«HUMANIMALS» ΤΗΣ ΉΒΗΣ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ CASK GALLERY

σαμαραΣτις 22 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν  στην CASK gallery τα εγκαίνια της έκθεσης «humanimals» της Ήβης Σαμαρά, που είναι η πέμπτη και τελευταία από τις πέντε κυλιόμενες ατομικές εκθέσεις στο πλαίσιο του προγράμματος CASK_up.

Η CASK gallery εγκαινιάζει την φετινή χρονιά , παρουσιάζοντας ένα project το οποίο έχει σαν στόχο την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών.

Το project CASK_up startup platform καθιερώνεται σαν ένα ετήσιο γεγονός προβολής νέων ιδεών.

Για τους δημιουργούς δίνεται ενα πεδίο δράσης, στο οποίο μπορούν να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να τις παρουσιάσουν .

Για την ίδια την gallery και τον θεσμό, αυτή η δράση αποτελεί πεδίο έρευνας και συνεχούς ενημέρωσης, με τρόπο τέτοιο ώστε να συμμετέχει ενεργά στην σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία την στιγμή της γέννησής της .

Με την έναρξη κάθε φορά του συγκεκριμένου project, η CASK gallery , επιλέγει μια σειρά νέων καλλιτεχνών οι οποίοι διαδοχικά παρουσιάζουν το έργο τους σε μικρής διάρκειας ατομικές εκθέσεις ή σε ομαδικές εκθέσεις με κοινή θεματική.

Με την έναρξη της φετινής εκθεσιακής περιόδου, πέντε νέοι καλλιτέχνες, παρουσιάζουν το έργο τους, υπό την μορφή κυλιόμενων ατομικών εκθέσων, με διάρκεια δύο εβδομάδων η κάθε μία.

Η σειρά ‘’humanimals’’ αποτελεί μια μελέτη σύγκρισης των ανθρώπινων χαρακτηριστικών και συμπεριφορών με αυτές των ζώων. Συνδυάζονται με διακοσμητικά στοιχεία που εντείνουν την αίσθηση του κωμικού , οριοθετούν το ανθρωπογενές περιβάλλον και δημιουργούν αντιθέσεις. Συγχρόνως παραπέμπουν σε ανατροπή της φύσης του ζώου, του φύλλου του και της ιδιότητάς του. Ταυτοποιούνται οι μορφές ζώων με μορφές ανθρώπων, όπως πολλές φορές νοιώθουμε αυτήν την ταύτιση στις εντυπώσεις που μας δίνουν κάποιοι ανθρώπινοι χαρακτήρες. Η επιλογή της θεματογραφίας των έργων είχε αρχικά το σατυρικό στοιχείο. Στην πορεία μέσα από αναζητήσεις εξελίχθηκε σε μια εικόνα όπου άνθρωπος και ζώο συνυπάρχουν μέσα από την παραμόρφωση, δημιουργώντας τερατομορφίες και εντείνοντας την αίσθηση του παραλόγου.

 

Ήβη Σαμαρά

Η Ήβη Σαμαρά γεννήθηκε το 1990 στην Λάρισα . Είναι απόφοιτη του 2ου εργαστηρίου του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καθηγητή τον Κυριάκο Μορταράκο.

Ομαδικές εκθέσεις:

-2014, Paraliart, κήπος των εποχών, Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νέων 2014, Θεσσαλονίκη.

-2014, ομαδική έκθεση αποφοίτων Σχολής Καλών Τεχνών, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη.

-2013, Frames of mind, Χώρος 18, Σταύρος Παναγιωτάκης, Θεσσαλονίκη.

-2013, ομαδική έκθεση, Αγγέλων Βήμα, Αθήνα.

-2013, Αντιμαχίες, Χώρος 18, Σταύρος Παναγιωτάκης, Θεσσαλονίκη.

-2011, ΑΝΑΚΑΤΑ vol3, 3η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ