OBSERVER: ΠΩΣ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΤΣΟΡΤΣΙΛ

GLEZOS«Μανώλης Γλέζος – Ο ήρωας της ελληνικής αντίστασης που παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ» είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας Observer, στην οποία ο 92χρονος ευρωβουλευτής αφηγείται, για πρώτη φορά όπως λέει, πώς λίγο έλειψε να σκοτώσει τον βρετανό ηγέτη Ουίνστον Τσόρτσιλ εν έτει 1944.

Θα διάβασες για το σχέδιο να ανατινάξουν το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια. Δεν νομίζω ότι εγώ ήμουν ο στόχος. Παρόλα αυτά, εξαιρετικά ικανά χέρια είχαν τοποθετήσει έναν τόνο δυναμίτιδα» έγραφε στη γυναίκα του ο Ουίστον Τσόρτσιλ τα Χριστούγεννα του 1944 από την Αθήνα.

«”Τα ικανά χέρια” ήταν του Μανώλη Γλέζου» θυμάται σήμερα, 70 χρόνια μετά, η εφημερίδα Observer «του ήρωα της ελληνικής αντίστασης ο οποίος, 70 χρόνια αφότου τοποθέτησε τα εκρηκτικά, αποκάλυψε στην εφημερίδα πώς ο ηγέτης της πολεμικής Βρετανίας παρολίγον να σκοτωθεί από έναν κομμουνιστή επαναστάτη στο τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν», λέει ο 92χρονος ευρωβουλευτής στη βρετανική εφημερίδα από τις Βρυξέλλες. «Εγώ ο ίδιος κρατούσα το σύρμα με το φιτίλι και έπρεπε να το ξετυλίξω», προσθέτει, διηγούμενος πώς πέρασε αρκετές ώρες έρποντας στο αποχετευτικό δίκτυο προκειμένου να τοποθετήσει το δυναμίτη μέσα στη νύχτα. «Είμασταν περίπου 30 άτομα. Δουλεύαμε σε σήραγγες. Φοβόμασταν τόσο ότι θα μας ακούσουν», θυμάται ο ευρωβουλευτής. Οταν η αποστολή ολοκληρώθηκε, με όλους τους να είναι γεμάτοι νερά και περιττώματα, κάτω από το κτίριο υπήρχαν αρκετά εκρηκτικά για να το «τινάξει μέχρι τον ουρανό», όπως λέει.

Oμως, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, όταν τα μέλη του ΕΑΜ έμαθαν ότι ο Τσόρτσιλ είχε έρθει στην Ελλάδα και έκανε απρόσμενη επίσκεψη στο ξενοδοχείο. «Πήγα σε αυτούς με τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σινιάλο, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Τίποτα. Δεν έγινε καμία έκρηξη. Τότε το ανακάλυψα. Την τελευταία στιγμή ο ΕΑΜ ανακάλυψε ότι ο Τσόρτσιλ ήταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η επίθεση», λέει ο κ. Γλέζος, που εξηγεί ότι τα πλάνα τους δεν χάλασαν επειδή ανακάλυψε κάποιος το δυναμίτη, αλλά ήταν συνειδητή απόφαση.

«Ο ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των Τριών Μεγάλων. Θέλαμε να ανατινάξουμε το Μεγάλη Βρεταννία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι», αναφέρει ο ευρωβουλευτής και προσθέτει «Από εκεί κατηύθυνε τη μάχη και γι’ αυτό θέλαμε να το ανατινάξουμε».

Κάπως έτσι, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, ο Τσόρτσιλ, ο οποίος είχε επιβιώσει από τουλάχιστον 10 απόπειρες δολοφονίας από τους Ναζί, συμπεριλαμβανομένης και μίας μέσω μιας μπάρας σοκολάτας, έφυγε σώος και αβλαβής από την Αθήνα.

ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ