ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2015

Δήλωση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, Τάσου Τσιαπλέ

τσιαπλεςΚομμένος και ραμμένος στην εξυπηρέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην παραπέρα συρρίκνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι και ο νέος προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, το οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2015 προϋπολογίζεται στα 982,7 εκατομμύρια ευρώ, καθώς τα έξοδά του προϋπολογίζονται στα 10,937 δισ. ευρώ και τα έσοδά του στα 9,954 δισ. ευρώ.

Στην εξέλιξη αυτή, σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 6,42% σε σχέση με τη φετινή κρατική επιχορήγηση και κατά 9,57% σε σχέση με το 2013, ενώ την ίδια στιγμή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών προκαλεί ετήσια απώλεια στο ΙΚΑ πάνω από 1 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή όσο και το οργανικό έλλειμμα για τη νέα χρονιά.

Όσον αφορά το σκέλος των εσόδων του, ο προϋπολογισμός ανεβάζει σε 700 εκατομμύρια ευρώ τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στις αποδιδόμενες συντάξεις του ΙΚΑ και τα οποία θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους και μέσα στο 2015, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το έλλειμμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Το ΕΚΑΣ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι αβέβαιο, καθώς η επιχορήγηση του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ΕΚΑΣ είναι μόλις 330 εκατομμύρια ευρώ, όταν η σχετική δαπάνη για το 2015, που προϋπολογίζεται από τις οικονομικές υπηρεσίες του Ταμείου, ανέρχεται στα 460 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, η επιχορήγηση που πάντα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μικρότερη κατά 130 εκατομμύρια ευρώ από τη δαπάνη που προβλέπεται ή κατά 28,26%!

Θα περιοριστούν οι παροχές σε χρήμα που περιλαμβάνουν τα επιδόματα ασθενείας και μητρότητας, αφού αυτές προϋπολογίζονται στα 160 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,29% σε σχέση με φέτος και κατά 15,5% σε σύγκριση με το 2013.

Είναι αμφίβολο το κατά πόσο ο προϋπολογισμός αυτός θα πραγματοποιηθεί όσον αφορά το σκέλος των εσόδων του, αφού βιομήχανοι, κυβέρνηση και τρόικα σχεδιάζουν παραπέρα μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για να υπηρετηθούν η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Αυτές οι εξελίξεις, κάνουν επιτακτική την κάλυψη όλων των αναγκών των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Να υπάρξει πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί και εφαρμοστικοί νόμοι που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Άμεση επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω των 65 ετών. Άμεση έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Δωρεάν κάλυψη σε φάρμακα, εξετάσεις, θεραπεία σε όσους το έχουν ανάγκη μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας. Να γίνει το κτίριο του ΙΚΑ στη Λάρισα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ