ΠΩ ΠΩ ΤΙΣ ΚΑΛΤΣΕΣ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ…

Διευκρινίσεις για το συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται στις κάλτσες έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 

καλτσαΌπως αναφέρει σχετική απόφαση της ΓΓΔΕ κάλτσες, μισές κάλτσες, αλλά και κάλτσες με διαβάθμιση πίεσης στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κάλτσες φλεβίτιδας υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Ωστόσο, ειδική μεταχείριση ΦΠΑ 13% προβλέπεται μόνο εφόσον τα είδη προορίζονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Οι οδηγίες δόθηκαν με σκοπό την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ από φορολογικές και τελωνειακές αρχές και οικονομικούς φορείς κατά την εισαγωγή και παράδοση καλτσών.

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης χαρακτηρίζονται θεραπευτικές κάλτσες. Ανεβαίνοντας σε κατηγορία συμπίεσης αυξάνονται ανάλογα και τα ανώτερα και κατώτερα όρια της διαβαθμισμένης πίεσης που ασκείται στο πόδι. Οι εν λόγω κάλτσες αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα φλεβίτιδας. Περίπου 50% με 55% των γυναικών και 40% έως 45% των ανδρών υποφέρουν από κάποιου είδους πρόβλημα στις φλέβες, ενώ σύμφωνα με έρευνες οι κιρσοί επηρεάζουν το ήμισυ του πληθυσμού άνω των 50 ετών.

Υπό την οπτική αυτή οι κάλτσες με διαβάθμιση πίεσης θα έπρεπε να υπάγονται στον ΦΠΑ 13% και όχι στο ΦΠΑ 23%. Το πιο πιθανό είναι πάντως και στην εξαίρεση αυτή η τρόικα να εγείρει αντιρρήσεις!

in.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ