ΜΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ…

DSC02530Μπορεί η κινητή έκθεση λαϊκών οργάνων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη να ολοκληρώθηκε και να “κίνησε” για άλλες θεσσαλικές πόλεις, όμως η τελετή λήξης της που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας έχει αφήσει την παρακαταθήκη της για τη νέα γενιά, όπως αναφέρθηκε και από τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λάμπρο Λιάβα που συντόνισε την εκδήλωση.

Οι εκπαιδευτικοί καθηγητές μουσικής κκ.Παναγιώτα Ζαφειρίου, Δήμητρα Βρούζου, Ιωάννης Βρούζος και Βασιλική Κοσμάνου καθοδήγησαν την εικοσαμελή ορχήστρα και την μεγάλη χορωδία παραδοσιακής μουσικής στα μελωδικά μονοπάτια της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, των Κυκλάδων, της Κύπρου και άλλων ελληνικών περιοχών. Οι μαθητές ενθουσιασμένοι κατά τη διάρκεια των προβών και στη συναυλία, ένιωσαν τον παλμό του δημοτικού τραγουδιού μέσα από τον δυνατό – σε περιεχόμενο – λόγο της λαϊκής θυμοσοφίας και τη γεμάτη συναίσθημα μελωδία κάθε τραγουδιού.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης οι μαθητές των Μουσικών Συνόλων της Παραδοσιακής Ορχήστρας και Παραδοσιακής Χορωδίας συνάντησαν τους “νέους” άλλων εποχών, με κατάθεση ψυχής και μεράκι, μέσα από την  αγάπη για την παραδοσιακή μουσική και το τραγούδι, καθώς στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μέλη των ΚΑΠΗ Λάρισας απέδωσαν με μοναδικό τρόπο παραδοσιακά τραγούδια με συνοδεία οργάνων.

DSC02556Παράλληλα πραγματοποιήθηκε απονομή τιμητικών διακρίσεων σε παλαίμαχους τοπικούς οργανοπαίχτες για τη μεγάλη συμβολή τους στην λαϊκή μουσική της περιοχής, ενώ βραβεύτηκαν και μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα την παράδοση και τα μουσικά όργανα. Την τελετή λήξης παρακολούθησαν υπεύθυνοι του Λαογραφικού Μουσείου, εκπρόσωποι φορέων, μαθητές και γονείς και πλήθος κόσμου.

Ήταν μια μουσική βραδιά που συγκίνησε και έμεινε στην καρδιά των παιδιών που συμμετείχαν αλλά και των “μεγάλων παιδιών” που την απόλαυσαν!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ