ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

ΝΑΣΙΩΚΑΣ«Δεν καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου αλλά διατηρούμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για το ορθό της σύνταξής του, όσο και για την υλοποίησή του». Αυτό τόνισε ο Επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» Έκτορας Νασιώκας μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό και συνέχισε:

«Δεν καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί: Πρώτον, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μιας νέας δημοτικής αρχής, δεύτερον, γνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα και οι πολίτες του δήμου μας. Είμαστε άλλωστε η μόνη παράταξη που αυτή την αλήθεια την περιγράψαμε με κάθε λεπτομέρεια προεκλογικά. Τρίτο, ξέρουμε πως αυτές οι δυσκολίες θα συνεχιστούν και θα επιταθούν τα επόμενα χρόνια. Τέταρτο, γίνεται κάτω από αντικειμενικά περιοριστικούς όρους σύνταξης και παρακολούθησης. Πέμπτο, διαδέχεται έναν άλλο προϋπολογισμό που απέτυχε και δεν υλοποιήθηκε πάνω από το 60%. Έκτο, είναι ορατή στο σχέδιο μια προσπάθεια κάποιου νοικοκυρέματος και εξορθολογισμού των οικονομικών του δήμου. Έβδομο, υπάρχουν ψήγματα κάποιας κοινωνικής παρέμβασης, όπως τα μέτρα για μείωση των ανταποδοτικών τελών σε απόρους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία, που θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο την επόμενη Πέμπτη. Και όγδοο υπάρχει δέσμευση του Δημάρχου ότι στις αρχές του χρόνου θα έλθει στο δημοτικό συμβούλιο το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου.

Δε μας δίνεται όμως η δυνατότητα, παρά τα όποια θετικά του σημεία, να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό αφού, πρώτον είναι ένας άτολμος προϋπολογισμός που προσομοιάζει σε πολλά σημεία με τον προϋπολογισμό της απελθούσης δημοτικής αρχής. Δεν καταγράφει στόχους, δεν έχει όραμα και δεν υπηρετεί την αρχή κάποιου ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Δεύτερον, δεν καταγράφει τη σημερινή κατάσταση των οικονομικών του Δήμου (χρέος, προοπτική αποπληρωμής, έλλειμμα κτλ), ούτε περιγράφεται η παραλαβή και ο έλεγχος της κατάστασης που η νυν δημοτική αρχή παρέλαβε. Τρίτο, δεν ανοίγει κανένα από τα μεγάλα θέματα της πόλης (καθαριότητα, πλήρης ανακύκλωση, εκμετάλλευση των απορριμμάτων, νέου τύπου διοίκηση, ψηφιακή πόλη, ολοκληρωμένο δίκτυο προστασίας για όλους κτλ). Τέταρτο, από τα 126.000.000 ευρώ περίπου που προβλέπει ως έσοδα και έξοδα ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, τα 18.000.000 ευρώ είναι βεβαιωμένα χρέη που ο ίδιος ο προϋπολογισμός παραδέχεται ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν και τα 15.000.000 ευρώ αναφέρονται σε έργα του ΕΣΠΑ, που υλοποιούνται από το δήμο μας στο δήμο Τεμπών. Έτσι παραμένει ένα ποσό 93.000.000 ευρώ για τα οποία δεσμεύεται η δημοτική αρχή, ότι θα υλοποιήσει το 90%, δηλαδή περίπου 84.000.000. Πέμπτο, ακόμα και αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πράγμα καθόλου εύκολο, οι πραγματικές ανάγκες ξεπερνούν το ανωτέρω ποσό. Δύσκολα λοιπόν ο δήμος θα είναι σε θέση να υλοποιήσει στην πράξη όσα κοινωνικά μέτρα περιέχει και παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί στη δημιουργία νέου ελλείμματος και νέου χρέους ή να αναγκαστεί να κάνει νέες περικοπές δαπανών, με ότι αυτό συνεπάγεται. Έκτο, το τεχνικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα συνεχιζόμενων και ενταγμένων έργων από την προηγούμενη δημοτική αρχή, φτάνει στο ύψος των 34.000.000 ευρώ εκ των οποίων το 70% είναι χρήματα του ΕΣΠΑ, το δε 45% των έργων εκτελούνται εκτός δήμου. Και έβδομο, δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό η δυνατότητα να προετοιμαστεί η πόλη για μελέτες νέων δράσεων για τη επόμενη προγραμματική περίοδο.

Η «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» είναι εδώ για να προβάλει τις προγραμματικές της θέσεις και να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την προώθηση κάθε θετικού μέτρου της πλειοψηφίας. Θέλει να συμβάλει στη δημιουργία ενός κινήματος με τη συνεργασία όλων, στη βάση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης της κοινωνίας, για την αντιμετώπιση της σημερινής ανθρωπιστικής κρίσης και για ανατροπή αυτής της κατάστασης. Παράλληλα προτείνει στη δημοτική αρχή να οργανώσει μαζί με όλο το επιστημονικό, παραγωγικό και επαγγελματικό δυναμικό της πόλης το σχέδιο για τη Λάρισα του αύριο».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ