ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΑΡΧΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

ΝΕΡΟ-ΑΜΠΕΛΩΝΑΣΑνακοίνωση έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα κάποια μέλη της Επιτροπής Αγώνα για φθηνό νερό του Αμπελώνα, επιμένοντας στην αρχική θέση της επιτροπής για επαναφορά της τιμής του νερού στο τιμολόγιο που ίσχυε μέχρι και το 2010 στον Αμπελώνα. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Με ενδιαφέρον πραγματικό διαβάσαμε τις ανακοινώσεις του νέου δημάρχου. Είναι δηλώσεις οι οποίες περιγράφουν το πρόβλημα, δίνουν «λύσεις» αλλά δεν αγγίζουν την ουσία των αιτημάτων του τρίχρονου αγώνα των κατοίκων του δήμου για Φθηνό Νερό. Άλλωστε, προεκλογικά, είχε δεσμευτεί και αυτός για το σύνολο των αιτημάτων…

Και εξηγούμαστε: Τα αιτήματα από την αρχή του αγώνα είναι:

–  0,25 λεπτά στα πρώτα 100 κ. μ., 0,36 λεπτά μέχρι τα 200 κ. μ., 0,42 λεπτά μέχρι τα 300 κ. μ., κοκ,

–  ΧΩΡΙΣ ειδικό τέλος (80%),

–  ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ 23% επί του ειδικού τέλους,

–  ΧΩΡΙΣ ελάχιστη κατανάλωση,

και να ισχύσουν αυτά από τον Μάρτιο του 2011  και εντεύθεν,  σε ΟΛΟ το Δήμο Τυρνάβου.

Σε αυτά, οι δηλώσεις του νέου δημάρχου δεν απαντούν στο κυριότερο: Στην επαναφορά της τιμής από τα 0,41 λεπτά στα 70 κ. μ., (0,43λ για επαγγελματικούς χώρους), στο βασικό αίτημα 0,25 λεπτά στα πρώτα 100 κ. μ., 0,36 λεπτά στα 101-200 κ. μ., 0,42 λεπτά από 200-300κ.μ., κτλ…

Ο διπλασιασμός δηλαδή της τιμής του κυβικού που επέβαλλε η διοίκηση Μαλάκου παραμένει…

Δηλαδή  στο βασικό θέμα της τιμολογιακής πολιτικής  προτείνεται  η ίδια ουσιαστικά  πολιτική.

Δυστυχώς οι δηλώσεις του νέου δημάρχου μας προβληματίζουν σοβαρά και ως προς το εξής:

στην αναφορά περί «μετρητών παροχής νερού (άρα και τιμολόγησης του) σε κάθε δημόσιο χώρο», λογική που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την θέση ότι το Νερό είναι Κοινωνικό Αγαθό. Φόβος που ενισχύεται από την συνέχεια των δηλώσεων για «εγκατάσταση υδρομετρητών» άρα τιμολόγησης του νερού, ενός κοινωνικού αγαθού που σήμερα δίνεται δωρεάν στα παιδιά μας, σε σχολεία, εκκλησίες, δημόσια κτίρια, πάρκα, γήπεδα και όπου αλλού έχουν κοινόχρηστη πρόσβαση οι πολίτες!!!

Δηλαδή, αντί να υιοθετηθεί η ουσία των αιτημάτων του τρίχρονου αγώνα των κατοίκων του δήμου για Φθηνό Νερό, προτείνεται η υιοθέτηση της Κοινοτικής Οδηγίας 60/2000, η οποία καθορίζει το νερό ως «ειδικό εμπόρευμα» και επιβάλλει για πρώτη φορά υδρομετρητές και άρα τιμολόγηση στο σύνολο του νερού, υδρευτικού και αρδευτικού, όπως καταγγέλθηκε στην 2η Πανελλαδική Σύσκεψη  Κινημάτων για το Νερό, που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο (29-30 Νοεμβρίου 2014);

Τότε, θα πρόκειται για επικίνδυνη διολίσθηση…

Καλούμε τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ, το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου, έστω και τώρα, να υιοθετήσουν τα αιτήματα του 3χρονου αγώνα του Αγωνιζόμενου Λαού.

Τότε θα πρόκειται για μια συνολικά ανάπηρη «λύση».

Καλούμε τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ, το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου έστω και τώρα να υιοθετήσουν τα αιτήματα του 3χρονου αγώνα του Αγωνιζόμενου Λαού.

Άλλωστε από τις δηλώσεις, εκείνο που αναδεικνύεται κυρίως, είναι η αγωνία για τις ανείσπρακτες οφειλές και όχι η αυξημένη τιμή του νερού, που επέβαλλε η προηγούμενη Δ.Α., όχι η οικονομική δυσπραγία των δημοτών από τα 5  χρόνια μνημονιακής πολιτικής. Αναδεικνύεται η αγωνία για την ΔΕΥΑΤ,  χωρίς να δίνονται τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της. Παραγνωρίζεται ότι, το πρώτο βήμα για να πουληθούν οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Νερού σε ιδιώτες είναι η αύξηση της τιμής του νερού.  Τονίζεται σωστά η ανάγκη «αγώνα και συγκρούσεων» αλλά αποσιωπάται  η μαζική ενεργός συμμετοχή του λαού στον αγώνα μη πληρώνοντας τους απαράδεκτους λογαριασμούς νερού, τρία χρόνια τώρα σε Τύρναβο και Αμπελώνα που επέβαλλε η προηγούμενη διοίκηση. Αγώνας που έφερε και την μεταβολή στην διοίκηση του Δήμου. Δεν επιδιώχθηκε καμία συνάντηση τόσους μήνες με την Επιτροπή Αγώνα…

Αυτή δεν είναι μία λογική «σύγκρουσης και πολιτικού αγώνα», είναι μία λογική «λογιστή».

Δεν είναι άσχετο ότι τα κεντρικά ζητήματα που αναδειχθήκαν στην 2η Πανελλαδική Σύσκεψη  Κινημάτων για το Νερό, είναι αυτά των σχεδιασμών από κυβέρνηση, πολυεθνικές νερού, διεθνείς οργανισμούς κλπ, για παραπέρα Εμπορευματοποίηση και Ιδιωτικοποίηση του νερού και των δικτύων παροχής του (σχεδιασμοί για «Ελληνικά Νερά Α.Ε.», περυσινοί σχεδιασμοί για μια ενιαία ΔΕΥΑ στο Ν. Λάρισας, κλπ.).

Γι’ αυτό τα Κινήματα για το Νερό, από το Αποπηγάδι Χανίων μέχρι τη Δράμα και από τη Θεσσαλονίκη και το κίνημα SOSτε το Νερό, (που πραγματοποίησε το φετινό μαζικό δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ) μέχρι το ΣΕΚΕΣ της ΕΥΔΑΠ (που αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ), και από το κίνημα ενάντια στην εκτροπή του Αωού ποταμού στα Γιάννενα, μέχρι το μαζικό κίνημα των Κατοίκων του Πηλίου και του Βόλου (ενάντια στις αυξήσεις της τιμής, την χλωρίωση του πηγαίου νερού και τους υδρομετρητές), αποφασίσαμε την  δημιουργία της «Πανελλαδικής Συμμαχίας για το Νερό».

Ο Αγώνας για την αποτροπή της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού αποκτά πανελλαδικά χαρακτηριστικά. Σε αυτόν τον αγώνα και συντονισμό δήλωσε συμμετοχή και η Επιτροπή Αγώνα για Φθηνό Νερό Δ. Τυρνάβου. Ακριβώς γιατί χρειάζεται «σύγκρουση και αγώνας ουσιαστικά πολιτικός»  με αυτές τις επιλογές σε όλα τα επίπεδα.

Ο Αγώνας Συνεχίζεται μέχρι την ουσιαστική δικαίωση”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ