ΚΑΛΑΝΤΑ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΆΡΧΟΝΤΑ – 17, 22 ΚΑΙ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

PR5Στις 17 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με αυτήν την ημερομηνία μπορούν να υπολογιστούν τόσο οι επόμενες ημέρες εκλογής αλλά και η ημερομηνία των εκλογών. Η δεύτερη ημέρα ψηφοφορίας είναι η 22α Δεκεμβρίου και η τρίτη και πιο κρίσιμη στις 27.

Αν δεν εκλεγεί ούτε στην τελευταία ψηφοφορία η Βουλή διαλύεται μετά από 10 μέρες και μετά από έναν μήνα διενεργούνται εκλογές. Στην περίπτωση αυτή οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο.

Την απόφαση πήραν από κοινού ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι συναντήθηκαν «κρυφά» σήμερα Δευτέρα στο μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:

«Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμό.

Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Στο άρθρο 32 παρ. 3. προβλέπονται οι σχετικές διαδικασίες:

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

*4. Aν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.

H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

tokarfi.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com