ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ NORMAN ATLANTIC

Υπάρχει και καταγγελία για λαθρεμπόριο παραγώγων πετρελαίου από τη Βουλγαρία

guardia_648_355Σειρά από ερωτήματα -που, όπως αναφέρουν θα πρέπει να απαντηθούν- θέτουν σε σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους, τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τη φωτιά στο πλοίο “Norman Atlantιc”, υπό αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο και η οποία έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Ειδικότερα, τα ναυτεργατικά σωματεία, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ)και Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) τονίζουν ότι θα πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά η τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Αναφέρουν ότι οι αρχές θα πρέπει να απαντήσουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς, αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης, αν υπήρχε η αναγκαία στεγανότητα του πλοίου και γιατί δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από την αρχή.

Τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν, ακόμη, απαντήσεις για το ποιο είναι το ιστορικό του πλοίου, αν είναι μετασκευασμένο οχηματαγωγό, αν δικαιολογείται η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων, αν η οργανική σύνθεση του πλοίου κάλυπτε τις ανάγκες και αν ήταν επαρκή και λειτούργησαν τα μέσα διάσωσης.

Επίσης, ζητούν να υπάρξει ενημέρωση για το πως αντιμετωπίστηκαν οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις 19 Δεκεμβρίου 2014 από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα, που έχουν αναρτηθεί στο σύστημα “EQUASIS” (www.,equasis.org), παρατηρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, είναι πολύ σοβαρές για την αξιοπλοΐα του «NORMAN ATLANTIC».

Καταγγελία

Αναγνώστης του makeleio.gr καταγγέλλει πως πίσω από την τραγωδία στο “Norman Atlantic” κρύβονται οι “χρυσοφόρες” διαδρομές των λαθραίων καυσίμωνμεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ιταλίας. Διαβάστε την σχετική καταγγελία:

“Αγαπητό makeleio,

κατά την γνώμη μου πίσω από την φωτιά στο “Norman Atlantic” βρίσκεται ο παράνομος κόσμος της εμπορίας του μαύρου χρυσού . Συγκεκριμένα χρόνια τώρα βυτιοφόρα κουβαλούν παράγωγα πετρελαίου από την Βουλγαρία και μέσω Πάτρας μεταφέρονται στην Ιταλία. Στη γλώσσα των λαθρεμπόρων τα παράγωγα λέγονται “ίνσα μιξ” και “χάι τεκ”.

Γιατί άραγε να μην είναι γνωστή όλη αυτή η βρώμικη ιστορία του λαθρεμπορίου; Δεν γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και συνεπώς οι ναυτιλιακές εταιρείες την πληθώρα περιπτώσεων λαθρεμπορίας; Οι λιμενικές αρχές  της Ηγουμενίτσας είχαν πραγματοποιήσει ποιοτικό έλεγχο όπως όφειλαν για να διαπιστώσουν το καμουφλαρισμένο λαθρεμπόριο καυσίμων;…Οι αρχές της Ιταλίας γνωρίζουν τι κουβαλάει το πλοίο που θα παραλάβουν; Μήπως δεν συμφέρει να σωθεί το πλοίο για να μην αποκαλυφθούν οι βρωμιές που κουβαλάει , του ίνσα μιξ και του χάι τεστ;…Τα προιόντα φορτώθηκαν  από την Βουλγαρία, από τον Ίνσα μέσω Ηγουμενίτσας και πηγαίνουν σε εταιρείες πετρελαίου της Νότιας Ιταλίας.

Ποιοι θέλουν να πνίξουν το θέμα και μαζί με αυτό αθώες ψυχές;”.

newsit.gr και makeleio.gr