ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Συνάντηση εργασίας Διώτη με τον δήμαρχο Αγιάς

DromosAnatropis_dimarxos AgiasΤοπικά θέματα του ευρύτερου δήμου αλλά και ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν με το δήμαρχο Αγιάς και πρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Λάρισας κ. Αντώνη Γκουντάρα η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» Ηρώ Διώτη και ο συντονιστής της ΟΜ Αγιάς Χρήστος Καββαδίας.

Ο δήμαρχος Αγιάς επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη μείωση των ΚΑΠ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τους Δήμους, τονίζοντας ότι και στην Αγιά υπάρχει ζήτημα λόγω της έλλειψης, του απαραίτητου για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου, προσωπικού.

Στο σκέλος των έργων, αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο (3 εκατ. ευρώ) που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ για την κατασκευή αγωγών και δεξαμενής στους Νερόμυλους για τα επιφανειακά ύδατα, που θα καλύψει τις ανάγκες των πεδινών οικισμών, στο Φράγμα Μπελμά που κατασκευάζεται από τη ΔΕΥΑ Αγιάς, προσθέτοντας ότι άλλα 4 έργα είναι ενταγμένα στο ΠΑΑ Αλ. Μπαλτατζής και αφορούν το αγρόκτημα Δήμητρας, το φράγμα Κεφαλόβρυσου, το δίκτυο της Βελίκας καθώς και την εκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων των παραποτάμων του Πηνειού στο Ομόλιο, ενώ άλλα 3 αρδευτικά έργα είναι προς ένταξη στο ίδιο πρόγραμμα.

Τέλος, αναφέρθηκε στις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Αγιάς και συγκεκριμένα στο ότι ενώ υπάρχουν τρία ασθενοφόρα εκ των οποίων τα δύο καινούργια, δεν υπάρχουν οδηγοί – πληρώματα, δεν υπάρχει μόνιμος παιδίατρος, ενώ παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ν. Λάρισας τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται υπό δημόσιο έλεγχο και αντιτάχθηκε στη μέθοδο της καύσης και των ΣΔΙΤ, προτάσσοντας το μοντέλο της διαλογής στην πηγή. Σε αυτό συμφώνησε η βουλευτίνα υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προωθηθεί ένα μοντέλο που θα υποστηρίζει ουσιαστικές πολιτικές πρόληψης, μείωσης της παραγωγής των απορριμμάτων, ανακύκλωσης με χωριστή διαλογή στην πηγή και κομποστοποίησης των βιοαποικοδομήσιμων υλικών. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόταση που θα κατατεθεί ενόψει της επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ για την κατασκευή 4 νέων Μονάδων Επεξεργασίας Αποριμμάτων σε Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Ο κ. Γκουντάρας, τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις ευαισθητοποίησης που “τρέχει” ο ΦΟΔΣΑ σε σχολεία του νομού, με την τοποθέτηση κομποστοποιητών και παράλληλη ενημέρωση των μαθητών για την ανακύκλωση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ