ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΝΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εξέφρασε΄σήμερα την κάθετη αντίθεσή της στα νέα βάρβαρα αντιασφαλιστικά, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που ετοιμάζουν Κυβέρνηση, Ε.Ε, μεγάλο κεφάλαιο, με στόχο να τσακίσουν ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές υποστήριξε οτι κυβέρνηση, τρόικα, μεγάλο κεφάλαιο με τα νέα μέτρα οδηγούν:

  • Στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 ή και 6.500, δηλαδή από τα 15 στα 20 ή 22,5 χρόνια ασφάλισης, προκειμένου κάποιος να κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης γήρατος στα 67. Η αύξηση σχεδιάζεται να ισχύσει για όσους γεννήθηκαν μετά το 1975, δηλαδή αυτούς που σήμερα βρίσκονται κάτω των 40 ετών. Πρόκειται για εγκληματικό μέτρο, καθώς οι ελάχιστες μέρες ασφάλισης αυξάνονται πάνω από 30% και σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας και υποαπασχόλησης, θα οδηγήσει πολλές δεκάδες  χιλιάδες να μην πάρουν ποτέ σύνταξη!
  • Στην αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας που ισχύουν για ορισμένες ομάδες ασφαλισμένων και που μέχρι τώρα τούς δίνεται η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62 (στην περίπτωση 40ετίας) ή πριν τα 67.  Σ’ αυτές τις ομάδες, περιλαμβάνονται οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά που είχαν τις προϋποθέσεις χωρίς να έχουν το απαραίτητο όριο ηλικίας, οι ασφαλισμένοι πριν το 1983 με 35ετία, ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ.
  • Στην μείωση των συντάξεων του ΙΚΑ μέχρι και 20% και έως 30% στις συντάξεις του ΟΑΕΕ με πρόσχημα τα ελλείμματα, για τα οποία δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι, ενώ δεν αποκλείεται η εφαρμογή του νέου συστήματος του Ασφαλιστικού, που θα άρχιζε από το 2015 και αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με τους νέους μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης, να γίνει νωρίτερα, επιφέροντας μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων, απ’ αυτές που νομοθετήθηκαν.
  • Στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, η οποία ήδη εφαρμόζεται για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, ενώ το μέτρο αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη διασύνδεσή του με το λεγόμενο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τη δικαιολογία ότι είναι προνοιακό επίδομα και όχι συνταξιοδοτική παροχή.
  • Στην επέκταση του παγώματος των συντάξεων, ακόμα 2 χρόνια (2016-17), που θα αφαιρέσει 920 εκ. ευρώ ετησίως από τους συνταξιούχους.

“Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και με τον αγώνα μας να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα, που σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, την μείωση των μισθώ-συντάξεων, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, θα κάνουν δραματική την κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων εργατικών-λαικών οικογενειών.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Με οργάνωση στα σωματεία και του αγώνα μας. Ολοι στους δρόμους. Εμπρός για πανελλαδικό πανεργατικό απεργιακό αγώνα. Κάθε σωματείο, Λαϊκή Επιτροπή, Σύλλογος, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών και νεολαίας, να ξεσηκώσει τον κόσμο του.

Το ΕΚΝΛ, ξεκίνησε με βάση τις αποφάσεις που πήρε σε έκτακτη συνεδρίαση η διοίκησή του χθές, μια πολύμορφη δράση για την οργάνωση του αγώνα των εργαζόμενων, της νεολαίας, των γυναικών και των φτωχών λαικών στρωμάτων, ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζουν Κυβέρνηση, Ε.Ε, μεγάλο κεφάλαιο”, ξεκαθάρισε ο κ. Τσιαπλές.

Στη συνέχεια παρουσιάζοντας τις δράσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική τόνισε ότι σήμερα το πρωί τα Δ.Σ του ΕΚΝΛ και σωματείων, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΙΚΑ, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τις θέσεις του ΕΚΛ προς τον διοικητή του ΙΚΑ και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Αύριο Παρασκευή 5/12/14, συνδικαλιστές του ΕΚΝΛ και των σωματείων θα πραγματοποιήσουν περιοδείες σε τόπους δουλειάς, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις με το ασφαλιστικό και για την ανάγκη να παρθούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Ήδη η Διοίκηση του ΕΚΝΛ στην έκτακτη συνεδρίαση της χθές, αποφάσισε 24ωρη πανεργατική απεργία, με ανοιχτή ημερομηνία, ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες, Ε.Κ, Σωματεία) να πάρουν και αυτές αποφάσεις για πανελλαδική απεργία.

Την Κυριακή 7 Δεκέμβρη η Διοίκηση του ΕΚΝΛ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και τις γυναίκες στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ, στις 7 μ.μ στην Κεντρική Πλατεία!

Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΕΚΛ συνοψίζεται στα εξής:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος και το κεφάλαιο. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Ασφάλιση.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  • Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών απο το κούρεμα (PSI) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.
  • Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Κατώτατη σύνταξη για τους μισθωτούς στο 80% του τελευταίου μισθού. Αυτή να ισχύει για όλα τα Ταμεία.
  • Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
  • Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως αναπηρίας, χηρείας.
  • Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.     Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς. Πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις έκδοσης και απονομής των συντάξεων. Με την παράδοση των δικαιολογητικών να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.
  • Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Άμεση κατασκευή του κτιρίου του ΙΚΑ στη Λάρισα.
  • Μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής.
  • Να ξαναενταχθούν στα ΒΑΕ αυτοί που αποχαρακτηρίσθηκαν εκτός όσων έχουν εκλείψει. Όχι στον διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, να διευρυνθεί ο θεσμός και σε άλλες ειδικότητες και στους μικρομεσαίους ΕΒΕ.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο-35ωρο-5θήμερο. 6ωρο – 5ήμερο, 30ωρο σε όσους είναι στα ΒΑΕ.
  • Μείωση ορίου συνταξιοδότησης στα ΒΑΕ στα 55 για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες.
  • Υποχρεωτικά σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας.
  • Ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες και στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες να προσμετράτε στα συντάξιμα χρόνια και ένσημα που αναλογούν να καταβάλλονται από το κράτος.
  • Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
  • Κάλυψη όλων των αναγκαίων ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων από το κράτος, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.
  • Να επιταχυνθεί η εξέταση ασθενών από τις υγειονομικές επιτροπές. Άμεση απονομή του αναπηρικού επιδόματος και της σύνταξης για τους ανασφάλιστους ΑμΕΑ.
  • Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.
  • Να σφραγιστούν τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλα τα βιβλιάρια υγείας των ανασφάλιστων ΑμΕΑ και χρονίως πασχόντων.
  • Καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στην ώρα τους. Καταβολή του επιδόματος και της σύνταξης σε όσους βρίσκονται σε αναμονή για εξέταση, επανεξέταση ή έκδοση απόφασης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ