ΓΙΑΤΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…

σαμαραςΤο πολιτικό παράδοξο των τελευταίων ημερών συνοψίζεται στο εξής συμπέρασμα: οι σχεδιασμοί και οι οραματισμοί του Αντώνη Σαμαρά δεν συνάδουν με τις κινήσεις του. Και τούτο διότι ο πρωθυπουργός διατείνεται ότι αυτή τη στιγμή το ενδεδειγμένο σενάριο είναι να υπάρξει συναίνεση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αμέσως μετά αλλαγή του εκλογικού νόμου, Αναθεώρηση του Συντάγματος, συμφωνία με τους δανειστές και εκλογές κάποια στιγμή μέσα στο 2015.

Το παραπάνω σενάριο μπορεί να ακούγεται εύηχο, πλην όμως σκοντάφτει στην κοινή λογική. Αν ο Σαμαράς δεν ήθελε πρόωρες εκλογές είναι βέβαιον ότι δεν θα πρότεινε και για τις τρείς ψηφοφορίες τον κ. Σταύρο Δήμα!

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά πως αν δεν γίνουν εκλογές θα αναγκαστεί να «κλείσει» ο ίδιος την συμφωνία με τους δανειστές και να πάρει επάνω του τα νέα επώδυνα μέτρα. Συνεπώς να επωμιστεί για άλλη μια φορά το πολιτικό κόστος αυτής της επιλογής.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό θα οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές το Φθινόπωρο του 2015 μέσα σε ένα πολιτικό κλίμα μακράς πολιτικής πόλωσης και φθοράς και με τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει σχηματοποιήσει εκλογική αυτοδυναμία με διαφορά πάνω από 12 μονάδες από τη ΝΔ.

Μια τόσο μεγάλη διαφορά αγγίζει τα όρια της πολιτικής αυτοκτονίας για τον ίδιο τον Σαμαρά αφού αμέσως πρόκειται να τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ.

Ο αρχηγός της ΝΔ θέλει εκλογές τώρα που το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «ξεφύγει» αρκετά… Αν η ψαλίδα ανέβει πάνω από 6-7% η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Και επειδή η ιστορία έχει δείξει ότι το ένστικτο της κομματικής και της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης προηγείται όλων των άλλων συγκυριών είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Αντώνης Σαμαράς θέλει πρόωρες εκλογές!

Μια διαχειρίσιμη ήττα συντηρεί και τη ΝΔ και τον ίδιο στο παιχνίδι.

Η κοινή λογική λέει πως όποιος κερδίσει τις εκλογές παίρνει την λαϊκή εντολή νωπή και τη συμφωνία ανοικτή!

Τούτο βέβαια είναι δίκοπο μαχαίρι και για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσε τη συμφωνία «κλειστή» από τους Σαμαρά και Βενιζέλο για να μπορέσει να ισχυριστεί στους δανειστές ότι ο ίδιος δεν υπέγραψε και άρα δεν αναγνωρίζει τίποτα απολύτως.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα είχε το πλεονέκτημα των κινήσεων και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, κάτι που δεν θα ισχύσει σε περίπτωση που εντός των επομένων ημερών οδηγηθούμε σε εκλογές.

Το «κακό» σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών αφού, αν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα αναλάβει τη διακυβέρνηση με τη συμφωνία «ορθάνοικτη» και τους δανειστές να έχουν το πλεονέκτημα στα «σημεία» κατά την πυγμαχική ορολογία.

Αυτός που σίγουρα δεν επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές είναι ο κυβερνητικός συνέταιρος, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το οποίο οφείλει την ύπαρξή του στη συμμετοχή του στη διαχείριση της εξουσίας και μόνον σε αυτή.

Ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει πολύ καλά πως η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα εσωστρέφειας στο κόμμα και διαλυτικές τάσεις από το αντίπαλον δέος που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου.

Γι αυτό άλλωστε τις τελευταίες ημέρες οι άνθρωποι του Βαγγέλη Βενιζέλου έχουν ξεκινήσει το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ…

Τίποτα από τα παραπάνω δεν προκαλεί εντύπωση στους έμπειρους πολιτικούς αναλυτές. Άλλωστε στην πολιτική δεν υπάρχει ίσιος δρόμος. Κι αν υπάρχει, είναι αδιάβατος…

 

newsbomb.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ