ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ουκρανιαΗ λειτουργία ενός αντιδραστήρα του μεγαλύτερου ουκρανικού πυρηνικού σταθμού διακόπηκε χθες, Σάββατο, έπειτα από δυσλειτουργία στο ηλεκτρικό σύστημα, στο δεύτερο μέσα σ’ ένα μήνα περιστατικό που χαρακτηρίζεται μη σοβαρό και δεν επέφερε άνοδο της ραδιενέργειας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του σταθμού.

Ο αντιδραστήρας αριθμός 6 του σταθμού της Ζαπορίζια (νοτιοανατολική Ουκρανία) “σταμάτησε από το σύστημα προστασίας εξαιτίας δυσλειτουργιών της γεννήτριας. Εξετάζουμε γιατί ενεργοποιήθηκε το σύστημα αυτό”, ανέφερε ο σταθμός σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Ουδεμία άνοδος της ραδιενέργειας καταγράφηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένα άλλο περιστατικό χωρίς σοβαρότητα είχε σημειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στον αντιδραστήρα αριθμός 3 του ίδιου πυρηνικού σταθμού εξαιτίας ενός βραχυκυκλώματος. Το περιστατικό αυτό είχε προκαλέσει διακοπές της ηλεκτροδότησης στη γύρω περιοχή.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, εφοδιασμένος με έξι αντιδραστήρες, είναι ο ισχυρότερος της Ουκρανίας, η οποία έχει άλλους τρεις.

Οι τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί της χώρας, με συνολικά 15 αντιδραστήρες, εξασφαλίζουν περίπου το 44% της παραγωγής ηλεκτρικού στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Στη χώρα σημειώθηκε το 1986 η χειρότερη πυρηνική καταστροφή της ιστορίας, όταν μια έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ είχε δημιουργήσει ένα ραδιενεργό νέφος πάνω από την Ευρώπη και την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που ήταν τότε σοβιετικές δημοκρατίες.

Η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος μιας ενεργειακής κρίσης μετά την απώλεια ενός μεγάλου μέρους της ανθρακοφόρου λεκάνης του Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται τώρα από φιλορώσους αντάρτες και προηγουμένως της προμήθευε τον άνθρακα που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών της.

Ακόμη και επεισόδια χωρίς σοβαρότητα μπορούν να προκαλέσουν διακοπές της ηλεκτροδότησης στη χώρα.

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ