Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΧΩΝΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ – ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ

ALCOΤο αλκοόλ, ή διαιτητική αιθανόλη (όπως οι επιστήμονες την αποκαλούν), είναι μια τοξίνη – η οποία σε μεγάλες ποσότητες μας οδηγεί σε πονοκέφαλο, αλλά ακόμη και σε δηλητηρίαση. Όμως, χάρη στα ένζυμα στο έντερο μας, και ιδιαίτερα σε ένα που ονομάζεται ADH4, μπορούμε να κάνουμε χρήση των θερμίδων του αλκοόλ. Και, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, έχουμε αποκτήσει αυτή την ικανότητα πριν από πολύ καιρό, σε μια κρίσιμη στιγμή στην εξέλιξή μας.

Ο Matthew Carrigan, εξελικτικός βιολόγος στο Santa Fe College στο Gainsville, Fla., και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, ανακάλυψε ότι το ένζυμο ADH4 άρχισε να εμφανίζεται στον κοινό πρόγονο που έχουμε με τους χιμπατζήδες και τους γορίλες πριν 10 εκατομμύρια χρόνια, την εποχή δηλαδή που αυτοί οι πρόγονοί μας άρχισαν να τρώνε φρούτα που είχαν πέσει από τα δένδρα και που είχαν υποστεί ζύμωση. Τα ευρήματα εμφανίζονται στα τελευταία Πρακτικά του National Academy of Sciences.

Αυτό συνέβη εκατομμύρια χρόνια πριν αρχίσουμε να κάνουμε μόνοι μας το αλκοόλ. Και η χρονική στιγμή ήταν σημαντική, λέει ο Carrigan, επειδή πριν 10 εκατομμύρια χρόνια, το κλίμα άλλαζε ταχύτατα, και το δασικό οικοσύστημα στην Ανατολική Αφρική, όπου ζούσαν οι πρόγονοί μας αντικαταστάθηκε με πιο κατακερματισμένα δάση και οικοσυστήματα λειμώνων. Η αλλαγή αυτή σήμαινε ότι οι πρόγονοί μας ήταν αναγκασμένοι να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο έδαφος από ό, τι στα δένδρα.

Εκεί κάτω, στα τέσσερα, είχαν πρόσβαση σε φρούτα που είχαν πέσει από τα δέντρα και είχαν υποστεί ζύμωση. Και τότε εμφανίστηκε το ADH4, που ήταν ό, τι χρειάζονταν.

“Η εμφάνιση του ADH4 στους προγόνους μας δεν ήταν αργή και σταδιακή. Ήταν μια μάλλον απότομη αλλαγή, μεγάλου μεγέθους,” λέει ο Carrigan.

“Αυτή η ικανότητα των προγόνων μας να τρώνε φρούτα που έχουν υποστεί ζύμωση – και όχι μόνο ώριμα φρούτα – και να χρησιμοποιούν το αλκοόλ για ενέργεια, καθώς και τα σάκχαρα, τις βιταμίνες και τις πρωτεΐνες αυτών των φρούτων, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να μας έχει βοηθήσει να επιβιώσουμε από την αλλαγή του κλίματος. Ταυτόχρονα διαφωτίζει και μια άλλη διάσταση της σχέσης μας με το αλκοόλ” σύμφωνα με τον Carrigan.

Πολλοί υποθέτουν ότι ο λόγος που οι άνθρωποι καταναλώνουν αιθανόλη είναι λόγω της πρόσφατης μετάβασης μας στη γεωργία, και επειδή μάθαμε πώς να κάνουμε ζύμωση δημητριακών ή φρούτων. Όμως η μελέτη του Carrigan δείχνει ότι ίσως έχει τις ρίζες του στην αρχαία ιστορία μας ως φρουτοφάγοι.

Εμείς οι άνθρωποι κάνουμε ζύμωση για αλκοόλ εδώ και 9.000 χρόνια, αλλά η έρευνα δείχνει ότι πίνουμε αλκοόλ εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Επομένως, πότε και γιατί η σχέση μας με το αλκοόλ έγινε προβληματική; Αυτό είναι ένα μυστήριο που ακόμη περιμένει λύση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ