Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

ZWEΗ κατασκευή του αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνας, στη Μεσόγειο, πρόκειται να αρχίσει το 2016. Το εργοστάσιο, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περίπου 20 δις δολάρια θα κατασκευαστεί από τη ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Rosatom, η οποία και θα το λειτουργεί.

Η Rosatom υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή της μονάδας με το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας το 2011. Αξιωματούχοι της Rosatom δήλωσαν ότι το εργοστάσιο θα λειτουργεί για 100 χρόνια.

Το εργοστάσιο στο Ακούγιου είναι η πρώτη από τις τρεις πυρηνικές μονάδες που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην Τουρκία.

Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας προκαλεί αναταράξεις στην Τουρκία.

Περιβαλλοντικές ομάδες, όπως η Greenpeace, οργάνωσαν μια σειρά διαμαρτυριών ενάντια στην κατασκευή του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε εκτεταμένη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Νωρίτερα φέτος, η Greenpeace υποστήριξε ότι η κατασκευή του εργοστασίου είχε ξεκινήσει πριν εγκριθεί η έκθεση αξιολόγησης του περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική ομάδα έβγαλε φωτογραφίες και βίντεο του εργοταξίου, που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της.

Με πληροφορίες από:todayszaman.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ