Η μικρή συμμετοχή εργαζομένων του ιδιωτικού και κυρίως του δημόσιου τομέα ήταν το χαρακτηριστικό της σημερινής κινητοποίησης και στο νομό Λάρισας, αν και αυτό δεν εμπόδισε στο να πραγματοποιηθούν τρεις συγκεντρώσεις που παραλίγο να γινόταν και 4 αν η παράταξη ΜΕΤΑ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαιρναν την απόφαση να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση της ΕΛΜΕ στην πλατεία Λαού, μετά τη διαφωνία που είχαν με την ηγεσία του Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ που διοργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση στον πλατεία Ταχυδρομείου. Η άλλη και μαζικότερη συγκέντρωση έγινε από τη διοίκηση του ΕΚΛ με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία.
ΤΟ ΕΚΛ
Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην οποία μετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία, οι αγρότες της ΕΟΑΣΛ, συνταξιούχοι και αντιπροσωπεία των εμπόρων ήταν η πλέον μαζική και ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλές μεταξύ άλλων τόνισε:
«Από πολύ νωρίς έχουμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην τολμήσει να προχωρήσει σε νέες ανατροπές στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα! Είναι αιτία πόλεμου για μας. Απαιτούμε την κάλυψη όλων των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Άμεση επαναφορα των απωλειών, της 13ης και 14ης σύνταξης. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρη σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες με 4.050 ένσημα και κατά 5 χρόνια νωρίτερα στα ΒΑΕ. Απαιτούμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και να μπει τέρμα στην ανασφάλιστη εργασία.
Ξέρουμε ότι ο αγώνας για την ώρα είναι σκληρός και άνισος. Έχουμε απέναντί μας ένα συνασπισμένο και ισχυρό αντίπαλο και το κίνημά μας δεν είναι ακόμα όσο πρέπει έτοιμο και ισχυρό. Μπορούμε, όμως, να φτάσουμε το κίνημά μας, τη συμμαχία μας με τους μικρούς ΕΒΕ, τους μικρούς αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, σε αυτό το ύψος. Μπορούμε να κερδίζουμε καθημερινά πολλές μάχες, μικρές και μεγάλες σε κάθε χώρο. Μπορούμε να περάσουμε στην αντεπίθεση. Σηκώνουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα, βέβαιοι ότι θα ξημερώσει η μέρα όπου οι εργάτες θα κάνουν το όνειρο πραγματικότητα».
ΤΟ Ν.Τ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Σαφώς μικρότερη η συγκέντρωση του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ εξαιτίας και του ρήγματος που υπάρχει με την ΕΛΜΕ , ήταν ενδεικτική και της συνολικής στάσης των δημοσίων υπαλλήλων που γύρισαν την πλάτη στο κάλεσμα για απεργία. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΝΤ κ. Δ. Παπαποστόλου ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
Η Κυβέρνηση συνεχίζει την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας. Επιχειρούν να περάσουν με κάθε τρόπο και νέα αντιδραστικά μέτρα
Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της Κυβέρνησης η συνεχής αποδιάρθρωση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Με τη συμμετοχή μας στη σημερινή απεργία απαντάμε:
1. Στο νέο σχέδιο απολύσεων και διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο Τομέα, στην πολιτική πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης κάθε έννοιας εργατικού δικαίου.
2. Στη νέα απομείωση των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει με την ψήφιση του νέου μισθολογίου.
4. Στο Νομοσχέδιο επιλογής Προϊσταμένων στο Δημόσιο, με το οποίο επιχειρείται νέα έφοδος στις θέσεις ευθύνης προκειμένου να υπάρξει πλήρης έλεγχος στη διοικητική ιεραρχία.
5. Στην εκχώρηση των νευραλγικής σημασίας τομέων του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας περιουσίας στον ιδιωτικό τομέα.
6. Στη νέα επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ασφαλιστικό και θα συνοδεύεται από νέες ισοπεδωτικές μειώσεις συντάξεων, με νέες αυξήσεις στα όρια.
7. Στην επιδίωξη για δραματική συρρίκνωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Εμείς οι εργαζόμενοι καλούμαστε να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, να σταματήσουμε την καταστροφική πολιτική στην οποία μας οδηγούν για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη των τραπεζιτών, να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μπορούμε με τον αγώνα μας να ανατρέψουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.
Να προστατέψουμε τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, που θέλουν να τα παραδώσουν στους ιδιώτες και να διασφαλίσουμε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας.
Να διεκδικήσουμε μια άλλη πολιτική που θα αναγνωρίζει το κοινωνικό περιεχόμενο της εργασίας. Για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που θα διευρύνει το Κοινωνικό Κράτος.
ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, των νέων, με όλα τα τμήματα της κοινωνίας που δέχονται συνεχή πλήγματα, μπορούν να αποτρέψουν την κοινωνική εξαθλίωση.
Η ΕΛΜΕ
Καλύτερη η εικόνα στην πλατεία Λαού στη συγκέντρωση της ΕΛΜΕ και πρωτοβάθμιων σωματείων, με τη συγκέντρωση να γίνεται ακόμη πιο μαζική με τη συμμετοχή και των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωπων των σπουδαστών, ο εκπρόσωπος των εργατικών κινήσεων – παρεμβάσεων Ν. Ταλαχούπης και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Δ. Παπαδόπουλος ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για να μην περάσουν τα νέα μέτρα και να ανατραπούν όλες οι αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, είτε λέγονται μνημόνια και δανειακές συμβάσεις είτε πάρουν οποιοδήποτε άλλο όνομα.Για να φύγει η σημερινή κυβέρνηση της φτώχειας, της ανεργίας και της καταστολής και κάθε κυβέρνηση που εφαρμόζει την ίδια πολιτική. Για να βγουν οι εργατικές ανάγκες στο προσκήνιο της πολιτικής και να διεκδικήσουμε το χαμένο πλούτο. Για μια κοινωνία χωρίς χρέος – ευρώ- ΕΕ.
Όρος για την ανατροπή του κοινωνικού κανιβαλισμού αποτελεί ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα. Που θα παλεύει για τα δικαιώματά και τις ανάγκες του κόσμου της δουλειάς. Ανεξάρτητο από την αστική πολιτική και λογική, συγκροτημένο σε ταξική βάση, που θα ασκεί πολιτική από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, του μαζικού ανατρεπτικού αγώνα και όχι της διαμαρτυρίας. Της αποφασιστικής σύγκρουσης με τον κόσμο του κεφαλαίου, με την οικονομική και πολιτική εξουσία του.
Στην κρίση ή θα σωθούν τα κέρδη ή θα σωθούν οι εργαζόμενοι
Αντίθετα με τον υποταγμένο συνδικαλισμό, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχθούμε την περιστολή των δικαιωμάτων μας, για τη σωτηρία των καπιταλιστικών κερδών.
Αγωνιζόμαστε για άμεσες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και άρση όλων των περικοπών που επιβλήθηκαν από τον Γενάρη του 2010. Με κεντρική αιχμή την διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παλεύουμε για βασικό μισθό αναγκών για να ζούμε με αξιοπρέπεια, και όχι τα προεκλογικά ξεροκόμματα που μας πετάνε. Για την άμεση κατάργηση του μισθού γαλέρας για τους νέους κάτω των 25 ετών, των ατομικών συμβάσεων, της ελαστικής εργασίας, του θεσμού της ενοικίασης εργαζομένων, της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας».
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Εν τω μεταξύ βάσει των επίσημων στοιχείων για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών του νομού στη σημερινή απεργία η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική:
Στη β/βαθμια εκπαίδευση το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ήταν 12,5%, ενώ στην α/βαθμια μόλις 4,5%.
Κάπως καλύτερη ήταν η κατάσταση στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας όπου είχαμε:
Δευτεροβάθμια
ΚΑΡΔΙΤΣΑ 16%
ΤΡΙΚΑΛΑ 17%
ΜΑΓΝΗΣΙΑ 19%
Πρωτοβάθμια
ΜΑΓΝΗΣΙΑ 29%
ΤΡΙΚΑΛΑ 21%
ΚΑΡΔΙΤΣΑ 45%