Το 1985, η εφημερίδα New York Daily News ανέφερε ότι ο πρώην δικαστής Sol Wachtler, είπε ότι ο εισαγγελέας, αν το επιθυμούσε, θα μπορούσε να πείσει τους ένορκους (grand jury*) να «απαγγείλουν κατηγορίες ακόμη και εναντίον ενός σάντουιτς με ζαμπόν».
Δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά εδώ και δεκαετίες αργότερα, αφού σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής της Δικαιοσύνης, από τις 162.000 υποθέσεις που οι εισαγγελείς των ΗΠΑ παρουσίασαν μπροστά στο grand jury το 2010, το grand jury αρνήθηκε το κατηγορητήριο σε μόλις 11 από αυτές.
Η συντριπτική όμως τάση του grand juryνα απαγγέλλει κατηγορίες φαίνεται ότι μειώνεται δραστικά όταν εμπλέκεται ένας αστυνομικός.
Ενώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με τη χτεσινοβραδινή ετυμηγορία των ενόρκων στο Σεντ Λούις, όπου δεν ασκήθηκε δίωξη στον αστυνομικό Darren Wilson, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο μαύρο έφηβο Michael Brown, η απόφαση όμως προκαλεί εντύπωση.
Το Houston Chronicle διαπίστωσε πρόσφατα ότι «οι αστυνομικοί βρίσκονται στο απυρόβλητο όσον αφορά τις ποινικές διώξεις για πυροβολισμούς» στις μεγάλες πόλεις τα τελευταία χρόνια, ενώ στο Harris County του Τέξας, οι ένορκοι δεν έχουν απαγγείλει κατηγορία ενάντια σε αστυνομικό του Χιούστον από το 2004. Στο Ντάλας 81 πυροβολισμοί έφτασαν στους ενόρκους –grand jury- μεταξύ του 2008 και του 2012, και μόνο σε μια περίπτωση απαγγέλθηκε κατηγορία.
Το πιο ζοφερό στοιχείο της κατάστασης στο Φέργκιουσον είναι το πόσο εύκολα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
independent.co.uk
*Το grand jury είναι ένα νομικό σώμα που υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ, και που έχει την εξουσία να διενεργεί επίσημες διαδικασίες για τη διερεύνηση πιθανών εγκληματικών συμπεριφορών και να καθορίζει εάν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη ή όχι.