ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ “ΧΑΣΑΜΕ”…

skiΗ ακύρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ορειβατικού Σκι που είχε προγραμματιστεί για τον Όλυμπο στις 21 Φεβρουαρίου 2015, είναι πλέον γεγονός. Μετά τις σαμπάνιες που ανοίξαμε όταν είδαμε την ελληνική σημαία στο πρόγραμμα των αγώνων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ορειβατικού Σκι (ISMF), όσοι ασχολούμαστε λίγο με τα πράγματα αποκτήσαμε ένα κόμπο στο στομάχι παρότι πάντα θέλουμε να κοιτάμε μπροστά.

Επιλέξαμε να μην αναφερθούμε νωρίτερα στην ακύρωση του αγώνα καθώς πέρα από μια ανάρτηση που βγήκε στην σελίδα του αγώνα στο facebook δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) για το θέμα και από ότι φαίνεται δεν θα υπάρξει.

Είμαστε ωστόσο υποχρεωμένοι να πούμε κάποια πράγματα καθώς το θέμα έφτασε να παίζει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 δείτε εδώ στο 25:45 και το αναπαρήγαγαν για αρκετές μέρες σχεδόν όλες οι ειδησιογραφικές ιστοσελίδες.

Χωρίς να έχουμε καμιά διάθεση να μπούμε σε λεπτομέρειες για το πως φτάσαμε στην ακύρωση του αγώνα γιατί δεν έχει κανένα νόημα αλλά και πιθανόν να αδικήσουμε κάποιους, θα μιλήσουμε μόνο για την ουσία του πράγματος.

Συνοπτικά και για να έχουνε οι φίλοι μας μια εικόνα του τι έγινε, πέρα από τα διάφορα ποσά που έπρεπε να διατεθούν για την διεξαγωγή του αγώνα, η Διεθνής Ομοσπονδία(ISMF) απαιτούσε ένα ποσό την τάξης των 20-25 χιλ ευρώ για έξοδα όπως τα έπαθλα των νικητών, χρονομέτρηση, αντι ντοπινγκ κλπ. Η Ε.Ο.Ο.Α. δήλωσε αδυναμία να καλύψει αυτό το κόστος και απευθύνθηκε στην πολιτεία (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) όπου έλαβε αόριστες διαβεβαιώσεις για την κάλυψη των εξόδων και τη χρηματοδότηση του αγώνα. Η Ε.Ο.Ο.Α. λοιπόν κρίνοντας ότι δεν καλύπτεται από αυτές τις διαβεβαιώσεις ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες.

ski1Δεν θα γίνουμε δικαστήριο για να πούμε ποιος φταίει και ποιος όχι αλλά η ουσία τελικά είναι ποιος ζήτησε αυτό τον αγώνα και τι έκανε για να πραγματοποιηθεί. Για να μην κουράζουμε λοιπόν τα πράγματα η Ε.Ο.Ο.Α από τη στιγμή που κατέθεσε αίτημα για την ανάληψη του αγώνα όφειλε είτε να καλύψει τα έξοδα από τον προϋπολογισμό της αφήνοντας στην άκρη τους διάφορους πολιτικάντηδες που εμφανίστηκαν σαν σωτήρες, είτε εγκαίρως (πριν ανακοινωθεί ο αγώνας στο καλεντάρι της ISMF) να δηλώσει αδυναμία διοργάνωσης ώστε να αποφύγουμε το διεθνή διασυρμό που ακόμη δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει.

Τα πράγματα βέβαια δεν συμβαίνουν τυχαία αλλά έχουν σημαντικό υπόβαθρο και εξηγούμε : Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα η Ε.Ο.Ο.Α. βρίσκεται σε μια δικαστική διένεξη που όταν λάβει τέλος  θα ξεκαθαριστεί και ο προσανατολισμός την Ομοσπονδίας. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η δικαστική εξέλιξη των πραγμάτων να οδηγήσει στην “αποπομπή” του αγωνιστικού ορειβατικού σκι από την Ομοσπονδία. Η στήριξη της Ομοσπονδίας προς το άθλημα έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και η ακύρωση του αγώνα στον Όλυμπο είναι ίσως μια παράπλευρη απώλεια στην πορεία απαξίωσης της αθλητικής διάστασης της Ομοσπονδίας σε αυτόν τον τομέα.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η ανάπτυξη των αθλημάτων και στη συγκεκριμένη περίπτωση του ορειβατικού σκι δεν είναι στα πλάνα την Ομοσπονδίας, ωστόσο κινήσεις σαν αυτή εκθέτουν όχι μόνο την Ομοσπονδία αλλά συνολικά τη χώρα μας και υπονομεύουν όποιον άλλο φορέα προσπαθήσει στο μέλλον να αναπτύξει το άθλημα.

Εμείς είμαστε από αυτούς που προσπαθούν να δημιουργούν και να προχωρούν μπροστά και προτιμούμε να μιλάμε για αυτά που κάνουμε εμείς παρά να ασχολούμαστε με αυτά που δεν κάνουν οι άλλοι. Σε αυτή την περίπτωση όμως, όταν ένας φορέας έχει την ευθύνη για ένα άθλημα και με τις ενέργειές του υπονομεύει την ανάπτυξή του, τότε πρέπει να ζητηθούν ευθύνες και να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα.

Κάποιες φορές είναι κατανοητό ότι πολλοί από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα διοικητικά της Ομοσπονδίας δεν έχουν καμιά σχέση με τον αγωνιστικό αθλητισμό, είναι επηρεασμένοι από μια “πεζοπορική κουλτούρα” και όλα αυτά τους φαίνονται τόσο ξένα που  απαξιούν να ασχοληθούν. Οι εκπρόσωποι όμως των σωματείων που θα συμμετέχουν στην επόμενη γενική συνέλευση θα ασχοληθούν με το θέμα ή αδιαφορούν και αυτοί για το ενδεχόμενο για παράδειγμα να διαγραφεί η χώρα μας από την ISMF και να μην έχει εκπροσώπηση στους διεθνής αγώνες;

Κανένας δεν ζήτησε από την Ομοσπονδία να βρει χρήματα που δεν έχει για τον αγώνα ή να κάνει πράγματα που δεν μπορεί, αλλά σαν επίσημος φορέας που έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του αθλήματος οφείλει να μην κάνει λάθη που καταδικάζουν το άθλημα. Γιαυτό και μόνο το λόγο περιμένουμε να δούμε πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα και να μην ακούμε διαρκώς ότι φταίνε οι άλλοι, όταν με τους “άλλους” είμαστε πιασμένοι χέρι-χέρι και χορεύουμε τον ίδιο χορό χρόνια τώρα.

Για να βλέπουμε όμως τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση να σημειώσουμε ότι το 2014 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις ορειβατικού σκι χωρίς καμιά ουσιαστική παρουσία της Ομοσπονδίας και αυτές οι εκδηλώσεις είχαν πολλαπλάσια συμμετοχή σε σχέση με τις επίσημες εκδηλώσεις της Ε.Ο.Ο.Α. και αυτό το αναφέρουμε για να καταδείξουμε ότι όταν τα πράγματα έχουν μια δυναμική δεν αναστέλλεται η πρόοδος ότι και να γίνει.

Η Ε.Ο.Ο.Α. στήριξε το ορειβατικό σκι με πολλούς τρόπους τα προηγούμενα χρόνια και οφείλει να συνεχίσει να το στηρίζει γιατί μιλάμε για το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο άθλημα βουνού.

Βασίλης Σιδέρης – skim.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ