«ΨΕΥΤΗΣ ΗΛΙΟΣ» ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΚΟΦ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ 

thumbnailΆλλο ένα αριστούργημα της 7ης Τέχνης προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών την Τρίτη 25 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. και στις 9:30 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.
Πρόκειται για την ταινία “Ψεύτης ήλιος” του Ρώσου “Σπίλμπεργκ” όπως τον αποκαλούν, Νικίτα Μιχάλκοφ, τη μοναδική ρωσική ταινία που έχει κερδίσει Όσκαρ. Επίσης, κέρδισε δυο βραβεία στις Κάννες του 1994.
Δεινός ηθοποιός ο ίδιος, έχει παίξει σε πάνω από 40 ταινίες. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γενεαλογικό δέντρο του: αδελφός του είναι ο επίσης σημαντικός Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Κοντσαλόφσκι, που έχει κάνει καριέρα και στο Χόλιγουντ. Οι γονείς του, Σεργκέι και Νατάλια, ήταν σημαντικοί ποιητές, ενώ ο παππούς του Πιότρ Κοντσαλόφσκι, σπουδαίος Ρώσος ζωγράφος της εποχής των τσάρων.
Στην ταινία εγείρεται μεταξύ άλλων το θέμα της ατομικής ευθύνης και στάσης του καθενός απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα.
Υπόθεση:
Βρισκόμαστε στη Σοβιετική Ένωση του 1936. Κοντά στη Μόσχα, ο συνταγματάρχης Σεργκέι Κοτόφ (Νικίτα Μιχάλκοφ) περνάει μια μέρα ξεκούρασης στο εξοχικό του. Όλα φαντάζουν ειδυλλιακά. Η όμορφη γυναίκα του Μαρούσα (Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιντε), η πανέξυπνη και γλυκύτατη κόρη του Νάντια (Νάντια Μιχάλκοβα, κόρη του σκηνοθέτη), η πανέμορφη εξοχή. Μαζί τους είναι συγγενείς της γυναίκας του, «εκπρόσωποι» της προηγούμενης τάξης πραγμάτων.
Ο Κοτόφ απολαμβάνει την εκτίμηση, την αγάπη και τον θαυμασμό όλων (χαρακτηριστική η σεκάνς με την άσκηση του στρατού. Ξαφνικά εμφανίζεται ο Μίτια (Όλεκ Μεντζίκοφ). Πρώην μνηστήρας της Μαρούσα, προστατευόμενος του πατέρα της, έλειπε για πάνω από 10 χρόνια. Γοητευτικός, πνευματώδης, όλοι έλκονται από αυτόν εκτός από τον Κοτόφ. Μόνο που αυτή η επίσκεψη δεν είναι μια πράξη εθιμοτυπίας, ευγένειας, ή έστω ένα κλείσιμο συναισθηματικών λογαριασμών…
Δραματική – Ρωσία, Γαλλία 1994
Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιχάλκοφ
Σενάριο: Ράσταμ Ιμπραγκιμπέκοφ, Νικίτα Μιχάλκοφ
Πρωταγωνιστούν: Όλεγκ Μενσίκοφ, Νικίτα Μιχάκοφ, Ινγκεμπόργκα Νταμπκουναίτε, Ναντέζντα Μιχάλκοβα
Διάρκεια: 130΄

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ