Ο ρόλος των Συνεταιρισμών, της Κοινωνικής Οικονομίας και των συνεργατικών εγχειρημάτων που συνεχώς δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια, δίνοντας ελπίδα και ανοίγοντας δρόμους παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, καθώς και τα πλεονεκτήματα αλλά και οι δυσκολίες αυτού του μοντέλου οργάνωσης της παραγωγής, της οικονομίας, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε στον Τύρναβο
η περιφερειακή παράταξης «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» την Πέμπτη 4.12.2014. Τη συζήτηση άνοιξε ο Τάκης Γιαλαμάς, υπ. αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας, αναφερόμενος στην πρωτεύουσα θέση που κατέχει η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία στην πρόταση του Δρόμου Ανατροπής για τη Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, οικονομολόγος και ερευνητής για θέματα ανάπτυξης και κοινωνικής οικονομίας, αναφέρθηκε αρχικά στη ζωτικότητα που χαρακτηρίζει, εν μέσω κρίσης, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Λατινική Αμερική. Όπως τόνισε, «οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία αλληλέγγυων και συνεργατικών εγχειρημάτων διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την κάλυψη των αναγκών, τόσο σε προϊόντα άμεσης ανάγκης, όσο και σε κοινωνικές υπηρεσίες. Οι ήδη υπάρχουσες δομές, και ειδικότερα οι αλληλέγγυες τράπεζες, επιβιώνουν και αναπτύσσονται παρά την κρίση, και στις δύο ηπείρους.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «καθώς στην Ελλάδα ξεκινάει μια παράλληλη δραστηριότητα για τη δημιουργία αλληλέγγυων και συνεργατικών ή συνεταιριστικών δομών, χρειάζεται όχι μόνο να υποστηριχθούν αυτές οι πρωτοβουλίες, αλλά και υπάρξει κινητοποίηση εργαζομένων, ανέργων και πολιτών εν γένει, για την ενίσχυση και επέκταση αυτής της εξέλιξης, που αποτελεί μέρος μιας απάντησης στις καταστροφικές επιπτώσεις της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών.
Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και στην ανασυγκρότηση των κοινωνικών υπηρεσιών και την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια η καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας που ζούμε εδώ και τέσσερα χρόνια, απαιτεί την ενεργοποίηση της βάσης της κοινωνίας, την αξιοποίηση των γνώσεων, της πείρας και της εφευρετικότητας όλων, και την υποστήριξη από την αυτοδιοίκηση και τις δημόσιες υπηρεσίες της ενεργοποίησης του παραγωγικού δυναμικού που έχει αδρανοποιηθεί».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπάρκας μέλος της Πρωτοβουλίας “Αλληλεγγύη για Όλους”, ανέλυσε συγκεκριμένα παραδείγματα αλληλέγγυας οικονομίας μέσω πρωτοβουλιών που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Το συντονισμό της εκδήλωσης, όπου παρέστη ο δήμαρχος Τυρνάβου ΠαναγιώτηςΣαρχώσης, πρόεδροι Συνεταιρισμών και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, είχε το μέλος της παράταξης Σούλα Παναγιώτου.