ΛΑΪΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

106_5498Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στην Αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων στο Αλκαζάρ, η συνεστίαση των Τομεακών Οργανώσεων Λάρισας του ΚΚΕ στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης  που διεξάγεται κάθε χρόνο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με αφιέρωμα στα 96 χρόνια του ΚΚΕ με επαναστατικά και αντάρτικα τραγούδια.

Οι μουσικοί που συμμετείχαν ήταν: Δημήτρης Φωτιάδης (πιάνο,πλήκτρα, διεύθυνση, ενοσρχήστρωση), Αποστόλης Φωτιάδης (φωνή), Μαρία Φωτιάδη (φωνή), Ελισσάβετ Ριζαργιώτη (φωνή), Φώτης Παπανικολάου (καχόν), Ζωή Νταούκα (αρκοντεόν), Ιωάννα Μπαλή, Βασίλης Μπαλής, Νίκος Γκονέλας (κλαρινέτο).

Στη συνέχεια έγινε η κεντρική ομιλία από τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων στην ομιλία του σημείωσε: «Το ΚΚΕ απευθύνεται με εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και του λέει να σκεφτεί, να μελετήσει, να αξιοποιήσει την ίδια την πείρα του όλα τα προηγούμενα χρόνια, προ και μετά κρίσης και να βγάλει τα απαραίτητα διδάγματα και συμπεράσματα.

Να σκεφτεί που τον οδήγησε η λογική του «μικρότερου κακού» με την οποία πορεύτηκε τόσα χρόνια και τα αποτελέσματα της ζούμε σήμερα. Να σκεφτεί πως όσο παραμένει θεατής στον καναπέ του περιμένοντας από νεόκοπους «σωτήρες» να τον σώσουν τόσο θα παίρνονται πίσω κατακτήσεις, δικαιώματα, θα οδηγείται στην φτώχεια, την εξαθλίωση και τον αφανισμό.

Το ΚΚΕ ούτε φοβάται ούτε απεύχεται τις εκλογές, δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της δημοκρατίας από θέση αρχής. Δεν ταυτίζουμε κανένα κόμμα, δεν λέμε ότι είναι ίδια, όμως λέμε ότι οι εκλογές δεν θα λύσουν τα προβλήματα, , δεν θα παρθούν φιλολαϊκά μέτρα ανεξάρτητα ποιος θα είναι στην κυβέρνηση αφού όλοι – πλην ΚΚΕ- συμφωνούν στον δήθεν μονόδρομο της Ε.Ε, τα κλειδιά της οικονομίας θα παραμείνουν στα χέρια αυτών που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και είναι χαρακτηριστικό ότι το 1% των ελλήνων, η αστική τάξη, κατέχει το 56% του πλούτου της χώρας και αυξήθηκε αυτό το ποσοστό στα χρόνια της κρίσης, γιατί δεν πληρώνουν όλοι την κρίση, δεν χάνουν όλοι.

Καλούμε τους αριστερούς, τους εργαζόμενους, όλους αυτούς που υπέκυψαν το 2012 στους εκβιασμούς και στην πίεση για δήθεν αριστερή κυβέρνηση, για συμμετοχή του ΚΚΕ σε τέτοιες κυβερνήσεις να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού αν συμμετέχει και το ΚΚΕ σε αυτή; Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα, ούτε μια περίπτωση που να συμμετείχε ένα Κ.Κ σε τέτοια κυβέρνηση και να πήρε φιλολαϊκά μέτρα, να απέσπασε κατακτήσεις προς όφελος του λαού.

Τι θα κάνει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια των καπιταλιστών; Οι ίδιοι λένε ότι θα διαπραγματευτούν και θα πείσουν, λες και είναι ζήτημα καλύτερου ή χειρότερου διαπραγματευτή, λες και είναι ανίκανοι οι άλλοι εκπρόσωποι της αστικής τάξης να διαπραγματευθούν και μόνος ικανός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα δώσει πίσω στον ελληνικό λαό τις τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί. Μια τέτοια κυβέρνηση θα εφαρμόσει την νέα ΚΑΠ που μειώνει κατά 45% τις ενισχύσεις των αγροτών και θα αφανίσει χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά τα λίγα επόμενα χρόνια. Μια τέτοια κυβέρνηση θα φορολογήσει με 13% τους αγρότες από το 2015. Μια τέτοια κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή ρότα εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στην πλουτοκρατία.

Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Δήμο Λάρισας τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την δημοτική πλειοψηφία. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας συνεχίζουν να κυριαρχούν στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων και των όποιων προσλήψεων, η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί τις ΚΟΙΝΣΕΠ, ακόμη και έφεση έκανε ενάντια στην πρόσληψη των σχολικών φυλάκων ενώ προεκλογικά τους χτυπούσε την πλάτη. Τι άλλαξε λοιπόν προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων της Λάρισας;

Το ΚΚΕ δεν θέλει θεατή τον λαό, αλλά πρωταγωνιστή των εξελίξεων, να βγει μπροστά, οργανωμένα να παλέψει να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση που δέχεται. Να δημιουργήσει κίνημα ικανό να διεκδικήσει και να έχει κατακτήσεις, να πάρει ανάσες.

Σήμερα υπάρχει υποχώρηση του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος, μικρή συμμετοχή, αδύναμη λειτουργία και δράση. Είναι συνέπεια της δράσης της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών, των αρνητικών συσχετισμών που υπάρχουν.

Πολύτιμα συμπεράσματα μπορούν να βγουν και από δω. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 εκτοξεύτηκε στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό δυνάμωσε ή όχι το κίνημα; Μήπως έγιναν πιο μαζικοί και μαχητικοί λαϊκοί αγώνες; Μαζικές και πετυχημένες απεργίες; Ανακόπηκε πουθενά η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης; Υπήρξαν έστω επιμέρους κατακτήσεις; Τίποτε από τα παραπάνω δεν έγινε, παρά βήματα πίσω αφού η λογική που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο λαός στον καναπέ να πάει την μέρα των εκλογών να τον ψηφίσει, να τον αναδείξει σε κυβέρνηση και μετά αυτός θα λύσει τα προβλήματα εύκολα και ανώδυνα, χωρίς κόπο, χωρίς αγώνες, χωρίς θυσίες.

Το δυνάμωμα των σωματείων, των συνδικάτων, των αγροτικών συλλόγων, των συλλόγων των ΕΒΕ, της νεολαίας, των γυναικών, των συνταξιούχων προβάλει ως απαραίτητη προϋπόθεση να μπορέσουμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε και θα δεχτούμε ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα είναι κυβέρνηση. Η μαζικοποίηση, η ουσιαστική λειτουργία με την συμμετοχή των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων θα συσπειρώσει γύρω από τους συλλόγους, θα γίνουν ικανοί να πάρουν πρωτοβουλίες, να αντιτάξουν αντιστάσεις και σε μια πορεία να υπάρχουν κατακτήσεις προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Η λαϊκή κοινωνική συμμαχία εργατών, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, γυναικών και νεολαίας των λαϊκών οικογενειών θα θέσει σε μια πορεία το ζήτημα της εξουσίας διεκδικώντας ο πλούτος που παράγει να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία.  Η  Λαϊκή Εξουσία με τον εργατικό λαϊκό έλεγχο, με τον  επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας θα αξιοποιεί τις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας προς όφελος του λαού μας.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ. Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο πιο ισχυρό όπλο θα έχει ο λαός στην πάλη του. Ένα δυνατό ΚΚΕ από καλύτερες θέσεις μπορεί να κινητοποιήσει, να πιέσει, να σταθεί εμπόδια στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται, να οργανώσει την πάλη του λαού μας ώστε να υπάρχουν κατακτήσεις. Ένα δυνατό ΚΚΕ είναι προϋπόθεση να δυναμώσει το ίδιο το κίνημα και να κατακτήσει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοι της την εξουσία.

Βαδίζοντας προς την συμπλήρωση ενός αιώνα ηρωικής πορείας, αφάνταστων θυσιών, πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής του λαού μας, για τον Σοσιαλισμό, την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο μια υπόσχεση δίνουμε:

Να είμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης. Να είμαστε η ψυχή και η συνείδηση αυτού του λαού. Να κρατήσουμε ψηλά την σημαία μας κόντρα σε ανέμους και θύελλες χωρίς να λυγίσουμε ούτε μια στιγμή ως την τελική νίκη!»

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι. Οι μουσικοί που συμμετείχαν ήταν: Μουχλούλης Αχιλλέας (αρμόνιο), Νικολαϊδης Ηλίας (κρουστά), Παπαδημητρίου Κώστας (λαούτο, μπουζούκι), Παπανικολάου Φώτης (κιθάρα, φωνή), Ζούκα Μάχη (φωνή), Ζούκας Νίκος (κλαρίνο)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ