ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ E-MAIL ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

σαμαραςΠανηγυρίζει μεν η κυβέρνηση για τα 1,7 δισ. μέτρα, για το 2015, που πήρε με την ψήφιση του Προϋπολογισμού, αλλά η τρόικα σφίγγει τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του Σαμαρά… Έτσι κι αλλιώς τον περίμενε στη γωνία αφού εδώ και καιρό είχε στήσει χορούς και πανηγύρια μιλώντας για δημοσιονομικές επιτυχίες, και όχι μόνο!!!

Μιλάμε για τις δημοσιονομικές επιτυχίες και τα success story που μας έλεγαν, ενώ στην ουσία άλλα έταζαν με τα διάφορα e-mails των τελευταίων ημερών και αφορούν την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, το άνοιγμα του ασφαλιστικού με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και κάποιες δήθεν ρυθμίσεις στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό).

Οι δανειστές ζητούν μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 που εκτιμούν ότι θα υπάρχει, κατάργηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις και κατάργηση της «μονομερούς» δέσμευσης της κυβέρνησης ότι θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης από τις αρχές του νέου έτους (αυτό δείχνει για ακόμη μία φορά πόσο κυρίαρχο κράτος είναι η Ελλάδα με κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου).

ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Στο τελευταίο δε e-mail που εστάλη την προηγούμενη Παρασκευή στην τρόικα η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα υπάρξει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους στο α’ εξάμηνο του 2015.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ήρθε η «μικρή» παράταση του μνημονίου για «τεχνικούς λόγους», που λέει η κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό; Πως η κυβέρνηση θέλει να συνδέσει τη διαπραγμάτευση με τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και να θέσει διλήμματα στους βο(υ)λευτές.

Όπως όμως και να το χειρίζονται επικοινωνιακά, η τρόικα απαιτεί:

– Αύξηση όλων των υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το 6,5% που είναι σήμερα (αφορά τουριστικές υπηρεσίες, φάρμακα, εκδόσεις και θέατρα).

– Κατάργηση της έκπτωσης φόρου στον ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά.

– Επιβολή φόρου πολυτελείας στην περιουσία, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για κινητή και ακίνητη, ούτε και το όριο πάνω από το οποίο θα επιβληθεί.

– Κατάργηση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την υπαγωγή των οφειλετών στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.

– Αύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού.

– Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.

– Επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς και συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ σε περίπτωση οφειλών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σχετικά με τις φοροαπαλλαγές, δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, φαίνεται ότι:

– Μέχρι τις 30.9.2014 καταγράφηκαν 700 περιπτώσεις φοροαπαλλαγών (ίσχυσαν για τα εισοδήματα του 2013 που εκκαθαρίστηκαν και φορολογήθηκαν το 2014). Από όσες καταμετρήθηκαν, προκύπτει απώλεια εσόδων 3,6 δισ. τον χρόνο, αλλά στο σύνολό τους εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 4-5 δισ. ευρώ.

– Από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ (6,5% και 13% αντί 23%) το Δημόσιο έχασε 528,2 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χώρας.

– Από την έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου το Δημόσιο έχασε άλλα 347 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 66% των μειώσεων για το σύνολο της χώρας).

– Ολόκληρος ο ΦΠΑ που εισέπραξε το 2013 το Δημόσιο ήταν 13,8 δισ. ευρώ. Αν ίσχυε ΦΠΑ 23% παντού, θεωρητικά θα εισέπραττε 14,723 δισ. ευρώ. Αν καταργούσε τις εκπτώσεις των 875,2 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να μειώσει τον ΦΠΑ σε 21,7% για να έχει – θεωρητικά πάντα – τα ίδια έσοδα ή, αν ήθελε, να χρησιμοποιήσει τα 875,2 εκατ. ευρώ ως δημόσια δαπάνη προς ενίσχυση των περιοχών και των πληθυσμών που στηρίζει με τη μείωση του φόρου ΦΠΑ.

– Οι περισσότερες εκπτώσεις αφορούν φυσικά πρόσωπα. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι εκπτώσεις / μειώσεις / απαλλαγές ή εξαιρέσεις που μειώνουν το φορολογητέο ποσό, οι εκπτώσεις ή απαλλαγές από τον φόρο και η αναβολή της φορολογικής υποχρέωσης.

Ωστόσο διαπιστώνει ότι άλλες φοροαπαλλαγές πιάνουν τόπο και άλλες όχι. Για παράδειγμα:

– 1.543.922 φορολογούμενοι δήλωσαν ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και «γλίτωσαν» φόρο 50.978.235 εκατ. ευρώ (όφελος 33 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο).

– Μόλις 539 φορολογούμενοι επικαλέστηκαν κατάθεση στον Λογαριασμό Αλληλεγγύης για την Απόσβεση του Δημοσίου Χρέους (Ταμείο Μολυβιάτη). «Γλίτωσαν» ποσό φόρου 20% ή 68.182 ευρώ όλοι μαζί (περίπου 125 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο).

– 56.929 φορολογούμενοι έκαναν δωρεά στο Άγιον Όρος και «γλίτωσαν» φόρο 10% ή συνολικά 2.164.962 ευρώ (όφελος 38 ευρώ ο καθένας).

Επιπλέον, φοροαπαλλαγές που διατηρούνται ακόμη και μπαίνουν στο στόχαστρο είναι:

– Απαλλαγές και μειώσεις εταιρειών: Εξαιρούνται από τον φορολογικό συντελεστή 26% και φορολογούνται με 13% οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Χαμηλή φορολόγηση έως 10% έχουν εταιρείες που δεν έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα. Φόρο πλοίων πληρώνουν μόνο όσα έχουν ελληνική σημαία – ή και ξένη, αν πληρώνουν εισφορές στο ΝΑΤ. Αυτός υπολογίζεται με βάση την ηλικία των πλοίων και τη χωρητικότητά τους.

– Φόροι ακινήτων: Εξαιρούνται από τον φόρο 15% ετησίως της αξίας των ακινήτων που ανήκουν σε off shore όσες έχουν σχέση με ναυτιλιακές εταιρείες.

– Φόρος κληρονομιών: Για συγγενείς ο φόρος υπολογίζεται σε 1%-20% μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ορίου 30.000-150.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας. Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και για δωρεές και γονικές παροχές.

– Φόρος τυχερών παιχνιδιών: Ο φόρος 10%-20% επιβάλλεται στα κέρδη μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ορίου 100 ευρώ.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Οι πιο έντονες όμως πιέσεις φαίνεται πως στοχεύουν στο ζήτημα του ασφαλιστικού με βασικό άξονα να ενοποιηθούν όλα τα ταμεία υπό το ΙΚΑ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και του τμήματος των συντάξεων που δεν προέρχεται από καταβολή εισφορών. Σε γενικές γραμμές, στο σχετικό κείμενο η τρόικα προτείνει:

– Ενοποίηση λειτουργιών ασφαλιστικών ταμείων: Εφαρμογή ενός «υβριδικού» (σ.σ.: πρωτότυπου) μοντέλου, το οποίο θα ενσωματώσει με οριζόντιο τρόπο όλες τις βασικές λειτουργίες του ασφαλιστικού συστήματος, διατηρώντας την αυτονομία όλων των ασφαλιστικών ταμείων που θα ενσωματωθούν σ’ αυτό. Αυτό σημαίνει πως θα ενοποιηθούν λειτουργικά και όχι διοικητικά τα ασφαλιστικά ταμεία, με εξαίρεση την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑ και των ταμείων προνοίας (πλην εκείνων των ναυτικών) στο ΙΚΑ.

– Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών – τρεχουσών εισοδημάτων στον ΟΑΕΕ: Εισαγωγή ενός νέου συστήματος ασφαλιστικών εισφορών εναρμονισμένου με τα τρέχοντα εισοδήματα (αντί των τεκμαρτών) των αυτοαπασχολούμενων. Το νέο σύστημα θα μπορούσε να ξεκινήσει τη λειτουργία μέχρι την πλήρη εφαρμογή με βάση ένα πρότυπο επιχείρησης (business case study) έως ότου συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα και αποτελέσματα. Το νέο σύστημα θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή καταρχάς τον Δεκέμβρη του 2017 και σε πλήρη εφαρμογή τον Ιούλιο του 2017. Αυτό σημαίνει πως το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών κάθε ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ θα καθορίζεται από τα ατομικά τρέχοντα έσοδά του.

– Αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.

– Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη.

– Κατάργηση των τμημάτων της σύνταξης που δεν ανταποκρίνονται στις καταβαλλόμενες εισφορές.

– Κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης των συντάξεων (βασική σύνταξη, ΕΚΑΣ και κατώτατη σύνταξη). Προτείνεται όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την επιβολή βασικής σύνταξης 360 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 20 χρόνια ασφάλισης.

– Εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κυριότερες συντάξεις με την εφαρμογή βασικών παραμέτρων που θα συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία του συστήματος. Την εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας που θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων με βάση την πορεία των μισθών ή του ΑΕΠ.

– Αύξηση των εισφορών για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ ώστε να εναρμονιστεί με εκείνες των νέων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.

– Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και εξίσωση των καταβαλλόμενων εισφορών. Η τρόικα προτείνει την είσπραξη των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους με βάση τον τζίρο, δηλαδή το πραγματικό εισόδημα από τη δραστηριότητά τους.

topontiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ