ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΙΛΙΝΗ

filiniΤην Τετάρτη, 10 Δεκέμβρη, με αφορμή τη λήξη της έκθεσής της «Δράματα εξουσίας μέσα σε ιστορικά ποιήματα του Καβάφη» στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η δημιουργός Άννα Φιλίνη ξεναγεί μαθητές και φιλότεχνους Λαρισαίους και μιλά για τη σχέση της με το έργο του Καβάφη και το πώς εμπνεύστηκε απ’ αυτό.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 24 πίνακες, που έχουν σχεδιαστεί μέσα στο 2013 και 2014, με υδατογραφίες, μολύβι και λεπτό μαρκαδόρο. Ο κάθε πίνακας περιλαμβάνει σχέδια και κείμενα πάνω σε ένα διαφορετικό από τα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη, ποιήματα που αναφέρονται στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή. Στα σχέδια εικονίζεται  το πορτρέτο του ιστορικού προσώπου, στο οποίο αναφέρεται το Καβαφικό ποίημα, και ταυτόχρονα ερμηνεύονται εικαστικά σκηνές από τα δράματα, στα οποία εστιάζει ο ποιητής. Το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας συνδέει μεταξύ τους σαν κόκκινο νήμα τα ποιήματα και την εικαστική ερμηνεία τους, μαζί όμως τίθενται τα σοβαρά θέματα του ανθρώπινου βίου, ο έρωτας κι ο θάνατος, η ελευθερία και η τέχνη.

Η Άννα Φιλίνη  έχει συχνά συνδέσει στην τέχνη της την ζωγραφική με την ποίηση. Έχει ζωγραφίσει με τον δικό της – συχνά υπερρεαλιστικό τρόπο – την Οδύσσεια του Ομήρου, την ποίηση τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη, τα Άνθη του Κακού του Σαρλ  Μποντλέρ, τα ποιητικά κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου. Στη διάρκεια του έτους Καβάφη ξεκίνησε και δούλεψε για ένα χρόνο την τελευταία της δουλειά για τον Καβάφη, που παρουσιάζεται τώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη  Λάρισας 2014.

Ώρες ξενάγησης: 12.00-14.00 και 17.00-19.30

Πληροφορίες: 2410 621 205

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ