ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥΣ Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

σαμαραςΜέσα σε ένα αμιγώς προεκλογικό φόντο ολοκληρώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και ανεξαρτήτων βουλευτών, καθώς και στελεχών που βρίσκονται σε κομματικούς σχηματισμούς, προκειμένου να βρεθεί τη Δευτέρα -στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία- η προεδρική πλειοψηφία των «180».

Έτοιμοι για όλα

Σύμφωνα με το Έθνος, οι περισσότερες εκτιμήσεις, ακόμη και στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν ότι ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί με δεδομένες τις «σκληρές γραμμές» που εξακολουθούν να ισχύουν στη ΔΗΜΑΡ και στους ΑΝΕΛ και για τον λόγο αυτό και η ΝΔ βρίσκεται ήδη σε καθεστώς εκλογικής ετοιμότητας, με τον γραμματέα της ΚΕ Ανδρ. Παπαμιμίκο να έχει πάρει εντολή να προετοιμάσει τις εκλογικές λίστες.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιοι που ελπίζουν πως έστω στο… παρά πέντε θα βρεθούν οι βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα, σκεφτόμενοι τα προβλήματα που θα προκαλούσε στην ελληνική οικονομία μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το παίρνει πάνω του

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να κάνει μία νέα δημόσια παρέμβαση πολύ σύντομα και να απευθυνθεί προσωπικά στον κάθε βουλευτή ξεχωριστά, θέτοντας μία σειρά από διλήμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται κάποια πρόσθετη πρωτοβουλία πέραν των δύο που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ θα επαναλάβει ότι εφόσον εκλεγεί ΠτΔ τώρα, θα διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα, αλλά και θα ορίσει χρονοδιάγραμμα εκλογών μέσα στο 2015.

Ακόμη, θα δώσει έμφαση στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα αν οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για άμεση έξοδο από τη μνημονιακή εποχή, εφόσον αποφευχθεί η εκλογική περιπέτεια.

Σε αυτό το πλαίσιο θα τεθεί και το δίλημμα προς τους βουλευτές, το οποίο θα συμπυκνωθεί στο εξής: “πολιτική σταθερότητα και έξοδος από το μνημόνιο ή εκλογές και επιστροφή στην αβεβαιότητα και την οικονομική αστάθεια”.

Τι λέει η… αριθμητική

Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε κάποια αισιοδοξία μετά τις 168 ψήφους που συγκέντρωσε ο Σταύρος Δήμας στην δεύτερη ψηφοφορία, λίγα εικοσιτεράωρα πριν την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία οι πιθανότητες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή έχουν μειωθεί αισθητά.

Την ίδια ώρα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο αποκλείονται σενάρια που ήθελαν να γίνεται πρόταση για κυβέρνηση εθνικού σκοπού με άλλο πρωθυπουργό, ενώ αποκλείεται και το σενάριο που ήθελε την αλλαγή του Σταύρου Δήμα με κάποιο άλλο πρόσωπο στην τρίτη ψηφοφορία.

Αν και αναμένονται στους 168 της δεύτερης ψηφοφορία να υπάρξουν κι άλλοι βουλευτές οι οποίοι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα ξεπερνώντας τους 170, ειναι φανερό ότι η άκαμπτη στάση των ΑΝΕΛ σε συνδυασμό με ανεξάρτητους βουλευτές προερχόμενοι από την κεντροδεξιά όπως ο Β. Καπερνάρος και ο Β. Πολύδωρας οι οποίοι επιμένουν στο «παρών» δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την εκλογή.

Τι θα γίνει αν δεν “βγάλει” Πρόεδρο και η τρίτη ψηφοφορία

Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην ψηφοφορία της Δευτέρα που αν δεν κατορθώσει ο Σταύρος Δήμας να συγκεντρώσει τους 180 ψήφους που χρειάζεται τότε εντός δέκα ημερών η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί και να στηθούν κάλπες μέσα σε 21 μέρες.

Μετά τις εκλογές η Βουλή θα συγκροτηθεί σε Σώμα και η πρώτη πράξη της πρέπει να είναι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο σενάριο αυτό την επόμενη της ψηφοφοφρίας στις 30 Δεκεμβρίου θα πρέπει να θυροκολληθεί στην είσοδο της Βουλής το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο διαλύεται η Βουλή και πάμε σε εκλογές πιθανότατα στις 25 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, μπορεί η διάλυση της Βουλή να γίνει και λίγο αργότερα καθώς όπως έλεγε κομματικό στέλεχος της ΝΔ «η προτιμότερη ημερομηνία για εκλογές είναι στις 1 Φεβρουαρίου γιατί στις 25 Ιανουαρίου υπάρχουν πολλές αργίες ενδιάμεσα και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα επί της διαδικασίας τα οποία θα χρεωθεί η κυβέρνηση»,

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται και πάλι 180 ψήφοι αν αυτό δεν γίνει εφικτό τότε σε πέντε μέρες συνέρχεται και πάλι η Ολομέλεια όπου απαιτείται πλειοψηφία επί του συνόλου δηλαδή 151 ψήφοι.

Αν και αυτή δεν βγάλει αποτέλεσμα τότε προκρίνονται οι δυο επικρατέστεροι στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία. Σε αυτή την ψηφοφορία όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους εκλέγεται στο αξίωμα του ανώτατου άρχοντα της χώρας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ