ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Spiegel: Τρίτο «πακέτο στήριξης» 10 δισ. ευρώ για Ελλάδα μέσω ESM

ΣΑΜΒΕΝΕστάλησαν τελικά οι προτάσεις – απαντήσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης στην τρόικα για τα εκκρεμή ζητήματα, μετά την ανάλυση «σημείο προς σημείο» σε έναν κύκλο τηλεφωνικών επαφών Σαμαρά – Βενιζέλου το βράδυ του Σαββάτου, ενώ η μάχη με το χρόνο συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα ανοίξει το δρόμο για έξοδο από το μνημόνιο.

Επισημαίνεται ότι τα δύο θέματα που έχουν τεθεί είναι το ποσοστό της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (6,5%) και η δέσμη προτάσεων για το ασφαλιστικό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έως το 2019 και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 20 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν σημεία προσέγγισης με την τρόικα και ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες.

Tο “πακέτο” των ελληνικών απαντήσεων:

Αύξηση ΦΠΑ στον Τουρισμό (διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων)

“Πάγωμα” συντάξεων 2016-2017

Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης (γεννηθέντες από 1975)

Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62- Εφαρμογή από 2019 με 3ετή μεταβατική περίοδο

Πιο αυστηρά κριτήρια στο ΕΚΑΣ (- 80 εκατ. ευρώ στο κονδύλι)

Δημόσιο:

νέοι εισαγωγικοί μισθοί από 1/1/2015

σταδιακή κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015

“κούρεμα” οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών.

Τρίτο «πακέτο στήριξης»

Την διάθεση 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) συζήτησαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Spiegel: Τρίτο «πακέτο στήριξης» 10 δισ. ευρώ για Ελλάδα μέσω ESM

 

Όπως γράφει το Spiegel, στο EuroWorkingGroup της προηγούμενης Πέμπτης, ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ συζήτησαν για τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας μετά τον τερματισμό της αξιολόγησης από την τρόικα και υπήρξε- όπως αναφέρει το δημοσίευμα- ευρεία συναίνεση για την διάθεση του ποσού των 10 δισ. ευρώ για την χώρα μας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM), στα πλαίσια της αποκαλούμενης προληπτικής γραμμής πίστωσης.

 

Ο ESM δεν θα χρειασθεί να διαθέσει επιπλέον χρήματα, καθώς θα αξιοποιηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τα οποία προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν.

 

Το Spiegel σημειώνει ότι θα γίνει χρήση του προγράμματος που προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL), ενώ η αίσθηση που μεταφέρει το δημοσίευμα είναι ότι στο Euroworking Group έγινε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για την μετα-μνημονιακή εποχή.

 

megatv.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ