά μέλη, από όλα τα μέρη της περιφέρειας Θεσσαλίας, τα οποία επιλέχθησαν κατόπιν πολυάριθμων ακροάσεων. Την πλειοψηφία των μελών της χορωδίας απαρτίζουν επαγγελματίες μουσικοί που εργάζονται ως καθηγητές μουσικής σε σχολεία και ωδεία της περιφέρειας και έχουνε φοιτήσει σε όλα τα ελληνικά πανεπιστημιακά μουσικά τμήματα αλλά και ξένα αντίστοιχα ιδρύματα (Γερμανίας, Βουλγαρίας, ΗΠΑ) καθώς και σε Ωδεία της Λάρισας και της ευρύτερης περιφέρειας.
Σύντομο βιογραφικό του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη
Ο Δημήτρης Κτιστάκης ξεκίνησε τα πρώτα του μουσικά βήματα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Saarland, όπου απέκτησε Δίπλωμα Καθηγητή Πιάνου καθώς και 3 Μεταπτυχιακά Διπλώματα. Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής επί 10 συνεχή έτη φωνητικών συνόλων, Α’ μαέστρος της πολυβραβευμένης χορωδίας Μadrigalchor Dillingen και υπότροφος του Ιδρύματος Richard Wagner. Υπήρξε μέλος κριτικών επιτροπών σε διαγωνισμούς χορωδιών της Γερμανίας και διηύθυνε χορωδίες σε επίσημες τελετές του κρατιδίου του Saarland. Πλήθος συναυλιών του μεταδόθηκαν ζωντανά από το γερμανικό ραδιόφωνο. Συνδιηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Λαρισαίων σε παραγωγές όπερας, οπερέτας και μιούζικαλ. Δίδαξε το μάθημα Διεύθυνση Φωνητικών Συνόλων Ι & ΙΙ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα, ο Δημήτρης Κτιστάκης είναι καθηγητής πιάνου και θεωρητικών στο ΔΩΛ, καλλιτεχνικός Διευθυντής των Ορχηστρών του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, του Γυναικείου φωνητικού συνόλου Λάρισας ‘InDONNAtiόn’ και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας στον τομέα της διεύθυνσης χορωδίας. Στο ενεργητικό του υπάρχουν ηχογραφήσεις για το γερμανικό ραδιόφωνο και τηλεόραση καθώς και εμφανίσεις ως σολίστ, μαέστρος και συνοδός μουσικών συνόλων στη Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ιταλία.