ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

πουλαντζαςΣτη Λάρισα έχει αναληφθεί το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ομίλου Φίλων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, με σκοπό την προώθηση του έργου του και στην περιοχή μας. Έχουν γίνει ήδη διερευνητικές συναντήσεις, ενώ άρχισαν στους κόλπους του οι πρώτες εισηγήσεις και συζητήσεις, ώστε να καθοριστεί μια συγκεκριμένη θεματολογία μελέτης και δημόσιων εκδηλώσεων για την ανάπτυξη του προβληματισμού της τοπικής κοινωνίας σε κρίσιμα επίκαιρα ζητήματα.

Η πρώτη έγινε ήδη την Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014, με θέμα «Τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας για τα χειρωνακτικά – χειροτεχνικά επαγγέλματα και το εκπαιδευτικό σύστημα». Το θέμα εισηγήθηκε ο Θωμάς Μπεχλιβάνης, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος και Δρ Φιλολογίας. Η δεύτερη θα γίνει την Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014, με θέμα: “Παραγωγική ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου”.

Εισηγητής θα είναι ο Κώστας Δεληγιάννης, Γεωπόνος και πρώην Δ/ντής της υπηρεσίας πρασίνου του Δ. Λαρισαίων. Ο Όμιλος θα προσκαλεί συχνά επιφανή μέλη του Ινστιτούτου και επιστήμονες που συνεργάζονται μαζί του ως εισηγητές σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Όσοι επιθυμούν να ενεργοποιηθούν και να υποστηρίξουν την Πρωτοβουλία Φ. Ι. Ν. Π. μπορούν να συμμετέχουν στην επόμενη συνάντηση της 3ης Δεκεμβρίου όπως και στην μεθεπόμενη, στις 17 Δεκεμβρίου, όπου θα εκλεγεί και το Συντονιστικό Όργανο. Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στις 8 μ. μ., στο ισόγειο του Μύλου του Παπά,  σε αίθουσα που ευγενικά παραχώρησε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, δίπλα στα γραφεία της.

Τι είναι το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη της Εταιρείας Πολιτικού Προβληματισμού “Νίκος Πουλαντζάς”, που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1997 με πρωτοβουλία του τότε Συνασπισμού. Η δημιουργία του αποσκοπεί στην καλλιέργεια των αξιών της Αριστεράς και τη συστηματική ανάπτυξη του προβληματισμού της σχετικά με επίκαιρα κοινωνικά, οικολογικά, πολιτικά, οικονομικά  και πολιτιστικά θέματα της εποχής μας. Ειδικότερα, έχει τους ακόλουθους βασικούς σκοπούς:

α) Τη μελέτη των σχέσεων, δυνάμεων, δράσεων και ιδεών που συγκροτούν την ανθρώπινη κοινωνία σε όλες τις διαστάσεις της. Την εθνική-υπερεθνική και οικουμενική της διάσταση. Την οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και πνευματική της διάσταση. Την οικολογική διάσταση.

β) Τη μελέτη των κοινωνικών συστημάτων και το ιστορικό τους αποτύπωμα.

γ) Τη μελέτη των κοινωνικών θεωριών και της ιστορικής τους εξέλιξης.

δ) Τη μελέτη των αντιθέσεων και αντιφάσεων, των προβλημάτων, της κοινωνικής δυναμικής που αναπτύσσεται στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα στη σύγχρονη περίοδο.

ε) Την υποστήριξη των κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών αγώνων των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων της κοινωνίας μας και των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων (Αριστερά, συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα, πνευματικοί φορείς) με τη συνδρομή στη μελέτη για τα ειδικότερα προβλήματα που αφορούν στους αγώνες τους και τη διαμόρφωση των στρατηγικών τους στόχων.

στ) Την προσπάθεια να αναπτύξει τον ιδεολογικό και προγραμματικό λόγο της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς και να συμβάλει στην πολιτική επιμόρφωση και εκπαίδευση των μελών και των φίλων των φορέων που την εκπροσωπούν.

Το Ινστιτούτο, παρά το σαφές ιδεολογικό στίγμα του, είναι αυτόνομο, στην οργάνωση και τη λειτουργία του, από κάθε κομματικό φορέα και δέχεται ως μέλη και φίλους του όλους όσοι συμφωνούν με το προγραμματικό του πλαίσιο και τους στόχους του.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ