ΨΑΧΝΟΥΝ 180, «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΚΑΛΠΕΣ

δημαςΤην επιβεβαίωση των εκτιμήσεων που θέλουν την υπάρχουσα Βουλή να μην συγκεντρώνει την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή του κ. Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή την… έκπληξη, αναμένει η ελληνική και η διεθνής κοινή γνώμη, λίγο πριν τη μία μετά το μεσημέρι σήμερα όταν και ο Πρόεδρος του σώματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναμένεται να αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Τα κομματικά επιτελεία κινούνται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς καθώς σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες μεταξύ 25 Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, με πιθανότερη τη δεύτερη ημερομηνία.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν χθες ως το λιγότερο πιθανό σενάριο την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ωστόσο δεν απέκλειαν και μία ανατροπή στο «παρά ένα» της ψηφοφορίας, που πάντως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους. Άλλωστε, οι 168 βουλευτές που υπερψήφισαν, στην προηγούμενη διαδικασία, τον κ. Σταύρο Δήμα μοιάζουν να είναι κοντά στο ανώτατο όριο ψήφων που μπορεί να βρεθούν κατά τη σημερινή εκλογή.

Εκ των 25 ανεξαρτήτων, 13 από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει υπέρ του κ. Δήμα, οι κεντροαριστεροί Μ. Ανδρουλάκης και Π. Τατσόπουλος εμφανίζονταν αμετακίνητοι, οι κεντροδεξιοί Β. Πολύδωρας (σ.σ. σήμερα δημοσιεύεται ένα άκρως επιθετικό προς τον Πρωθυπουργό άρθρο του) και Β. Καπερνάρος το ίδιο ενώ οι υπόλοιποι είναι εξ αρχής κάθετα αρνητικοί. Αντιστοίχως, απροθυμία καταγράφεται και από τους προερχόμενους από τη ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα (σ.σ. ανεξαρτητοποιήθηκε πριν την έναρξη της δεύτερης εκλογής), Θ. Ψύρρα, Δ. Τσούκαλη και Γ. Πανούση.

Αντιστοίχως, στον απόηχο μάλιστα και των τελευταίων εξελίξεων με τη δύσοσμη υπόθεση Χαϊκάλη – Αποστολόπουλου, δεν αναμένονται μεταβολές και στη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ ή αν, πάντως, υπάρξουν δεν εκτιμάται ότι θα είναι τέτοιας έκτασης που θα ανατρέπουν την εικόνα. Υπενθυμίζεται ότι η υποψηφιότητα του κ. Στ. Δήμα έχει ήδη υπερβεί τα κοινοβουλευτικά όρια των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης καθώς πλην των 155 βουλευτών από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, στηρίχτηκε και από πέντε κεντροαριστερούς (Σπ. Λυκούδη, Χρ. Αηδόνη, Γρ. Ψαριανό, Β. Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου), έξι κεντροδεξιούς (Π. Μελά, Γ. Κασαπίδη, Κ. Γιοβανόπουλο, Μίκα Ιατρίδη, Γ. Νταβρή, Γ. Κουράκο) και τους δύο αποσχισθέντες από τη Χρ. Αυγή (Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλο).

Εφόσον τα «πολιτικά μαθηματικά» της προεδρικής κάλπης επιβεβαιωθούν στην ψηφοφορία που αρχίζει στις 12:00 το μεσημέρι, τότε η χώρα οδηγείται, αυτομάτως, σε εκλογές. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη συγκαλέσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις 14:00 μ.μ., όπου και αναμένεται να αναφερθεί στο κυβερνητικό έργο, στις προσπάθειες που κατέβαλλε η κυβέρνηση, μέχρι και τη «δωδεκάτη ώρα» για την επίτευξη συναίνεσης αλλά και για το δίλημμα μεταξύ σταθερότητας ή περιπέτειας στο οποίο θα κληθούν, μέσω της κάλπης, να απαντήσουν οι πολίτες.

Τί προβλέπει το Σύνταγμα

Σύμφωνα με τις συνταγματικές πρόνοιες, «αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής» (άρθρο 32, παρ.4). «H Bουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4» αναφέρει εξάλλου και το άρθρο 41, παρ. 5 ενώ σύμφωνα με το άρ.35 το Διάταγμα Διάλυσης της Βουλής, που απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο, εκδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς υποχρέωση συνυπογραφής του από τον Πρωθυπουργό ή το υπουργικό συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς εξαίρεση το διάταγμα για τη διάλυση της Bουλής πρέπει να διαλαμβάνει την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε τριάντα ημέρες από αυτές.

Ως προς τη νέα Βουλή, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, «αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία» (αρ.32, 4).

kathimerini.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ