Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ Μ. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ανακοίνωση – καταγγελία του προέδρου της Τ.Κ. και δημοτικών συμβούλων της παράταξης Κομήτσα

μοναστΥπηρετούμε για πολλά χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και παρά τις όποιες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις ποτέ δε διανοηθήκαμε να προσβάλουμε και να αγνοήσουμε αιρετούς εκπροσώπους οργάνων, που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων των χωριών μας. Πρόσφατα, όμως, γίναμε μάρτυρες μίας τέτοιας πρωτοφανούς και απαράδεκτης ενέργειας από πλευράς της δημοτικής αρχής Κιλελέρ, που προσβάλει το δημοκρατικό κεκτημένο στον Δήμο μας.

Την περασμένη Κυριακή στο Μ. Μοναστήρι κατά τη διάρκεια τέλεσης του ετήσιου μνημόσυνου για τους 45 άνδρες του χωριού μας, που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1943, η δημοτική αρχή παρουσία και του ίδιου του δημάρχου, κ. Αθανάσιου Νασιακόπουλου, προσέβαλε βάναυσα την κοινωνία του Μ. Μοναστηρίου. Όχι μόνο δε συμπεριέλαβαν το όνομα του Προέδρου και νόμιμου εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Μ. Μοναστηρίου, κ. Δήμου Βλαϊδη στη σχετική πρόσκληση, όπως συνηθίζεται, αλλά του αφαίρεσαν και το δικαίωμα της ομιλίας αν και είχε ζητήσει να αναφερθεί στα γεγονότα της εποχής και τη δολοφονία των πατριωτών μας από τους ναζί.

Η δημοτική αρχή και ο κ. Νασιακόπουλος αγνόησαν επίσης τους δεκάδες συγγενείς των εκτελεσθέντων που θα μπορούσαν άριστα να αφηγηθούν τα όσα συνέβησαν, μεταφέροντας τις αφηγήσεις των γονέων και των παππούδων τους. Η ομιλία της εκδήλωσης ανατέθηκε σε δάσκαλο που υπηρετεί εδώ και τρεις μήνες στο Σχολείο του Μ. Μοναστηρίου και είναι εκλεγμένος Τοπικός Σύμβουλος στη Νίκαια με την παράταξη του κ. Νασιακόπουλου.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων, προκλητικά και αδικαιολόγητα δεν κλήθηκε να καταθέσει στεφάνι ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μ. Μοναστηρίου, ο οποίος αγνοήθηκε και στο προσκλητήριο νεκρών, που τελέστηκε από τοπικό σύμβουλο της παράταξης του κ. Νασιακόπουλου. Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν έντονα σχόλια από τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι απείχαν από την τελετή στο μνημείο της θυσίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα είχαν προηγηθεί.

Θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος φέρει ακέραιη την ευθύνη για τα όσα απαράδεκτα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου, προσβάλλοντας όχι μόνο τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μ. Μοναστηρίου αλλά πρωτίστως τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, που πρέπει να τιμάται ενωτικά και μακριά από διαχωρισμούς και οξύνσεις.

Οι κάτοικοι του Μ. Μοναστηρίου φιλήσυχοι και φιλόξενοι, όπως πάντα, περιμένουν από τον Δήμαρχο Κιλελέρ να καλλιεργεί την ενότητα και το σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και όχι να υπηρετεί προσωπικές ακραίες θέσεις ή παρεμβάσεις μεμονωμένων προσώπων.

Η αγνόηση και η κατάργηση του ρόλου των αιρετών οργάνων είναι πρακτική άλλων εποχών και επικίνδυνων αντιλήψεων, που οφείλουμε όλοι να τις απομονώνουμε και όχι να τις ενθαρρύνουμε.

Ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Μεγάλου Μοναστηρίου: Δήμος Βλαϊδης

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κιλελέρ: Γιώργος Καρυούδης, Γιώργος Πασχούδης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ