ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

ασφαλιστικοΜε «πολιορκητικό κριό» το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» και γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου, κυβέρνηση και τρόικα στήνουν τη νέα επέλαση σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων. Πρώτη προτεραιότητα η μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, μέσω της παραπέρα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και της μείωσης των συντάξεων.

Έτσι, ανεξάρτητα από το χρόνο και το ρυθμό που θα έχουν οι ανατροπές, θα οδηγήσουν σε νέα βάσανα ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκυβέρνηση και τρόικα συγκλίνουν:

  • Στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 ή και 6.500, δηλαδή από τα 15 στα 20 ή 22,5 χρόνια ασφάλισης, προκειμένου κάποιος να κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης γήρατος στα 67. Η αύξηση σχεδιάζεται να ισχύσει για όσους γεννήθηκαν μετά το 1975, δηλαδή αυτούς που σήμερα βρίσκονται κάτω των 40 ετών. Πρόκειται για εγκληματικό μέτρο, καθώς οι ελάχιστες μέρες ασφάλισης αυξάνονται πάνω από 30% και σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας και υποαπασχόλησης, θα οδηγήσει χιλιάδες να μην πάρουν ποτέ σύνταξη!
  • Η αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας που ισχύουν για ορισμένες ομάδες ασφαλισμένων και που μέχρι τώρα τούς δίνεται η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62 (στην περίπτωση 40ετίας) ή πριν τα 67.  Σ’ αυτές τις ομάδες, περιλαμβάνονται οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά που είχαν τις προϋποθέσεις χωρίς να έχουν το απαραίτητο όριο ηλικίας, οι ασφαλισμένοι πριν το 1983 με 35ετία, ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ.
  • Μείωση των συντάξεων του ΙΚΑ μέχρι και 20% και έως 30% στις συντάξεις του ΟΑΕΕ με πρόσχημα τα ελλείμματα, για τα οποία δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι, ενώ δεν αποκλείεται η εφαρμογή του νέου συστήματος του Ασφαλιστικού, που θα άρχιζε από το 2015 και αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με τους νέους μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης, να γίνει νωρίτερα, επιφέροντας μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων, απ’ αυτές που είχαν νομοθετηθεί.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ, η οποία ήδη εφαρμόζεται για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, ενώ το μέτρο αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη διασύνδεσή του με το λεγόμενο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τη δικαιολογία ότι είναι προνοιακό επίδομα και όχι συνταξιοδοτική παροχή.
  • Επέκταση του παγώματος των συντάξεων, ακόμα 2 χρόνια (2016-17), που θα αφαιρέσει 920 εκ. ευρώ ετησίως από τους συνταξιούχους.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ