«ΓΡΙΑ ΣΤΕΙΡΑ ΓΙΑΓΙΑ» ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΠΑΠΑΣ

Z3WΑπευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά, ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τη «γήρανση και την κούραση» της Ευρώπης, λέγοντας ότι ένα νέο πνεύμα θα πρέπει να οικοδομηθεί, όπου οι άνθρωποι δεν θα αντιμετωπίζονται ως προγραμματιζόμενα αντικείμενα.

«Σε πολλές περιοχές, υπάρχει μια γενική εντύπωση κόπωσης και γήρανσης, μιας Ευρώπης η οποία είναι μια” γιαγιά “, που δεν είναι πλέον γόνιμη και ζωντανή. Ως αποτέλεσμα, οι μεγάλες ιδέες που ενέπνευσε κάποτε η Ευρώπη φαίνεται να έχουν χάσει την έλξη τους, και έχουν αντικατασταθεί από γραφειοκρατικές τεχνικές των θεσμικών οργάνων της », δήλωσε ο Πάπας.

Ο ποντίφικας δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες τα ανθρώπινα όντα αντιμετωπίζονται ως «αντικείμενα των οποίων η σύλληψη, η διαμόρφωση και χρησιμότητα μπορεί να προγραμματιστεί, και τα οποία μπορεί στη συνέχεια να απορριφθούν όταν δεν είναι πλέον χρήσιμα, λόγω αδυναμίας, ασθένειας ή γήρατος.”

Ο Πάπας δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ενώ ανέφερε ότι τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα κυριαρχούν αυτή την περίοδο στην πολιτική συζήτηση, “σε βάρος του ειλικρινούς ενδιαφέροντος για τον άνθρωπο.”

“Οι άνδρες και οι γυναίκες κινδυνεύουν να μειωθούν σε γρανάζια μιας μηχανής που τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμα υλικά, με αποτέλεσμα – όσο τραγικό κι αν ακούγεται – κάθε φορά που η ανθρώπινη ζωή δεν είναι πλέον χρήσιμη στη μηχανή, να απορρίπτεται, όπως στην περίπτωση ασθενών τελικού σταδίου, ηλικιωμένων που έχουν εγκαταλειφθεί και παραμεληθεί, και παιδιών που σκοτώνονται στη μήτρα. ”

Αναφερόμενος στους 600 μετανάστες που διασώθηκαν πριν λίγες ημέρες στη Μεσόγειο ανάμεσα στη Σικελία και τη Βόρεια Αφρική, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε:

“Πρέπει να υπάρχει μια ενιαία απάντηση στο ζήτημα της μετανάστευσης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Μεσόγειος να γίνει ένα τεράστιο νεκροταφείο».

«Πλοία φτάνουν καθημερινά στις ακτές της Ευρώπης, γεμάτα με άνδρες και γυναίκες που χρειάζονται αποδοχή και υποστήριξη. Η έλλειψη αμοιβαίας υποστήριξης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέχει τον κίνδυνο ενθάρρυνσης ιδιαιτεροποιητικών λύσεων στο πρόβλημα, λύσεων οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των μεταναστών, και συμβάλλουν στο δουλεμπόριο και τη συνέχιση των κοινωνικών εντάσεων “, πρόσθεσε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ