ΜΠΗΚΑΝ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ!

laog2Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας εργαστήρι για γονείς και παιδιά με τίτλο « Έρχονται Χριστούγεννα… Καλικαντζαράκια εν δράσει!» Τα παιδιά ήρθαν στο Μουσείο και πληροφορήθηκαν από την αρχαιολόγο – λαογράφο Φανή Καλοκαιρινού για το Δωδεκαήμερο, τα καλικαντζαράκια και τα σχετικά έθιμα καθώς επίσης και για τη θέση που έχουν οι καλικάντζαροι μέσα σ’ ένα λαογραφικό μουσείο και τη σχέση τους με την παράδοση.

Εν συνεχεία κατασκεύασαν μαζί με τους γονείς τους τα δικά τους καλικαντζαρίσια καπέλα, ουρές και πριονάκια.

Μετά σειρά είχε μια έκπληξη! Οι μικροί φίλοι του Μουσείου μεταμορφώθηκαν σε μικρά καλικαντζαράκια, μεταφέρθηκαν στα χρόνια του παππού και της γιαγιάς και επιδόθηκαν σε ποικίλες σκανταλιές και ζαβολιές. Πριόνισαν όλα μαζί το δέντρο που στηρίζει τη γη, άρπαξαν τη σαΐτα από τον αργαλειό, μπέρδεψαν τα μαλλιά στο καλάθι της υφάντρας, χάλασαν το γιούκο, πήραν το μπρίκι από τον καφετζή και έριξαν αλάτι αντί για ζάχαρη. Τέλος, αφού έφαγαν όλη την πίτα που είχε πλάσει η νοικοκυρά στο πλαστήρι, πήγαν στο τζάκι, και έριξαν μέσα στην κατσαρόλα σκόρδο και αλάτι.

Εθελοντικά βοήθησαν οι: Απ. Μάνδαλου (θεατρολόγος), Μ. Κουρσάρη, Μ. Τερζούδη, Αλ. Τοπαλίδης.

Το πρόγραμμα έκλεισε με παραδοσιακά κάλαντα , κέρασμα από το Σύλλογο του Μουσείου και μια υπόσχεση από τα παιδιά ότι θα ξανάρθουν στο Λαογραφικό Μουσείο  για νέες δημιουργικές περιπέτειες.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ