ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: “ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

SQ12Οι πολύ καλές πολιτικές σχέσεις, μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας, μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων τους, διαπίστωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Νίκολα Γκρούεφσκι και Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους στα Σκόπια.

Οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Νταβούτογλου ανέφεραν ότι οι εμπορικές ανταλλαγές, μεταξύ των δύο χωρών, ανέρχονται σήμερα στα 450 εκατ. ευρώ ετησίως και πολύ σύντομα μπορούν να φθάσουν στο ένα δισ. δολάρια. Η Τουρκία είναι ο όγδοος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ, γεγονός που ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε “μη αποδεκτό”.

“Δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος ούτε με την δεύτερη θέση, πόσο δε να απέχουμε αρκετά από αυτήν, έχοντας υπόψιν τις άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, οι οποίες πρέπει και μπορούν να έχουν αντίκτυπο και στις εμπορικές σχέσεις. Οι υπουργοί Οικονομίας των δύο χωρών θα ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα αυτό και θα εξετάσουν τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μας”, πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι η χώρα του προσβλέπει στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία και αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στην Τουρκία και στις επαφές που είχε με Τούρκους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ΠΓΔΜ. Ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε ότι η Τουρκία είναι “ισχυρός υποστηρικτής” της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

“Θέλουμε η Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερα δυνατό. Κανείς δεν υποστηρίζει τόσο πολύ την Μακεδονία προς την κατεύθυνση αυτή, όσο η Τουρκία. Οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να τεθούν υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο, είχα αρχίσει την ομιλία μου λέγοντας ότι “είμαι και εγώ από τη Μακεδονία”.

Η υποστήριξή μας είναι μεγάλη και θα συνεχίσει να είναι″, σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, στην επίσκεψη αυτή που πραγματοποιεί στα Σκόπια, συνοδεύεται από έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του και τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας και Υγείας. Ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε ακόμη, στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και με Τούρκους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ