ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΤΟΝ ΑΙΤΩΛΟ

ΣΑΡΑΚΑΤΣΕξέπληξε ευχάριστα η δυναμική των επισκεπτών και των συμμετεχόντων της  εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή  στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στις 20:00μ.μ στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του κέντρου πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»  στην  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με θέμα «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, Ο Πατροκοσμάς , 300 χρόνια από τη γέννηση του».

Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι Σαρακατσαναίοι αλλά και οι φίλοι αυτών, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας τους αλλά και φροντίζουν να οργανώνουν και να συμμετέχουν σε  εκδηλώσεις κοινωνικοθρησκευτικού χαρακτήρα ώστε να τιμούνται οι πρόγονοι και όλοι όσοι αγωνίστηκαν και άφησαν παρακαταθήκη σε όλους εμάς τις διδαχές τους.

Ο αριθμός των επισκεπτών της εκδήλωσης  ξεπέρασε κάθε προσδοκώμενο, με έντονη την παρουσία των νέων που κατέκλισε την αίθουσα και δημιούργησε το αδιαχώρητο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Π.Ο.Σ.Σ σε συνεργασία με τηνΕπιτροπή Νεολαίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας καιΔευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας  και τουΥπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

Την  επετειακή ημερίδα – αφιέρωμα στο Κοσμά τον Αιτωλό χαιρέτισαν  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος  Ν. Μουτσιάνας ο οποίος ανέδειξε την προσωπικότητα του Πατροκοσμά και έτεινε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Άγιο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τους Σαρακατσαναίους ως «το μεδούλι του ελληνικού έθνους» έναν άκρως τιμητικό χαρακτηρισμό. Ακολούθησε ο Περιφερειακός  Διευθυντής Εκπαίδευσης,  κ Γεώργιος Δ. Καρατάσιος που υπερθεμάτισε τον ρόλο της εκπαίδευσης στην ανάδειξη τέτοιων εκδηλώσεων ώστε να περάσουν στην μαθητιώσα νεολαία τα ανάλογα μηνύματα.

Στην συνέχεια η επικεφαλής της Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ κ.ΕιρήνηΚαρατάσιου,  τόνισε την αναγκαιότητα που υπάρχει  ώστε να εκλαμβάνονται από την νεολαία τα μηνύματα που απορρέουν από τις εκδηλώσεις αυτού του βεληνεκούς και  η Σαρακατσάνικη νεολαία παίρνει τα μηνύματα που της άφησε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Ακολούθως  πήρε τον λόγο ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης   κ. Γεώργιος Ορφανός που ως αρωγός της προσπάθειας των πολιτιστικών σωματείων τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης στο έργο του Κοσμά του Αιτωλού και στην σπουδαιότητα των διδαχών του στο σκλαβωμένο ελληνικό έθνος κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας τότε που κινδύνευαν να χαθούν η πίστη και η γλώσσα.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, πρώην υπουργός, κ. Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε και αυτός με την σειρά του στην σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν οι εκδηλώσεις των  πολιτιστικών σωματείων και συνεχάρη την Π.Ο.Σ.Σ. για του υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις που διοργανώνει.

Ιδιαίτερο ύφος στην εκδήλωση έδωσαν οι εξαιρετικοί ομιλητές, με την θεματολογία που ανέπτυξαν γύρω από τις διδαχές του Πατροκοσμά.

Κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο πατέρας Βασίλειος Καλλιακμάνης,καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. που αναφέρθηκε  στον«Κοινωνικό Χαρακτήρα της Διδαχής του Πατροκοσμά». Ακολούθησαν ομιλίες από τον κ. Δημήτριο Νατσιό, δάσκαλο-θεολόγο, με θέμα «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός : Ο χτίστης της Ρωμιοσύνης» καθώς και από την κ.ΠαναγιώταΜπάτσιου –Άντσου, φιλόλογο – θεολόγο με θέμα «Ο Σταυρός στην Ζωή και Παράδοση των Σαρακατσαναίων, μνήμη από τον Διδάχο Πατροκοσμά τον Άγιο»

Κατά την διάρκεια της ημερίδας ακούστηκαν τραγούδια από την χορωδία τουΣυλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΩΣΗ»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Η Βουλευτής  κ. Έλενα Ράπτη ,

ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Σιμόπουλος

ο πρώην Βουλευτής  κ. Ευγένιος Χαϊτίδης ,

ο πρώην Περιφερειάρχης  κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης , η Αντιδήμαρχος Πανοράματος –Πυλαίας κ. Ανατολή Κωνσταντινίδου ,οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας  κ. Γιαννιώτης Θεόδωρος και ο κ.Κυργιάννης Δημήτριος.

Με το πέρας της επετειακής ημερίδας- αφιέρωμα στα 300 χρόνια από την γέννηση του Κοσμά του Αιτωλού, έγινε σε όλους  κατανοητό ότι οι Σαρακατσαναίοι, με τις τελετές και τις γιορτές τους , αναβαπτίζονται διαρκώς , μαθαίνουν να μην λυγίζουν και να μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντας τα με αυτά που πέρασαν  οι προγονοί τους .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ