ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΣΑ ΓΙΑ ΑΚΡΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

GI74«Εγώ δεν ξέρω ελληνικά. Δεν ξέρω τι ακριβώς έγραψαν οι ελληνικές εφημερίδες αλλά όταν μίλησα για εξτρεμισμό αναφερόμουν στην άκρα δεξιά. Μην υποστηρίζετε την άκρα δεξιά, σε αυτήν αναφερόμουν. Δε μου πέρασε καν η ιδέα ότι εσείς θα ήσασταν εξτρεμιστές.

Εγώ σιχαίνομαι την άκρα δεξιά»» δήλωσε, στο κλείσιμο της συζήτησης για το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2015, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του περί «οικείου προσώπου στην εξουσία, στην Ελλάδα», που επικρίθηκαν από την Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου.

Ηταν η πρώτη φορά που ο κ.Γιούνκερ σχολίασε τα όσα είπε την περασμένη Παρασκευή, σε τηλεοπτική συνέντευξη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που θεώρησε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν υπερέβη τα εσκαμμένα με μια δήλωση-παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις συνεχόμενες φορές, τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έχουν προβεί σε δηλώσεις που αφορούν την επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις επόμενες Εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.

Σημειώνεται επίσης, ότι οι παρεμβάσεις τους στην ελληνική εσωτερική πολιτική, στηρίζουν άμεσα τον πρωθυπουργό Σαμαρά και δημιουργούν «διασπορά φόβου και προπαγάνδας» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Αριστεράς που σήμερα είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Οι Αριστεροί ευρωβουλευτές τονίζουν ότι «αυτές οι πρωτοφανείς παρεμβάσεις υπονομεύουν το κύρος και την πολιτική ουδετερότητα της Επιτροπής και θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία ενός κράτους μέλους» και προσθέτουν, ότι αυτό «είναι αντιδημοκρατικό και αντιευρωπαϊκό και φέρνει στο νου τις χειρότερες πρακτικές της νεο-αποικιοκρατίας».

Η Ενωμένη Ομάδα της Αριστεράς ζητά, οι Έλληνες να αφεθούν απερίσπαστοι να καθορίσουν οι ίδιοι το πολιτικό τους μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Γιούνκερ, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους της τηλεοπτικής εκπομπής σε κανάλι της Αυστρίας, είχε επί λέξη δηλώσει ότι «οι Ελληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα» και είχε συμπληρώσει ότι δεν θα ήθελε να έρθουν στην εξουσία «ακραίες δυνάμεις».

«Θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνάται από ανθρώπους έχουν το βλέμμα και την καρδιά τους στραμμένα στους πολλούς ανίσχυρους ανθρώπους στην Ελλάδα και που κατανοούν την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής διαδικασίας.

» Κάθε κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα πρότυπα και δεν θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες που έχει το ένα ή το άλλο κόμμα, ωστόσο θα το προτιμούσα εάν εμφανίζονταν οικεία πρόσωπα», είχε πει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του κ.Γιούνκερ προκλητικές και πράξη αλληλεγγύης μεταξύ των μνημονιακών ηγετών, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι ενδέχεται ακόμη και να ζητηθεί η παραίτηση του προέδρου της Κομισιόν. Το θέμα των δηλώσεων του κ.Γιούνκερ έθεσαν και ευρωβουλευτές του κόμματος που ζήτησαν να πάρει θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ