Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΚΟ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Ανακοίνωση της παράταξης με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας την προηγούμενη Πέμπτη

λαϊκή συσπείρωσηΜε αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014 θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:
Στο θέμα του Αχελώου αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η διαφορετική προσέγγιση της Λαϊκής Συσπείρωσης σε σχέση με τις άλλες παρατάξεις ακόμη και στην περίπτωση που εκείνες συμφωνούν με την ολοκλήρωση του έργου.

Το κείμενο των 10 σημείων των φορέων που ήρθε ως βάση για συζήτηση προσεγγίζει με επιστημονικά και πολιτικά κριτήρια την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου, αποστειρώνοντας το όμως από το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί.

Αυτό το κείμενο το υιοθέτησαν ως βάση για απόφαση του Δ.Σ. οι παρατάξεις των κ.κ. Καραλαριώτου, Τζανακούλη, Διαμάντου, Νασιώκα, αποκρύβοντας τις κυβερνητικές ευθύνες διαχρονικά για την μη ολοκλήρωσή του έργου, αλλά και την συμφωνία τους με τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης και της ΕΕ όπου θέλει το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, τη γη, τις δασικές εκτάσεις να αποτελούν εμπορεύματα και που υπηρέτησαν πιστά μέσα από τα κόμματά τους (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) καθώς και από διάφορες θέσεις κρατικής διοίκησης.

Η θέση της δημοτικής αρχής μέσα από τις τοποθετήσεις του Δημάρχου,  και των άλλων δημοτικών της συμβούλων ήταν από επιφυλακτική έως και ανοιχτά εχθρική στην ολοκλήρωση του έργου. Ο κ. Δήμαρχος θέλοντας να κρατήσει ισορροπίες εντός της δημοτικής αρχής, πρότεινε των διαχωρισμό του έργου, προκρίνοντας μόνο το κομμάτι που αφορά τα υδροηλεκτρικά της Μεσοχώρας και Συκιάς. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι συμφωνούν με την νέα ΚΑΠ και η οποία προωθεί την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, επικαλούμενοι «οικολογικές ευαισθησίες», πρότειναν μικρότερα περιφερειακά έργα που όμως δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Με την εκτροπή 600εκ κμ/έτος και την ολοκλήρωση των υποστηρικτικών έργων υποδοχής του νερού θα «ξεδιψάσει» ο κάμπος, αλλά και θα καλυφθούν και οι ανάγκες άρδευσης των  5εκ στρ της Θεσσαλίας. Ξεσκέπασε τις αντιαγροτικές κατευθύνσεις τις νέας ΚΑΠ που επιδιώκει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την περαιτέρω διατροφική εξάρτηση της χώρας. Αποκάλυψε τους σχεδιασμούς κυβέρνησης-κεφαλαίου στα πλαίσια της προσαρμογής στην οδηγία 2000/60 της Ε.Ε, η οποία παραδίδει το νερό ως εμπόρευμα στους μεγάλους επιχειρηματίες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Για το λόγο αυτό δεν ψήφισε καμιά από τις δυο εισηγήσεις, ψηφίζοντας παρόν.

Ένα εξίσου σημαντικό θέμα που απασχόλησε το Δ.Σ. ήταν η ανανέωση της σύμβασης με τις ΜΚΟ «Ανθρωπομάνια» και «ΘΕΣΙΣ» για την λειτουργία των κοινωνικών δομών του δήμου Λάρισας (Παντοπωλείου, Ιατρείου, Φαρμακείου, Συσσιτίου, κτλ.) Αυτές οι ΜΚΟ αναλαμβάνοντας ρόλο «εργολάβου» με το αζημίωτο (800χιλ ευρώ θα ξεκοκαλίσουν στη Λάρισα) τρέχουν αυτά τα προγράμματα σε υποδομές που τους παραχωρεί η δημοτική αρχή. Απασχολούν προσωπικό με μισθούς πείνας εξαντλώντας τις παροχές τους μεταξύ άλλων, σε μια μερίδα φαγητό και σε ένα πακέτο 40ε μηνιαίως από το παντοπωλείο. Τα διάφορα προγράμματα που υλοποιούν δεν στοχεύουν πραγματικά στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα προωθούν κυβέρνηση και Ε.Ε., την ίδια ώρα που αποφασίζουν όλα τα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Στοχεύουν στην διάλυση των δημόσιων δομών, το άνοιγμα του δρόμου στους ιδιώτες που θα ξεκοκαλίζουν ποσά από την τσέπη των λαών της Ελλάδας και της Ε.Ε.  Ενώ πολλές φορές αποτελούν τον «Δούρειο ίππο» και την μήτρα σκανδάλων.

Η θετική εισήγηση της δημοτικής αρχής η οποία υπερψηφίστηκε από τις άλλες παρατάξεις (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) των κκ Καραλαριώτου, Τζανακούλη, Διαμάντου, Νασιώκα, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την στρατηγική τους σύμπλευση στην αντιλαϊκή πολιτική η οποία συνεχίζεται σαν να μην πέρασε μια μέρα. Μόνο τρεις-τέσσερις σύμβουλοι της δημοτικής πλειοψηφίας διαφοροποιήθηκαν, προσπαθώντας να φανούν συνεπείς έστω και στο παρά πέντε απέναντι στις προγραμματικές θέσεις τους, ενώ η πλειοψηφία επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στην διαχειριστική λογική της υποταγής, του δεν γίνεται τίποτα, με πρόσχημα το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας του «Καλλικράτη».

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν να διακοπεί κάθε σχέση με τις ΜΚΟ και να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό του δήμου (τα 5εκ ευρώ που βρέθηκαν(;) μετά το «νοικοκύρεμα») για να καλυφθούν τα κονδύλια. Παράλληλα να διεκδικηθεί από την κυβέρνηση διεύρυνση των κρατικών κοινωνικών δομών με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Να εξαιρεθούν οι δήμοι και οι δημόσιες δομές πρόνοιας, υγείας, παιδείας από την απαγόρευση των προσλήψεων.

Η δημοτική αρχή για να δικαιολογήσει τη στάση της επικαλέστηκε το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα από τον Σεπτέμβριο που ανέλαβε. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Αυτά που κάνει στη Λάρισα ο ΣΥΡΙΖΑ ως δημοτική αρχή τα κάνει και αλλού. Πχ. στο δήμο Καισαριανής όπου διοικούσε από τον Σεπτέμβρη είχε σε ισχύ παρόμοια σύμβαση με την ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ. Στις 30 Νοέμβρη 2014 μετά από επαναληπτικές εκλογές, η δημοτική αρχή πέρασε στα χέρια της Λαϊκής Συσπείρωσης και των κομμουνιστών. Η νέα δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης που ανέλαβε πριν 15 μέρες, διέκοψε αμέσως την σύμβαση με την ΜΚΟ και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη λειτουργία των δομών με ευθύνη και χρήματα του δήμου. Το παράδειγμα αυτό αποτελεί μια ηχηρή απάντηση απέναντι στις διαχειριστικές λογικές του δεν γίνετε τίποτα που υιοθετεί η δημοτική αρχή Λάρισας και αναπαράγουν ορισμένοι δημοσιογράφοι και τοπικά ΜΜΕ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τηρώντας την δέσμευση της ότι θα αποτελέσει την μοναδική Λαϊκή Αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-κεφαλαίου-δημοτικής αρχής, καλεί το λαό τις πόλης να παλέψει οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία του και τις Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες, για να πάρουν πόδι οι ΜΚΟ από τις κοινωνικές δομές, να παρθούν από την δημοτική αρχή άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, των ΕΒΕ που κλείνουν τα μαγαζιά τους, των παιδιών στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς. Καλούμε το λαό να μην μείνει θεατής στην γωνία των πολιτικών εξελίξεων, αλλά να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής μπαίνοντας ενεργά στην πάλη για την διεκδίκηση και ικανοποίηση των αναγκών του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ