ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΦΑΓΙΩΝ ΕΡΙΦΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΝΤΑ

Επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στον ΥΠΑΑΤ

ΕΡΙΦΙΑΌπως κάθε χρόνο στις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα υπάρχει έντονη η ζήτηση αμνοεριφίων από κοινοτικές χώρες και κυρίαρχα από Ιταλία.  Μέσω των εξαγωγών αυτών προσδοκούμε κάθε χρόνο στην αποσυμφόρηση της αγοράς από το πλεόνασμα των αμνοεριφίων της εποχής και την απολαβή καλύτερης τιμής και μάλιστα τώρα που η κρίση στην χώρα μας δεν βοηθά στην απορρόφησή  τους στην εγχώρια αγορά.

Οι Ιταλοί εισαγωγείς όμως λόγω της ιδιαιτερότητας των αγορών τους όλα αυτά τα χρόνια απαιτούσαν ιδιαίτερα στα ερίφια να υπάρχει μικρό κομμάτι τριχωτού (η λεγόμενη φούντα) ως διακριτικό του είδους του σφαγίου.  Πράγματι κατά παρέκκλιση της Κοινοτικής οδηγίας όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΥΠΑΑΤ επέτρεπε την ύπαρξη της λεγόμενης «φούντας» για τα ζώα που προορίζονταν για εξαγωγή.

Από την άνοιξη του 2014 με εντολή της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Υπουργείου σας  Αρ.πρ.1961/7.4.2014 απαγορεύουν την διακίνηση αμνοεριφίων με τον ανωτέρω τρόπο.

Κύριε Υπουργέ, επειδή για εμάς η εξαγωγή των εριφίων μας αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα και επειδή οι Ιταλοί διακινητές θέτουν ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη «φούντας» στα σφάγιά μας άλλως πως δεν τα παραλαμβάνουν.  Αν περάσουν οι γιορτές και δεν διατεθούν τα ερίφια μας θα πουληθούν σε εξευτελιστικές τιμές.

Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε : την παρέκκλιση από τον κανονισμό όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια με την υποχρέωση στο επίμαχο σημείο της εφαρμογής καλύπτρας για την αποφυγή τυχόν επιμόλυνσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ