ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησαν ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Β. Τσιάκος και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Χρ. Καλομπάτσιος

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛ ΠΡΟ (3)Σύσκεψη σχετικά με τις διαδικασίες ελέγχου των προπαρασκευαστικών δράσεων και έργων των Περιφερειών και Δήμων της χώρας, που έχουν στόχο την άμεση απόκριση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, υπό το συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Σεραφείμ Τσόκα και τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας κας Έφη Μπέκου.

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησαν ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος και ο εντέταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Χ. Καλομπάτσιος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, ο εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Χαρδαλιάς, καθώς και εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες για θέματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών Αττικής, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Δυτικής Ελλάδας.

Στην ανωτέρω σύσκεψη τοποθετήθηκαν οι υπεύθυνοι των Περιφερειών για θέματα Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την ετοιμότητα των υπηρεσιών τους, σε ενδεχόμενο εκδήλωσης σεισμικού φαινομένου και συζητήθηκαν  τρόποι επίλυσης επιμέρους ζητημάτων που συνδέονται με τον κεντρικό σχεδιασμό και τη συνεργασία των φορέων στην από κοινού αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, που ενδέχεται να προκύψουν έπειτα από σεισμούς στο αντικείμενο αρμοδιότητάς τους.

Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, όσο και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Καλομπάτσιος, οι οποίοι στην τοποθέτηση τους επισήμαναν τις δράσεις και ενέργειες της Περιφέρειας  Θεσσαλίας ως εξής:

  1. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ο μοναδικός φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών μετά από σεισμούς.
  2. Έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές ημερίδες και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ.
  3. Συγκροτήθηκαν με απόφαση του περιφερειάρχη επιτροπές από μηχανικούς για τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων.
  4. Έχουν γίνει ασκήσεις ετοιμότητας σε σχολεία.
  5. Έχει σταλεί έγγραφο στους δήμους για τον καθορισμό χώρων υποδοχής και σύνταξη σχεδίων και ενεργειών.
  6. Έχει ζητηθεί εγγράφως ο εφοδιασμός με επιπλέον σκηνές κουβέρτες και υπνόσακους, του αποθηκευτικού κέντρου στο οποίο υπάρχουν τριακόσιες σκηνές,.
  7. Υπάρχει άριστη συνεργασία, όπως προβλέπεται στο σχέδιο και στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με όλες τις Υπηρεσίες που αναφέρονται σε αυτήν, τους Δήμους, τους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις , για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων,  μετά την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ