ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

μασΚινητοποίηση μπροστά από το κτίριο αρρένων Β’ των εστιών του ΤΕΙ διοργανώνουν σήμερα οι σπουδαστές του ιδρύματος την ώρα που θα συνεδριάζει η εφορία των εστιών. Κυρίαρχο αίτημα είναι να καταργηθεί ο κανονισμός των εστιών και να μην υπάρξει καμία δίωξη – απομάκρυνση σπουδαστών από τα δωμάτια τους.Με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση η γραμματεία Λάρισας του ΜΑΣ αναφέρει:

«Συνάδελφοι μας σπουδαστές που διαμένουν στις εστίες του ΤΕΙ Θεσσαλίας, έρχονται αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία, τις διώξεις και μια σειρά απαγορεύσεων που προβλέπει ο εσωτερικός αντιδραστικός κανονισμός του Τμήματος Σπουδαστικής Μέριμνας και έχει ψηφιστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ εν αγνοία και χωρίς να παρθεί η γνώμη των εστιακών φοιτητών.

Όλα αυτά σε μία περίοδο όπου, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε λαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα την τελευταία 5ετία αλλά και πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, έχουν σταθεί πολλές φορές εμπόδιο ώστε μην σπουδάσουν ή και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους τα παιδιά τους. Από κοινού Ε.Ε. με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν την αντιλαϊκή επίθεση, με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, όπου θα εντείνει την οικονομική ασφυξία στη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, υλοποιείται η στρατηγική της υποβάθμισης του παρεχόμενου επιπέδου μόρφωσης σπουδών.

Το μεγαλύτερο έξοδο των σπουδαστών είναι το κόστος του ενοικίου, μαζί με τους λογαριασμούς. Μόλις το 3% των σπουδαστών στεγάζεται στις εστίες του ΤΕΙ, 480 από τους 17000!!!!!! και γι αυτούς που δικαιούνται αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο, παίρνουν ένα ετήσιο επίδομα ενοικίου που δε φτάνει ούτε για 6μηνο.

Ενισχύεται η ανταποδοτική και ιδιωτικό – οικονομική λειτουργία του ιδρύματος, με μία σειρά μέτρα, όπως: 1) η ιδιωτική λειτουργία της λέσχης σίτισης, με πολλές αμφιβολίες και ερωτηματικά στα μέτρα που λαμβάνονται για την υγειονομική του χώρου, αλλά και την ποιότητα της παρεχόμενης σίτισης σε όσους χαίρουν του δικαιώματος για δωρεάν σίτιση. 2) Τις χορηγίες που δέχεται και δίνει το ΤΕΙ, από και σε επιχειρήσεις για διάφορα προγράμματα.

Στα ανταποδοτικά αυτά πλαίσια βέβαια προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό του ΤΕΙ, χαράτσι της τάξης των 150€ και 400€ των σπουδαστών που διαμένουν στις εστίες, για την όπως λένε  κάλυψη μέρους των λειτουργικών δαπανών και της εύρυθμης λειτουργίας τους…

Η αιτιολόγηση της οικονομικής συμμετοχής των εστιακών για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων είναι ακριβώς η λογική που λέει ότι οι σπουδαστές πρέπει να πληρώνουν για τα λειτουργικά έξοδα των μαθημάτων, των εργαστηρίων κτλ. Θέλουν να περάσουν στη συνείδηση των σπουδαστών ότι πρέπει να πληρώνουμε τα πάντα για να σπουδάσουμε. Είναι ακριβώς αυτή η κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης για μια παιδεία που θα έχει ακριβές σπουδές, σκόρπιες γνώσεις αλλά που θα είναι κερδοφόρα για τις επιχειρήσεις.

Αν διαβάσει κανείς τον εσωτερικό κανονισμό των Εστιών, επίσης θα διαπιστώσει 30 υποχρεώσεις-απαγορεύσεις που θα πρέπει να συμμορφώνονται οι εστιακοί όπου μεταξύ των απαγορεύσεων είναι: η προσθήκη επίπλωσης, οι επισκέψεις τις βραδινές ώρες, η χρήση θερμαντικού σώματος, μαγειρικών συσκευών, ραδιοτηλεοπτικών πομπών και δεκτών!!! Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα για την είσοδο delivery τις βραδινές ώρες αποτράπηκε η απόφαση μετά από άμεση παρέμβαση των σπουδαστών.

Απαράδεκτη είναι και η απαγόρευση για τη χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτου ανεξάρτητα αν είναι δικό τους ή όχι. Την Πέμπτη 11/12 γίνεται η συνεδρίαση της εφορείας των εστιών με θέμα την έξωση 3 σπουδαστών από τα δωμάτια τους, επειδή χρησιμοποίησαν Ι.Χ. αυτοκίνητο!!! Οι παραπάνω διώξεις, έρχονται σαν συνέχεια των διώξεων σε βάρος 2 συναδέλφων μας εστιακών, λόγω μη καταβολής του απαράδεκτου χαρατσιού – ενοικίου. Είναι επίδειξη δύναμης – που προέρχεται από τον κανονισμό των εστιών – ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο καταστολής της κυβέρνησης και της σιωπής νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλλουν στα ΤΕΙ όλης της χώρας.

Απαιτούμε την Άμεση κατάργηση του χαρατσιού των εστιών. Να παρθεί απόφαση για κατάργηση των εν λόγο παραγράφων του άρθρου 9 και του άρθρου 11 του κανονισμού των εστιών που το προβλέπουν, όπως και κατάργηση των λοιπών άρθρων που έχουν να κάνουν με τις απαράδεκτες απαγορεύσεις για τους σπουδαστές. Να μη γίνει καμία έξωση σπουδαστή από τις εστίες.

Η Τοπική Γραμματεία Λάρισας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στηρίζουμε και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να ενισχύσουμε τις προσπάθειες του νεοϊδρυθέντα Συλλόγου των Εστιακών Σπουδαστών, για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης και διαμονής τους.

Σύλλογος που ιδρύθηκε κάτω από πολλές δυσκολίες και εμπόδια που προσπάθησαν να βάλουν, δυνάμεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας μέσα στο ΤΕΙ. Αντιπαλεύουν με λύσσα κάθε προσπάθεια οργάνωσης, συλλογικότητας των σπουδαστών μέσα από  μαζικές διαδικασίες. Θέλουν τους σπουδαστές υποταγμένους στις ορέξεις της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης τους και γι αυτό και στους Συλλόγους που έχουν την αυτοδυναμία, δε γίνεται ούτε λόγος για Γενική Συνέλευση ή κάλεσμα Δ.Σ. Προσπάθησαν να υποσκάψουν την ενότητα των εστιακών σπουδαστών, φορώντας την ταμπέλα του «ανεξάρτητου», αλλά δε τους βγήκε, αποκαλύφθηκαν!

Οι σπουδαστές δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την τωρινή, τη χθεσινή ή αυριανή κυβέρνηση, ότι χρώμα και αν έχει. Να τους γυρίσουν την πλάτη!!

Να βγάλει συμπεράσματα ο λαός της Λάρισας. Γιατί δεν ακούγεται «κιχ» ότι με το νέο προϋπολογισμό, τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι ακόμα λιγότερα και ουσιαστικά τα περισσότερα τμήματα δε λειτουργούν!!! Με τη δική μας παρέμβαση, με την οργάνωση των φοιτητών στους Συλλόγους τους, στις επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ τώρα να δυναμώσει η πάλη και η αλληλεγγύη των σπουδαστών μαζί με τους εργαζόμενους γονείς μας, το λαό που στενάζει από αυτήν την πολιτική για να μπλοκάρουμε τα μέτρα, να περάσουμε στην αντεπίθεση για να την ανατρέψουμε.

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ!

Διεκδικούμε:

Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις από το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Σίτιση για όλους ποσοτικά ικανή ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπουδαστή/στριας και ποιοτικά ελεγμένη. Μέριμνα για σίτιση την περίοδο των εορτών.

Να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των δωματίων με επισκευές στις υγρασίες, βάψιμο, απώλειες θερμότητας, αντιμετώπιση ζωυφίων και κυρίως των κατσαρίδων με τις κατάλληλες εντομοκτονίες – απολυμάνσεις.

Να πραγματοποιηθεί αλλαγή στρωμάτων και να αντιμετωπιστεί άμεσα η μυρωδιά των σιφονιών όπου απαιτείται. Να υπάρχει διαθέσιμη ιατρική φροντίδα τα βράδια και το Σαββατοκύριακο.

Θέρμανση – ζεστό νερό περισσότερες ώρες και μέριμνα κατά την περίοδο των εορτών.

Αναβάθμιση εξοπλισμού internet ή μετατροπή του σε ενσύρματο ethernet.

Να δοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι στα ισόγεια των κτηρίων ως χώροι συνάντησης & αναφοράς των εστιακών, αλλά και για την διοργάνωση πολιτιστικών, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Λειτουργία κυλικείου και της βιβλιοθήκης το Σαββατοκύριακο.

Τα αστικά λεωφορείων να περνούν από τις εστίες μετά τη δύση του ηλίου.

Να γίνει συντήρηση στο γηπεδάκι και να τοποθετηθεί φωτισμός.

Ούτε ΕΥΡΩ για στέγαση – σίτιση – πλυντήρια – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα.

Να καταργηθεί το χαράτσι των 400 και 150 €.

Για τους φοιτητές/τριες που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο, να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα με ευθύνη του κράτους.

Το ξενοδοχείο ATLANTIC να ανακαινιστεί και να γίνει εστία με ευθύνη της περιφέρειας.

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ!!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 11:30 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ Β ΑΡΡΕΝΩΝ,

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΕΣΤΙΩΝ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ