ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Σημεία παρέμβασης της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Λαρισαίων Ρ. Καραλαριώτου επί της συζητήσεως για τον προϋπολογισμό

ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥΕπειδή ο Προϋπολογισμός αποτυπώνει ποιες από τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά από το συνδυασμό του κ. Καλογιάννη θα γίνουν πραγματικότητα και ποιες όχι, αυτός ο πρώτος Προϋπολογισμός  έχει ιδιαίτερη σημασία. Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία της η κα Ρένα Καραλαριώτου, επί της συζητήσεως του Προϋπολογισμού ο οποίος κατατέθηκε προς ψήφιση το βράδυ της Πέμπτης 04 Δεκεμβρίου, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

«Σήμερα έχουμε το παράδοξο ο κ. Καλογιάννης να υπερψηφίζει έναν προϋπολογισμό και ένα τεχνικό πρόγραμμα, που σε μεγάλο του μέρος είναι ο ίδιος με τον περσινό και τον οποίο, ως αντιπολίτευση, είχε καταψηφίσει. Οι ίδιοι κωδικοί, τα ίδια έργα, τα ίδια ποσά» τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Καραλαριώτου.

Θα μάθουν ποτέ οι Λαρισαίοι ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου;

Η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Λαρισαίων ζήτησε στη συνέχεια να πληροφορηθεί την πραγματική κατάσταση των οικονομικών του δήμου, ασκώντας έντονη κριτική για τη μη διενεργηθείσα απογραφή. «Συζητάμε ένα προϋπολογισμό χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου, χωρίς να έχει γίνει καμία απογραφή. Ισχύουν αυτά που ισχυριζόταν ο απελθών δήμαρχος  περί ανθηρών οικονομικών και διαφάνειας ή αυτά που λέγατε εσείς πριν τις εκλογές περί “αταξίας” και ότι πρώτη σας δουλειά θα είναι βάλετε ελεγκτές; Θα βάλετε ελεγκτές κ. Καλογιάννη στον Δήμο και στο ΔΟΠΑΕΛ όπως δεσμευθήκατε; Ναι ή Όχι; Γιατί  στον προϋπολογισμό σας υπάρχουν μηδέν ευρώ για ορκωτούς ελεγκτές. Θα βγάλετε τους σκελετούς από τις ντουλάπες κ. Καλογιάννη  , όπως δεσμευόταν ότι θα κάνει ο κ. Σουλτης ή θα τις κλείσετε ερμητικά, λειτουργώντας …ανταποδοτικά;» αναρωτήθηκε η κα Καραλαριώτου.

Αντιγράφετε κακότεχνα το πρόγραμμά μας

«Για να καλύψετε την προγραμματική σας αδυναμια, από την ημέρα που εκλεχθήκατε, προσπαθείτε να αντιγράψετε  –σημείο προς σημείο– το δικό μας πρόγραμμα. Όσα είπαμε για το αρχαίο θέατρο, τον Πηνειό, την καθημερινότητα των πολιτών προσπαθείτε να τα αντιγράψετε. Δεν είναι κακό, καλό είναι. Αλλά το κάνετε  κακότεχνα», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κα Καραλαριώτου, κατηγορώντας τη νέα δημοτική αρχή για ανυπαρξία προγράμματος, κάτι που αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό.

«Πού είναι στον προϋπολογισμό σας τα 10 εκατομμύρια που υποσχεθήκατε για το Αρχαίο Θέατρο στη συνελευση του Διαζωματος; Που είναι οι σταθερές σχέσεις εργασίας που υποσχεθήκατε για τους υπάλληλους;

Ανύπαρκτες οι μελέτες για το ΕΣΠΑ και τα αναπτυξιακά μέτρα

Στη συνέχεια η κα Καραλαριώτου έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα: «Πού ακριβώς είναι οι μελέτες που θα προετοιμάσουν το Δήμο για να συμμετέχει τις χρηματοδοτήσεις από το επόμενο ΕΣΠΑ; Πού είναι η αναπτυξιακή πολιτική, τα έργα και οι παρεμβάσεις ανάπτυξης για την πόλη και τους οικισμούς; Πού είναι όσα χρειάζονται να γίνουν για τους παιδικούς σταθμούς; Πού είναι οι δράσεις για την ανάπτυξη της αγοράς και την αντιμετώπιση της ανεργίας; Πού είναι η δαπάνη για ανακύκλωση και τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων; Που είναι οι παρεμβάσεις για να λυθεί το πρόβλημα με τις λακκούβες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια;  Πού είναι η δαπάνη για προβολή-προώθηση του Δήμου μας τουριστικά, έτσι ώστε να ωφεληθούν οι τοπικές επιχειρήσεις;»

Ο προϋπολογισμός δεν είναι καθόλου ρεαλιστικός και γι αυτό δεν θα εκτελεστεί

«Ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας δεν είναι καθόλου ρεαλιστικός και γι αυτό δεν θα εκτελεστεί. Τα 3.800.000 ευρώ που διατείνεται ο κ. Καλογιάννης ότι εξοικονόμησε για έργο είναι απλά γιατί ‘’φούσκωσε ‘’ τα έσοδα και προϋπολόγισε μικρότερες δαπάνες σε κωδικούς που  απαιτούν μεγαλύτερες. Βέβαια το ότι ‘φούσκωσε’ τα έσοδα μπορεί να σημαίνει και ότι είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε αυξήσεις στους φόρους  αύξηση τους φόρους στους συμπολίτες μας»  σημείωσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέροντας ενδεικτικά:

1ον : Αύξηση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη κατά 400.000 σε σχέση με τα βεβαιωθέντα του 2014

2ον  Αύξηση από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας κατά 150.000ευρω

3ον Αύξηση του  Δημοτικού φόρου ηλεκτροδοτούμενων χωρών

4ον Από τον Φόρο ζύθου προϋπολογίζονται πλασματικά επιπλέον 200.000

5ον  Αύξηση στα Τροφεία ιδιωτών για τους παιδικούς σταθμούς κατά 90.000  6ον   Ενώ από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2015 , που κατέθεσε η Κυβέρνηση , προβλέπεται τα έσοδα των Δήμων από επιχορηγήσεις να είναι μειωμένα κατά 6% περίπου –και η ΚΕΔΕ ήδη αντιδρά γι αυτό – η Δημοτική Αρχή εμφανίζει τον κωδικό  ΚΑΠ για κάλυψη γενικών αναγκών  αυξημένο κατά 800.000, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και την προωθούμενη μείωση κατά 6%  ουσιαστικά έχουμε πλασματική αύξηση του κωδικού στον προϋπολογισμό κατά  1.790.000 ευρώ!

8ον Τέλη & δικαιώματα από εμποροπανηγύρεις, παζάρια ,& λαϊκές παρουσιάζεται αύξηση κατά 600.000

«Προϋπολογισμός χωρίς όραμα, φιλοσοφία, προσανατολισμό»

Καταλήγοντας η κα Καραλαριώτου σημείωσε πως «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που δεν περιλαμβάνει τις επιλογές εκείνες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην άρση των αδιεξόδων του Δήμου, έναν προϋπολογισμό χωρίς φιλοσοφία, χωρίς προσανατολισμό,  χωρίς όραμα, γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε».

«Γιατί καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα»

Όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων η κα Καραλαριώτου σημείωσε πως «ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι νέο». «Κύριε Δήμαρχε  είδατε στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας που δίναμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθημερινότητα  και θελήσατε να το αντιγράψετε αλλά επαναλαμβάνω, το αντιγράφεται κακότεχνα ! Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας  απαιτεί  στόχευση, προγραμματισμό και σχέδιο όχι γενικά και αόριστα . Επίσης κάνατε διαβούλευση σε όλες τις κοινότητες για το τεχνικό πρόγραμμα και από αυτά που προτείνανε δεν βάλατε απολύτως τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις κοινότητες της Φαλάνης και της Τερψιθέας.  «Στα αρνητικά επίσης του τεχνικού προγράμματος είναι ότι η Πολεοδομική μελέτη της Φαλάνης και η μελέτη επέκτασης αναθεώρησης της Τερψιθεας έχουν πίστωση 1 ευρώ! Μελέτες πολύ σημαντικές για το μέλλον των περιοχών αυτών, που έπρεπε να έχουν γίνει χθες», είπε η κα Καραλαριώτου για να καταλήξει λέγοντας: «συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα έργα που υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα αλλά θεωρούμε ότι δεν είναι στοχευμενο , δεν απηχεί τις ανάγκες του Δήμου μας στο σύνολο του και γι’ αυτό και το καταψηφίζουμε.

Ανώμαλη η προσγείωση σας στην πραγματικότητα.

Η κα Καραλαριώτου τελείωσε την τοποθέτηση της με το ακόλουθο πολιτικό σχόλιο:

Ακούγοντας όσα στην εισαγωγή τόσο του κ. Καλογιάννη, όσο και του κ. Νταή περί ζοφερού περιβάλλοντος, περί ασφυκτικού πλαισίου και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού είχα την απορία: δεν τα ξέρατε αυτά πριν τις εκλογές; Δεν ξέρατε ότι η πολιτική και ιδίως η κοινωνική πολιτική για να υλοποιηθεί χρειάζεται ΚΑΙ χρήματα;

Έχω την αίσθηση ότι σήμερα βλέπουμε σκηνές “προσεχώς” από το έργο που ίσως παιχτεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, εάν ποτέ έλθει στην εξουσία το κόμμα που υποστήριξε τον κ Καλογιάννη.

Οι κούφιες υποσχέσεις και οι εξαγγελίες για  δήθεν έτοιμο οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα μοιάζει τόσο πολύ με τις δικές σας, όσο και με τη σημερινή ανώμαλη προσγείωση σας στην πραγματικότητα.

Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν το έργο τελικά θα είναι κωμωδία ή δράμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ