49 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Μ.Ο.Δ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟΝ Π. ΒΛΑΣΤΟ

Άλλα 49 χρόνια κάθειρξης, συνολικά, «φόρτωσε» χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, στον γνωστό κακοποιό Παναγ. Βλαστό, ο οποίος προσπάθησε να αποδράσει με ελικόπτερο, από τις φυλακές Τρικάλων, στις 24 Φεβρουαρίου 2013, με τη βοήθεια συνεργών.

Οι δύο βασικοί συνεργοί του, που βρίσκονταν στο ελικόπτερο και πυροβολούσαν κατά αστυνομικών, εξωτερικής φρουράς και σωφρονιστικών υπαλλήλων, στο έδαφος, καταδικάστηκαν αντίστοιχα σε συνολική ποινή κάθειρξης 32 και 20 χρόνων. Οι δύο συνεργοί κρίθηκαν ένοχοι (με ελαφρυντικά), για οκτώ αδικήματα ορισμένα εκ των οποίων κατά συρροή, όπως: Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, διακεκριμένη αρπαγή από κοινού κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία σε αεροσκάφος, απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου από κοινού, παράνομη κατάληψη αεροσκάφους από κοινού, παράνομη οπλοφορία κλπ. Για όλες τις κατηγορίες των δύο συνεργών, κρίθηκε ένοχος ηθικής αυτουργίας ο Παναγ. Βλαστός.

Στην ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν δύο άτομα (άνδρας και γυναίκα) σε ποινές φυλάκισης 8 μηνών και ενός έτους, αντίστοιχα. Οκτώ μηνών και ενός έτους αντίστοιχα, για απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου. Η μεν γυναίκα, συμμετείχε στην ενοικίαση του ελικοπτέρου και ο άνδρας, κρατούμενος των φυλακών, διευκόλυνε τον Παν. Βλαστό να αποδράσει κρατώντας του την ανεμόσκαλα.

Ο βασικός κατηγορούμενος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο και μετήχθη μόνο την ημέρα που απολογήθηκε. Μάλιστα, απολογούμενος μίλησε απαξιωτικά για το δικαστήριο. Στην απόπειρα, οι συνεργοί του προσπάθησαν να χαμηλώσουν το ελικόπτερο πάνω από την αυλή των φυλακών, για να ανέβει με ανεμόσκαλα ο Π. Βλαστός. Προηγουμένως έριξαν γάντζο για να σηκώσουν το πλέγμα, το οποίο κάλυπτε την αυλή. Δεν τα κατάφεραν όμως, άνοιξε μάχη, που κράτησε 10 λεπτά, με πυροβολισμούς με τους φρουρούς της φυλακής και τελικά το ελικόπτερο χτυπήθηκε στο ουραίο τμήμα του. Προσγειώθηκε αναγκαστικά, σε εξωτερικό χώρο των φυλακών και οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν. Από την απόπειρα, τη στιγμή που προσπαθούσε να ανέβει στην ανεμόσκαλα, είχε τραυματιστεί και ο Παν. Βλαστός.

Η υπόθεση της προσπάθειας απόδρασης με ελικόπτερο, από τις φυλακές Τρικάλων, του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, άρχισε να εκδικάζεται στις 12 Νοεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας και ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, γύρω στις 10.

left.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ