ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΜΩΡΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ SIDS

safe-sleepΑν και οι κουβέρτες και τα μαξιλάρια έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς γονείς συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν στο κρεβάτι των μωρών τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει συστήσει από το 1996 ότι τα βρέφη πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους ύπνου χωρίς μαλακές επιφάνειες ή αντικείμενα που μπορεί να παγιδεύσουν τον αέρα, ανέφερε η μελέτη.

“Τα μαλακά κλινοσκεπάσματα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο του SIDS. Μαλακά αντικείμενα και χαλαρό κρεβάτι – όπως παχιές κουβέρτες, παπλώματα και μαξιλάρια – μπορεί να εμποδίσουν τους αεραγωγούς ενός βρέφους και να προκαλέσουν ασφυξία», είπε η επικεφαλής συγγραφέας CarrieShapiro- Mendoza, επιστήμονας στο Maternal and Infant Health Branch του αμερικανικού Κέντρου για Disease Control and Prevention.

Οι μητέρες εφηβικής ηλικίας χρησιμοποιούν πιο συχνά κλινοσκεπάσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν τη μόρφωση και πληροφόρηση των γυναικών που έχουν παει στο πανεπιστήμιο.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τα μωρά που κοιμούνται με κλινοσκεπάσματα πολλές φορές κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους.

“Ορισμένοι θάνατοι βρεφών, ειδικά σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), συμβαίνουν όταν το βρέφος είναι στραμμένο προς τα κάτω σε ένα μαξιλάρι ή μαλακό παιχνίδι,” είπε ο Peter Blair, ερευνητής ιατρικών στατιστικών στη βρεφική και την παιδική υγεία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία.

«Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται σε ένα σταθερό, ασφαλές, εγκεκριμένο στρώμα με σεντόνι με λάστιχο, χωρίς τίποτα άλλο στο κρεβάτι,” είπε η Shapiro- Mendoza. “Επίσης σημαντικό είναι όταν βάζουμε ένα βρέφος να κοιμηθεί σε μια κούνια ή στο κρεβατάκι του, να το βάζουμε ανάσκελα και ποτέ να μη κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι με αυτό.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ