ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ PARATOD@S

κατάλογοςΕκδήλωση με θέμα «70 χρόνια μετά: Ξαναδιαβάζοντας τον Δεκέμβρη του ’44 και η συμβολή της Θεσσαλίας σ’ αυτήν την τιτανομαχία» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Δεκέμβρη 20.30 στον κοινωνικό χώρο -Στέκι paratod@s (Φαρμακίδου 4). Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, (ομάδα μελέτης ιστορίας κοινωνικών αγώνων Θεσσαλίας) αναφέρουν:

«Την Κυριακή, 3 του Δεκέμβρη 1944, εκατοντάδες χιλιάδες λαού της Αθήνας πλημμυρίζουν το Σύνταγμα, μετά από προσκλητήριο του ΕΑΜ. Είχε προηγηθεί η απαίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου και του βρετανού στρατηγού Σκόμπυ, για παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ και η παραίτηση των Υπουργών του ΕΑΜ.

Άοπλος ο λαός της Αθήνας δέχτηκε πυρά από αστυνομικές δυνάμεις από την ομάδα Χ , και δωσιλογικά στοιχεία, με απολογισμό 33 νεκρούς διαδηλωτές και 148 τραυματίες. Την ίδιο και την επομένη μέρα όταν 600.000 λαού σπάζοντας την απαγόρευση του στρατιωτικού νόμου, μετέτρεψε την κηδεία των θυμάτων σε παλλαϊκή πολιτική απεργία παραλύοντας την Αθήνα. Νεκροί 34, τραυματίες 69, είναι ο καινούριος απολογισμός.

Είχε αρχίσει η μάχη της Αθήνας. Η πολιτική πρωτοβουλία περνούσε στα χέρια του οργανωμένου λαού, που θα γίνονταν ο πρωταγωνιστής τη ιστορίας.

70 χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμα σπίτια στις προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας που έχουν σημάδια από τις σφαίρες και μισοσβησμένα συνθήματα του Δεκέμβρη του ΄44. Πάνω σε αυτά, ξαναγράφτηκαν μέσα στις νέες κοινωνικές μάχες καινούργια: «Ο Δεκέμβρης δεν τέλειωσε ποτέ» και «Βάρκιζα τέλος» . Οι δικοί μας Δεκέμβρηδες, παλιοί και νέοι, θέτουν αμείλικτα το ζήτημα της εκπλήρωσής τους, το ζήτημα της εξουσίας, ποιος και για ποιον αποφασίζει.

Τα Μεθυσμένα Ξωτικά τραγουδάνε «… είμαστε απλά μια εικόνα από το μέλλον..από εκείνους που τη Βάρκιζα δεν αναγνώρισαν ποτέ γιατί κανένας Δεκέμβρης δεν τέλειωσε ποτέ.» και στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Οργή» εμφανίζονται οι αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. να ξαναπιάνουν τα όπλα που είχαν καταθέσει με εκείνον τον σπαραχτικό τρόπο, μετά τη Βάρκιζα, σαν μια προσπάθεια «διόρθωσης» της ιστορίας

Τα Δεκεμβριανά στοίχειωσαν τη μνήμη, αλλά δεν μπορούμε να ζούμε με φαντάσματα. Ξαναδιαβάζουμε σήμερα τον Δεκέμβρη με βάση τα επιτακτικά ερωτήματα του σήμερα, προσπαθούμε να αναδείξουμε τα ιστορικά εκείνα νήματα που συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον, στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορικής μνήμης και της συνείδησης.

Τέλος βγάζουμε από το αρχείο και φέρνουμε στην επιφάνεια την συμβολή του Λαού της Θεσσαλίας στα Δεκεμβριανά. Σημαντικότατη ήταν η συμβολή της Ανταρτομάνας Θεσσαλίας σ’ αυτήν την τιτανομαχία που συγκρούονταν ο γίγαντας ήρωας «Μέγας Λαός» με τα άδεια σχεδόν χέρια αλλά την γεμάτη ψυχή, την πιο σύγχρονη  πολεμική αυτοκρατορία της Μεγ. Βρετανίας. Σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή η Θεσσαλία με όλα τα μέσα που διέθετε και σε όλα τα επίπεδα, όπως διαδηλώσεις, τρόφιμα, πολεμικό υλικό, επίλεκτες μονάδες, πολιτισμό και την ζωή ακόμα, προσπάθησε να σταθεί δίπλα στον Λαό της Αθήνας που πολεμούσε για την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ.

Ξαναδιαβάζουμε σήμερα τον Δεκέμβρη γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα, για να γεννηθούν οι σύγχρονες χειραφετικές ιδέες για την υπόθεση της κοινωνικής επανάστασης και της κομμουνιστικής δυνατότητας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ